Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steun voor spoedwet avondklok in de Tweede Kamer

Steun voor spoedwet avondklok in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer steunt de spoedwet die de avondklok een nieuwe juridische basis moet geven. Een ruime meerderheid schaart zich achter het demissionaire kabinet, werd duidelijk tijdens een ingelast debat donderdag. Maar het kabinet "moet niet weer nat gaan", waarschuwde Attje Kuiken (PvdA).

De voorzieningenrechter zette dinsdag een streep door de wet die het kabinet gebruikt voor de instelling van de avondklok. Na het vonnis kwam minister Ferd Grapperhaus van Justitie met een spoedwet. Daarmee wordt de avondklok ingebouwd in de al bestaande coronawetgeving. "Daarmee is de wet weer thuis waar die hoort", zei Chris van Dam (CDA).

Ook 50PLUS en SP scharen zich achter het wetsvoorstel. "Het geeft wel het gevoel dat we de scherven van het kabinet bij elkaar moeten ruimen", is het oordeel van Maarten Hijink (SP). Met het "juridische geklungel" heeft het kabinet volgens hem "veel vertrouwen en krediet" in de samenleving verspeeld.

Wilders

Geert Wilders van de PVV haalde hard uit naar de regeerploeg van premier Mark Rutte. Het oordeel van de rechter is een "totale afgang" voor het kabinet, meent Wilders. "We zijn de avondklok in gerommeld." De PVV wil net als DENK dat boetes die zijn uitgedeeld onder de oude wet van tafel worden geveegd als het kabinet vrijdag ook in hoger beroep de zaak over de avondklok verliest.

Tunahan Kuzu van DENK kreeg een reprimande van voorzitter Khadija Arib omdat hij Rutte een dictator noemde. Ze kreeg steun van CDA en VVD. Kuzu liet weten zijn woorden niet terug te zullen nemen.

Van der Staaij

Kees van der Staaij (SGP), die ook tegen de avondklok stemde en al eerder vraagtekens zette bij de juridische grondslag van de omstreden maatregel, blijft twijfels houden bij de proportionaliteit van de avondklok. "Zijn er niet minder vergaande mogelijkheden onbenut gebleven?"

Hij kan zich wel vinden in de nieuwe route die Grapperhaus nu kiest voor de avondklok. Van der Staaij noemde dat de "koninklijke weg".

Proportionaliteit

De partijen blijven met vragen zitten over de proportionaliteit en effect van de avondklok. Volgende week dinsdag is er een nieuw weegmoment. Dan beslist het kabinet of de avondklok voortduurt tot en met 2 maart. Dan moet wel duidelijk worden gemaakt dat de maatregel nog nodig is, aldus Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). "Het sein staat op oranje."

Met de steun van SP, PvdA, GroenLinks en 50PLUS en coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, heeft het kabinet in de Eerste Kamer ook een ruime meerderheid. De senatoren debatteren vrijdag over de spoedwet.

Meer uit Politiek

Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

1 dag geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

1 dag geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

2 dagen geleden
Gemeenten en provincies willen in gesprek over voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.

2 dagen geleden
Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat het kabinet er in de tweede helft van juni uit is, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hij benadrukt dat zijn "commitment" die hij deed als VVD-leider dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, overeind staat.

2 dagen geleden
Lange ministerraden blijven uit: beraad duurt gemiddeld 3 uur

DEN HAAG (ANP) - De voorspelling die premier Mark Rutte voor het aantreden van zijn vierde kabinet deed dat de ministerraden "heel lang" zullen gaan duren, is bepaald niet uitgekomen. De wekelijkse vergaderingen die zijn kabinet het afgelopen anderhalf jaar hield, duurden gemiddeld nog geen drie uur, blijkt uit een analyse van het ANP.

2 dagen geleden
Brabant wil 8 miljard euro voor landelijk gebied

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant denkt 8 miljard euro nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de doelstellingen voor stikstof en natuurherstel. Daarmee zou de provincie een belangrijke hap opeisen uit het landelijk transitiefonds, waarin 24,3 miljard euro zit.

2 dagen geleden