
Stevige minnen op beurzen Europa door coronazorgen
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is donderdag met verlies de handel uitgegaan. Ook elders in Europa was het sentiment negatief. Het sterk oplopende aantal besmettingen met de Delta-variant van het coronavirus maakt beleggers nerveus, vooral vanwege mogelijk strengere coronamaatregelen die het herstel uit de crisis in de weg kunnen zitten.
De AEX-index sloot de sessie met een verlies van 2 procent op 723,11 punten. De MidKap eindigde met een min van 1 procent op 1039,10 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs sloten tot 2 procent lager.
Shell was in de hoofdindex in Amsterdam de enige stijger met een winst van 0,2 procent. Prosus stond onderaan met een min van dik 4 procent. De techinvesteerder had last van de forse koersverliezen in de Chinese techsector, die volgden op de hardere aanpak van de technologiebedrijven door Peking. Prosus heeft onder meer een groot belang in het Chinese techbedrijf Tencent. Zorgtechnologieconcern Philips kampte met een adviesverlaging door Deutsche Bank en zakte ruim 3 procent.
Autosector
De autosector stond ook in de schijnwerpers. De Europese Commissie legde autoproducenten BMW, Volkswagen, Audi en Porsche een boete op van in totaal zo'n 875 miljoen euro vanwege kartelvorming. BMW en Volkswagen zakten in Frankfurt tot 3,2 procent. Daimler ontloopt een boete omdat de eigenaar van Mercedes-Benz het kartel in Brussel opbiechtte. Het aandeel daalde op de Duitse beurs desondanks ruim 2 procent.
Verder was er aandacht voor Stellantis, het bedrijf achter merken als Peugeot, Opel, Fiat en Chrysler. Het bedrijf maakte bekend de komende tijd 30 miljard euro te steken in de ontwikkeling van elektrisch rijden. Het aandeel verloor 3,4 procent.
Europese Centrale Bank
Ook ging de aandacht op de financiële markten uit naar de Europese Centrale Bank (ECB). Die maakte bekend voortaan te mikken op een inflatie van 2 procent op de middellange termijn. Dat is de uitkomst van een herziening van de strategie die sinds januari vorig jaar werd uitgevoerd. Eerder lag het doel onder de 2 procent. Een hoge inflatie heeft impact op de koopkracht van consumenten. Enige inflatie wordt als goed gezien, omdat dit investeringen aanwakkert. Als die geldontwaarding te hoog is, heeft het negatieve gevolgen voor de economie.
De euro was bij de slotbel 1,1841 dollar waard, tegen 1,1801 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 72,27 dollar. Brentolie steeg ook 0,1 procent in prijs tot 73,48 dollar per vat.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De regeldruk in Nederland door nieuwe wetgeving kostte bedrijven vorig jaar structureel 194 miljoen euro meer. Ook zelfstandigen gingen er op achteruit en waren 2 miljoen euro meer kwijt. Voor burgers werden wel barrières weggenomen. Zij zijn structureel 45 miljoen euro minder kwijt als gevolg van regelgeving. Die cijfers komen naar voren uit het jaarverslag van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).
57 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs wachten dinsdag vooral op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Daaruit komt verder naar voren dat Spar de duurste supermarkt was voor deze boodschappen, Dirk de goedkoopste. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt.
1 uur geledenTOKIO (ANP) - SoftBank behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurs in Tokio, die weinig beweging liet zien. Beleggers namen wat winst na de sterke opmars van de Japanse techinvesteerder een dag eerder. Ook werd gewacht op de goedkeuring van het principeakkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid door het Congres. De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, bereikten afgelopen weekeinde een deal over het schuldenplafond en het Congres zal daar naar verwachting woensdag over gaan stemmen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in april 2,3 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is daarmee voor het eerst in ruim twee jaar dat de prijzen zijn gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart waren de prijzen nog 1,9 procent hoger dan een jaar eerder en in februari lagen de prijzen dik 8 procent hoger. Sinds juli 2022 liet de stijging van de afzetprijzen al een onafgebroken afvlakking zien.
2 uur geleden