Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steunmaatregel voor baanbehoud veel minder gebruikt na 1e golf

Steunmaatregel voor baanbehoud veel minder gebruikt na 1e golf

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers maakten vooral tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 gebruik van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en daarna veel minder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veel bedrijven merkten in de eerste golf maar beperkt last te hebben van de coronacrisis en maakten daarna geen gebruik meer van de regeling. Het doel van de NOW-subsidie was om banen te behouden tijdens de coronacrisis.

Van maart tot en met mei 2020 werd voor 2,6 miljoen banen van werknemers NOW aangevraagd, op een totaal van 8,5 miljoen banen. Van juni tot en met september dat jaar werd voor 1,3 miljoen banen steun aangevraagd. In de laatste drie maanden van 2020 werd dat voor 1,4 miljoen banen gedaan. Werkgevers die steun aanvroegen in de tweede en derde periode, maakten hier vaak eerder ook al gebruik van.

Werkgevers die ten minste 20 procent omzet verwachtten te verliezen, konden een groot deel van de loonkosten vergoed krijgen door gebruik te maken van de NOW. Zij ontvingen eerst een voorschot. Ze krijgen later pas definitief te horen of een uitkering wordt toegekend en hoe hoog die is. Dat is nog niet gebeurd. De onderzoekers verwachten daarom dat het definitieve aantal uitkeringen uiteindelijk lager zal uitvallen.

Horeca

De NOW kon niet voorkomen dat werkgevers die gebruikmaakten van deze regeling hun personeelsbestand verkleinden tijdens lockdowns. Het aantal vaste banen bleef stabiel, maar het aantal flexibele banen nam af. Toen de coronamaatregelen werden versoepeld in de zomer, kwamen er juist weer flexibele banen bij.

Bedrijven in de horeca maakten het meest gebruik van de NOW. Dat deden ze net als bedrijven in andere sectoren het meest in het voorjaar en najaar van 2020, toen veel beperkende maatregelen van kracht waren. Ook de cultuursector heeft veel gebruikgemaakt van deze steunmaatregel.

Meer uit Financieel

Pensioenfondsen: nu stappen maken met nieuwe wet

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen zijn blij dat de wet voor het nieuwe pensioenstelsel nu ook door de Eerste Kamer is aangenomen. Het is nu tijd om vaart te maken met het doorvoeren van alle veranderingen, stelt koepelorganisatie Pensioenfederatie.

1 uur geleden
Werkgevers: eindelijk grote onderhoudsbeurt voor pensioenen

DEN HAAG (ANP) - Werkgeversorganisatie VNO-NCW is blij dat nu ook de Eerste Kamer de weg heeft vrijgemaakt voor de herziening van het pensioenstelsel waar al jaren aan wordt gewerkt. "Hiermee krijgt het pensioenstelsel eindelijk de grote onderhoudsbeurt die nodig is", zegt voorzitter Ingrid Thijssen.

1 uur geleden
FNV: keihard aan de slag voor mensen met zware beroepen

DEN HAAG (ANP) - Nu de nieuwe Pensioenwet ook in de Eerste Kamer is aangenomen, wil FNV snel werk maken van structurele afspraken zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. "Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag", aldus voorzitter Tuur Elzinga.

1 uur geleden
Beleggers zoeken naar richting tijdens debat over schuldenplafond

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld de handel uitgegaan. Beleggers hielden de politiek in Washington in de gaten. Het Huis van Afgevaardigden debatteerde over de deal tussen president Joe Biden en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Volksvertegenwoordigers moeten dit principeakkoord nog goedkeuren.

1 uur geleden
Theranos-oprichter Holmes begint aan celstraf om megafraude

BRYAN (ANP/AFP) - Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse biotechbedrijf Theranos, heeft zich bij een gevangenis in Texas gemeld voor haar celstraf. Vorig jaar veroordeelde rechter haar tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens grootschalige fraude bij het bloedtestbedrijf dat ze had opgericht. Ze hield beleggers lange tijd voor dat Theranos met een nieuwe testmethode snel en efficiƫnt diagnoses kon stellen, maar uiteindelijk kwam aan het licht dat het meeste werk met conventionele testapparatuur gebeurde.

2 uur geleden
Mexicanen verkopen voor 3,3 miljard euro Heineken-aandelen

MONTERREY (ANP) - Het Mexicaanse drankenbedrijf Femsa verkoopt voor 3,3 miljard euro aan aandelen in Heineken. De bierbrouwer zelf koopt een deel van die stukken.

4 uur geleden
Duitse hoofdrolspeler grote dividendfraude krijgt weer 8 jaar cel

WIESBADEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Een Duitse spilfiguur in omvangrijke fraude met dividenden is opnieuw tot acht jaar cel veroordeeld. De rechtbank van Wiesbaden achtte de oud-belastingdienstmedewerker Hanno Berger schuldig aan verschillende vormen van belastingontwijking. Hij werd eind vorig jaar ook al in een andere belastingzaak veroordeeld tot acht jaar cel, maar ging daartegen in beroep.

4 uur geleden