Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stevige koerswinsten op beurzen, chipfondsen koplopers in AEX

Stevige koerswinsten op beurzen, chipfondsen koplopers in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag stevige koerswinsten zien, in navolging van de forse plussen in New York en Azië. Het sentiment werd geholpen door de hoop bij beleggers dat de Amerikaanse centrale bank het mogelijk wat rustiger aan gaat doen met het verhogen van de rente. In de Amsterdamse AEX-index stonden alle 25 fondsen in het groen. De chipbedrijven vormden de kopgroep in de hoofdindex op Beursplein 5.

De AEX noteerde rond het middaguur 2,7 procent hoger op 663,18 punten. De MidKap steeg 2,6 procent tot 883,02 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt gingen tot 3,2 procent vooruit, de FTSE in Londen werd 1,8 procent hoger gezet.

De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi stonden bovenaan in de hoofdindex met plussen tot 6,7 procent. Elders in Europa hadden de chipfondsen eveneens de wind mee. Zo steeg het Duitse Infineon bijna 5 procent in Frankfurt en STMicroelectronics kreeg er 4,8 procent bij in Parijs.

Adyen

Platenlabel Universal Music Group (UMG) en betalingsverwerker Adyen deden het ook goed in Amsterdam met winsten tot 4,2 procent. Olie- en gasconcern Shell ging 0,3 procent omhoog en was hekkensluiter van de hoofdindex. Maandag was Shell nog de sterkste stijger in de AEX dankzij de flink hogere olieprijzen.

Fitnessketen Basic-Fit prijkte bovenaan de MidKap met een winst van 5,3 procent, gevolgd door kunstmestproducent OCI (plus 4 procent). Flitshandelaar Flow Traders was de enige daler bij de middelgrote bedrijven op het Damrak met een minnetje van 0,3 procent.

Credit Suisse

In Zürich bleef Credit Suisse in de belangstelling staan met een plus van 5 procent. Maandag zakte het aandeel nog naar een nieuw dieptepunt door zorgen over de financiële stabiliteit van de tweede bank van Zwitserland. In Londen was bakkerij- en broodjesketen Greggs een opvallende winnaar met een winst van 9 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en vooruitzichten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 84,16 dollar en Brentolie werd 0,8 procent duurder op 89,55 dollar per vat. De euro was 0,9882 dollar waard, tegen 0,9822 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

1 uur geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

6 uur geleden
NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet. Het ontbreekt namelijk aan een goede onderbouwing waarom die extra miljarden voor rekening komen van de NAM, schrijft het bedrijf dat gas won uit het Groningenveld in zijn jaarverslag.

7 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.

10 uur geleden
'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

WASHINGTON (ANP) - Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van "grootschalige fraude". Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC hielden accountant Benjamin Borgers en zijn firma zich bij audits bij tal van beursgenoteerde bedrijven niet aan de kwaliteitseisen voor goede boekencontroles.

11 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street na meevallende iPhone-verkopen

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

12 uur geleden
Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden. Veel beveiligers werden toen het slachtoffer van het "gevecht om een nieuw contract", zegt CNV-onderhandelaar Erik Maas.

13 uur geleden