Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stevige min voor beurs Amsterdam na inflatiecijfer VS

Stevige min voor beurs Amsterdam na inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een stevig verlies gesloten, waarmee een einde kwam aan de recente winstreeks. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar het belangrijke inflatiecijfer uit de Verenigde Staten, dat hoger uitviel dan verwacht. Door die hoger dan verwachte inflatie zal de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve waarschijnlijk doorgaan met het agressief verhogen van de rente. Met name de techbedrijven op Beursplein 5 moesten het ontgelden, met betalingsverwerker Adyen als grootste daler bij de hoofdfondsen.

De AEX eindigde 1,8 procent in het rood op 684,23 punten. De MidKap zakte 1,5 procent tot 940,85 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt lieten koersverliezen tot 1,6 procent zien.

Adyen was de grootste daler in de hoofdindex op het Damrak met een verlies van 8 procent. Ook de chipbedrijven ASMI, ASML en Besi waren in de onderste regionen te vinden met dalingen tot 6,6 procent, net als maaltijdbezorger Just Eat Takeaway die 5,7 procent inleverde. Zorgtechnologiebedrijf Philips ging 1,4 procent omlaag, ondanks een koopadvies van de Franse bank Société Générale. Supermarktconcern Ahold Delhaize voerde de twee stijgers in de AEX aan met een plus van 0,9 procent, gevolgd door telecombedrijf KPN (plus 0,4 procent).

MidKap

In de MidKap bungelde de producent van roestvast staal Aperam onderaan met een min van 7,2 procent. Ook luchtvaartconcern Air France-KLM had het lastig bij de middelgrote bedrijven met een verlies van ruim 4 procent. Kunstmestfabrikant OCI was koploper in de MidKap met een plus van 2 procent.

In Zürich won UBS 1,3 procent. De Zwitserse bank is van plan het dividend dit jaar met 10 procent te verhogen. Ook komt het financiële concern dat onder leiding staat van voormalig ING-topman Ralph Hamers met een aandeleninkoopprogramma. De bank wil overtollig kapitaal teruggeven aan beleggers na het mislukken van de overname van het Amerikaanse Wealthfront.

Ocado

Ocado kelderde bijna 15 procent in Londen na publicatie van de kwartaalcijfers. De Britse onlinesupermarkt waarschuwde daarbij voor een lagere jaaromzet doordat consumenten voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven door de hoge inflatie.

De euro stond op 1,0006 dollar, tegen 1,0128 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent in prijs tot 86,57 dollar per vat. Brentolie kostte 1,7 procent minder op 92,44 dollar per vat.

Meer uit Financieel

AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

1 uur geleden
Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

UTRECHT (ANP) - Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

1 uur geleden
Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

3 uur geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

5 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

5 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

7 uur geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

8 uur geleden