Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stevige min voor beurs Amsterdam na inflatiecijfer VS

Stevige min voor beurs Amsterdam na inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een stevig verlies gesloten, waarmee een einde kwam aan de recente winstreeks. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar het belangrijke inflatiecijfer uit de Verenigde Staten, dat hoger uitviel dan verwacht. Door die hoger dan verwachte inflatie zal de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve waarschijnlijk doorgaan met het agressief verhogen van de rente. Met name de techbedrijven op Beursplein 5 moesten het ontgelden, met betalingsverwerker Adyen als grootste daler bij de hoofdfondsen.

De AEX eindigde 1,8 procent in het rood op 684,23 punten. De MidKap zakte 1,5 procent tot 940,85 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt lieten koersverliezen tot 1,6 procent zien.

Adyen was de grootste daler in de hoofdindex op het Damrak met een verlies van 8 procent. Ook de chipbedrijven ASMI, ASML en Besi waren in de onderste regionen te vinden met dalingen tot 6,6 procent, net als maaltijdbezorger Just Eat Takeaway die 5,7 procent inleverde. Zorgtechnologiebedrijf Philips ging 1,4 procent omlaag, ondanks een koopadvies van de Franse bank Société Générale. Supermarktconcern Ahold Delhaize voerde de twee stijgers in de AEX aan met een plus van 0,9 procent, gevolgd door telecombedrijf KPN (plus 0,4 procent).

MidKap

In de MidKap bungelde de producent van roestvast staal Aperam onderaan met een min van 7,2 procent. Ook luchtvaartconcern Air France-KLM had het lastig bij de middelgrote bedrijven met een verlies van ruim 4 procent. Kunstmestfabrikant OCI was koploper in de MidKap met een plus van 2 procent.

In Zürich won UBS 1,3 procent. De Zwitserse bank is van plan het dividend dit jaar met 10 procent te verhogen. Ook komt het financiële concern dat onder leiding staat van voormalig ING-topman Ralph Hamers met een aandeleninkoopprogramma. De bank wil overtollig kapitaal teruggeven aan beleggers na het mislukken van de overname van het Amerikaanse Wealthfront.

Ocado

Ocado kelderde bijna 15 procent in Londen na publicatie van de kwartaalcijfers. De Britse onlinesupermarkt waarschuwde daarbij voor een lagere jaaromzet doordat consumenten voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven door de hoge inflatie.

De euro stond op 1,0006 dollar, tegen 1,0128 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent in prijs tot 86,57 dollar per vat. Brentolie kostte 1,7 procent minder op 92,44 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Topvrouw Marjan van Loon neemt afscheid bij Shell Nederland

DEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.

2 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

5 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

5 uur geleden
Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

10 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

10 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

12 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

13 uur geleden