Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stevige verliesbeurt AEX, vooral chip- en techsector onderuit

Stevige verliesbeurt AEX, vooral chip- en techsector onderuit

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met stevige verliezen de handel uitgegaan. Vooral chip- en techbedrijven stonden bij de zakkers. In Amsterdam stonden chiptoeleveranciers ASMI en Besi met verliezen van respectievelijk 7,6 en 6 procent bij de sterkste zakkers. Ook betalingsbedrijf Adyen (min 7,2 procent) moest bloeden. De AEX-index verloor 2,2 procent.

Dat juist technologiefondsen bij de verliezers stonden had alles te maken met de toenemende rentevrees. Een hoge bestuurder van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve verklaarde dat de Amerikaanse centrale bank onder meer sneller de rente moet verhogen om de hoge inflatie aan te pakken. Hogere rentes zijn over het algemeen slecht nieuws voor aandelen, en met name voor de snelgroeiende techbedrijven.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zei in de Tweede Kamer "met genoegen" vast te stellen dat op de financiële markten gerekend wordt op twee renteverhogingen door de Europese Centrale Bank voor het einde van dit jaar. Banken betalen nu nog 0,5 procent rente over tegoeden die zij voor korte tijd stallen bij de ECB. Die zogenoemde depositorente zou met twee verhogingen van elk 0,25 procentpunt aan het einde van het jaar op 0 procent uitkomen.

Oekraïne

Beleggers hielden daarnaast de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in de gaten. Zo willen de Verenigde Staten en de Europese Unie strengere sancties tegen Rusland en Russische instellingen vanwege het oorlogsgeweld en de burgerdoden in de stad Boetsja.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk op 719,67 punten. Supermarktconcern Ahold Delhaize voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 1,8 procent. De MidKap zakte 1,8 procent tot 1048,94 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 2,2 procent. Londen sloot 0,3 procent lager

Windmolen

In Spanje verloor windmolenproducent Siemens Gamesa 6 procent van zijn beurswaarde nadat een windmolen op zee van het bedrijf kapot was gewaaid. Het Deense energiebedrijf Ørsted, eigenaar van het windpark waar de windmolen stuk ging, vroeg daarop aan autoriteiten om schepen te verbieden door een aantal windmolenparken op zee te varen waar de betreffende windmolens staan.

De euro was 1,0912 dollar waard, tegen 1,0975 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent minder op 99,24 dollar. Brentolie werd 2,4 procent goedkoper op 104,08 dollar per vat. De olieprijs daalde na berichten over grote vrijgaven uit de oliereserves door de VS en andere landen.

Meer uit Financieel

Tesla zakt op Wall Street na oplaaien ruzie tussen Musk en Trump

NEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.

24 minuten geleden
Verfconcern AkzoNobel houdt 'altijd wat' productie in Nederland

MUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.

38 minuten geleden
EY: Nederland verder uit beeld bij buitenlandse investeerders

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."

52 minuten geleden
FNV breidt stakingen bij distributiecentra Albert Heijn uit

ZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.

57 minuten geleden
Supermarkten roepen politiek op wat te doen aan dure boodschappen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.

1 uur geleden
AFM wil extra bescherming consument om opkomst achteraf betalen

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.

2 uur geleden
Terugroepactie Citroën stokt door leveringsproblemen airbags

AMSTERDAM (ANP) - Autodealers moeten in sommige gevallen afspraken met Citroën-eigenaren verzetten vanwege een tekort aan onderdelen voor het vervangen van defecte airbags. Het is nog onduidelijk wanneer er weer voldoende airbags beschikbaar zijn.

2 uur geleden