Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steun voor spoedwet avondklok in de Tweede Kamer

Steun voor spoedwet avondklok in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer steunt de spoedwet die de avondklok een nieuwe juridische basis moet geven. Een ruime meerderheid schaart zich achter het demissionaire kabinet, werd duidelijk tijdens een ingelast debat donderdag. Maar het kabinet "moet niet weer nat gaan", waarschuwde Attje Kuiken (PvdA).

De voorzieningenrechter zette dinsdag een streep door de wet die het kabinet gebruikt voor de instelling van de avondklok. Na het vonnis kwam minister Ferd Grapperhaus van Justitie met een spoedwet. Daarmee wordt de avondklok ingebouwd in de al bestaande coronawetgeving. "Daarmee is de wet weer thuis waar die hoort", zei Chris van Dam (CDA).

Ook 50PLUS en SP scharen zich achter het wetsvoorstel. "Het geeft wel het gevoel dat we de scherven van het kabinet bij elkaar moeten ruimen", is het oordeel van Maarten Hijink (SP). Met het "juridische geklungel" heeft het kabinet volgens hem "veel vertrouwen en krediet" in de samenleving verspeeld.

Wilders

Geert Wilders van de PVV haalde hard uit naar de regeerploeg van premier Mark Rutte. Het oordeel van de rechter is een "totale afgang" voor het kabinet, meent Wilders. "We zijn de avondklok in gerommeld." De PVV wil net als DENK dat boetes die zijn uitgedeeld onder de oude wet van tafel worden geveegd als het kabinet vrijdag ook in hoger beroep de zaak over de avondklok verliest.

Tunahan Kuzu van DENK kreeg een reprimande van voorzitter Khadija Arib omdat hij Rutte een dictator noemde. Ze kreeg steun van CDA en VVD. Kuzu liet weten zijn woorden niet terug te zullen nemen.

Van der Staaij

Kees van der Staaij (SGP), die ook tegen de avondklok stemde en al eerder vraagtekens zette bij de juridische grondslag van de omstreden maatregel, blijft twijfels houden bij de proportionaliteit van de avondklok. "Zijn er niet minder vergaande mogelijkheden onbenut gebleven?"

Hij kan zich wel vinden in de nieuwe route die Grapperhaus nu kiest voor de avondklok. Van der Staaij noemde dat de "koninklijke weg".

Proportionaliteit

De partijen blijven met vragen zitten over de proportionaliteit en effect van de avondklok. Volgende week dinsdag is er een nieuw weegmoment. Dan beslist het kabinet of de avondklok voortduurt tot en met 2 maart. Dan moet wel duidelijk worden gemaakt dat de maatregel nog nodig is, aldus Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). "Het sein staat op oranje."

Met de steun van SP, PvdA, GroenLinks en 50PLUS en coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, heeft het kabinet in de Eerste Kamer ook een ruime meerderheid. De senatoren debatteren vrijdag over de spoedwet.

Meer uit Politiek

Wilders nog steeds ontevreden: formatieplan asiel niet florissant

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders "was gewoon echt boos" over de asielplannen die voorliggen op de formatietafel, en is nog steeds ontevreden. Hij is "vol hoop" dat er zaken gaan veranderen, "al ziet het er nu niet heel erg florissant uit", zei de leider van de grootste partij na opnieuw een formatieoverleg.

4 uur geleden
Vluchtelingenorganisaties pleiten voor fatsoenlijke asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingenorganisaties tonen begrip voor de mogelijke inzet van paviljoens voor de opvang van asielzoekers, maar pleiten wel voor een structurele oplossing. Gezinnen en kwetsbaren moeten bovendien onderdak krijgen op een geschikte en veilige locatie, zeggen VluchtelingenWerk en UNHCR naar aanleiding van de brief van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

7 uur geleden
Kabinet wil door met verbod contante betalingen boven 3000 euro

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil door met de invoering van een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro. De Tweede Kamer besloot vorig jaar de antiwitwaswet waar dat deel van uitmaakt, pas te behandelen als er een nieuw kabinet zit. Maar daardoor dreigt Nederland honderden miljoenen uit Brussel mis te lopen.

8 uur geleden
VNG wil duidelijkheid van Van der Burg over urgentie asielopvang

DEN HAAG (ANP) - De herhaalde oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor extra opvangplekken voor asielzoekers roept volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "veel vragen" op over de urgentie en de verantwoordelijkheid van gemeenten. In een brief heeft de VNG het kabinet daarom om duidelijkheid gevraagd.

8 uur geleden
Fletcher Hotels weigert uitbreiding van asielopvang

NIEUWEGEIN (ANP) - Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

8 uur geleden
Bruins Slot ontvangt verzoek van Israël om sancties tegen Iran

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Hanke Bruins Slot heeft een officieel verzoek van Israël ontvangen om Iran sancties op te leggen, bevestigt haar woordvoerder. De demissionaire bewindsvrouw sluit dinsdag aan het eind van de middag aan bij een digitaal overleg met haar Europese ambtscollega's naar aanleiding van de Iraanse aanval op Israël dit weekend. Sommige deelnemers zullen aandringen op extra sancties voor Iran, maar daar wil haar woordvoerder nog niet op vooruitlopen.

9 uur geleden
Kosten renovatie Binnenhof lopen fors op: circa 2 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

9 uur geleden