Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stevige minnen op beurzen Azië, vooral techaandelen onderuit

Stevige minnen op beurzen Azië, vooral techaandelen onderuit

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië stonden maandag eensgezind op verlies. De vrees dat centrale banken wereldwijd de rentes in rap tempo zullen verhogen om de inflatie te beteugelen drukte op het sentiment. Vooral techaandelen, die het van toekomstige groei moeten hebben, stonden bij de verliezers. Zo drukte het verlies van techreus Samsung in Zuid-Korea op de leidende graadmeter. Ook in Tokio zorgden verliezen bij techondernemingen voor dikke minnen.

De Nikkei-index in Japan sloot met een verlies van 3 procent op 26.987,44 punten. Een koersval van ruim 6 procent van techinvesteerder Softbank drukte onder meer op de graadmeter. Verder zakte de yen naar het laagste niveau in 24 jaar. Het soepele monetaire beleid van Japan komt steeds meer op gespannen voet te staan met de renteverhogingen die ontwikkelde landen doorvoeren.

In Zuid-Korea verloor de Kospi dik 3 procent. Samsung, een zwaargewicht in de leidende index, zag 2,5 procent van zijn beurswaarde verdampen. In Zuid-Korea zorgen ook truckersprotesten voor hinder. Door de staking van vrachtwagenchauffeurs uit onvrede over de gestegen brandstofprijzen ligt onder andere de export op zijn gat. Verschillende bedrijven hebben ook de productie moeten stilleggen. Het land is een grote exporteur van onder andere auto's, chips en elektronica.

Hongkong

Ook in Hongkong hadden techaandelen het zwaar. Tencent speelde 5 procent kwijt en Alibaba moest het doen met een verlies van 7 procent. De Hang Seng-index noteerde tussentijds 3,5 procent lager. In Shanghai stond een min van meer dan 1 procent op de borden. Chipproducent TSMC verloor in Taiwan op zijn beurt 2,6 procent.

De komende week gaat veel aandacht uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. Mogelijk dat de rente in de grootste economie van de wereld nog sneller omhoog gaat, vanwege de aanhoudend hoge inflatie.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

11 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

14 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

16 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden