
'Steunpakket onvoldoende voor winkelketens'
LEIDSCHENDAM (ANP) - Het uitgebreide steunpakket voor winkels die vanwege de lockdown gesloten zijn is niet voldoende voor grote winkelketens. Daardoor komt 30 tot 40 procent van de winkels in de non-foodsector in de problemen, schat branchevereniging Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Boosdoener is het maximumbedrag dat aan de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) en de voorraadvergoeding gesloten detailhandel (VGD) is gesteld voor bedrijven met meer dan 250 werknemers.
De RND denkt dat die maximumbedragen worden bepaald door wat van de Europese Unie aan steun mag worden gegeven. Kleinere winkelbedrijven krijgen daardoor wel voldoende steun, maar grotere ketens niet. "Als deze lockdown nog langer dan februari gaat duren, zullen winkelketens om gaan vallen, zullen duizenden winkelpanden in winkelgebieden leeg komen te staan en staan dadelijk tienduizenden medewerkers op straat", waarschuwt directeur Eus Peters van RND.
Ook banken geven volgens RND nauwelijks steun meer en verhuurders zijn niet scheutig met huurkortingen. Omdat er ook nog altijd eerder bestelde goederen binnenkomen, loopt de kaspositie van winkelketens snel terug. "Het kabinet moet nu een keuze maken", stelt Peters. "Of ze pompen met maatwerkafspraken echt meer geld in de economie om herstel aan te wakkeren en faillissementen van onschuldige ondernemers, groot en klein, te voorkomen, of straks wordt een hele hoge prijs betaald voor het maximeren van de huidige regelingen."
Daarnaast zouden winkels ook open kunnen om onlinebestellingen af te halen, stelt RND voor. Dat zou veilig moeten kunnen, volgens de branchevereniging.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
28 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
29 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
32 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
39 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden