
Steun voor euthanasie neemt verder toe tot 60 procent
ROTTERDAM (ANP) - De maatschappelijke steun voor euthanasie groeit verder. Inmiddels vindt 60 procent van de Nederlanders zelfbeschikking over eigen leven en dood een terechte zaak, constateren Erasmus MC, Amsterdam UMC, UMC Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam op basis van een peiling onder bijna 1100 mensen. In 2016 en 2010 was dit respectievelijk 53 en 49 procent, brengen ze in herinnering bij de presentatie van het vierde evaluatieonderzoek van de euthanasiewet.
Euthanasie wordt ook steeds vaker toegepast: 9025 keer in 2021 tegen 6650 keer in 2015. "Opvallend is dat patiënten vaker in een vroeger stadium besluiten euthanasie te vragen", zegt het Erasmus MC. Het vaakst wordt om euthanasie verzocht wegens kanker. Euthanasie bij mensen met gevorderde dementie of een psychische stoornis maakt nog geen 5 procent van het aantal euthanasiegevallen uit.
"Iets meer dan de helft van de burgers is het eens met de stelling dat mensen met gevorderde dementie en mensen met een psychische stoornis in aanmerking moeten kunnen komen voor euthanasie", aldus het Erasmus. Bijna de helft van de Nederlandse artsen vindt het "denkbaar" om euthanasie uit te voeren bij patiënten met gevorderde dementie. Een derde van de dokters vindt het denkbaar om euthanasie uit te voeren bij patiënten met een psychiatrische stoornis.
Ruim twintig jaar na de invoering van de Wet toetsing levensbeëindiging en hulp bij zelfdoding (Wtl) moet die mogelijk aan de toekomst worden aangepast, zeggen de onderzoekers. Ze hebben toekomstscenario’s uitgedacht, onder meer met mogelijkheden om hulp bij zelfdoding te verruimen en om meer rekening te houden met het gevoel van een ‘voltooid leven'.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 dag geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
2 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geleden