
Steun voor aanpak malafide uitzendbureaus, zorgen om uitvoering
DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is brede steun voor het wetsvoorstel van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) dat een eind moet maken aan de malafide praktijken van uitzendbureaus waarvan arbeidsmigranten de dupe worden. Maar partijen hebben wel veel vragen over de uitvoerbaarheid van het complexe voorstel.
VVD'er Thierry Aartsen spreekt van "echt een zware vorm van marktregulering". Maar omdat de misstanden zo groot zijn kan hij er wel mee leven, ook met de reikwijdte van de wetgeving. Die richt zich niet alleen op uitzendbureaus, maar op de hele branche. Ook bedrijven zoals detacheerders en payrollbedrijven vallen eronder.
Er wordt een instantie binnen het ministerie van Sociale Zaken opgetuigd die gaat beslissen over de vergunningen voor de uitleenbedrijven. De VVD is bang dat deze uitvoeringsorganisatie uit haar krachten gaat groeien en dat de kosten ervan, die verhaald zullen worden op de bedrijven, uit de hand gaan lopen.
Weinig zicht
Het besluit van Van Hijum om uitzenders medeverantwoordelijk te maken voor de registratie van arbeidsmigranten kan op steun rekenen. Wel hekelen partijen het feit dat hier niet op wordt gehandhaafd. "Onbegrijpelijk", aldus Don Ceder van de ChristenUnie. Hiermee is de handhaving een "papieren tijger", oordeelde Mariëtte Patijn (GroenLinks/PvdA).
Gemeenten hebben weinig zicht op arbeidsmigranten. Als ze niet ingeschreven staan, kunnen ze bij baanverlies hun sociale voorzieningen kwijtraken en op straat belanden. Dat zorgt al in veel gemeenten voor problemen. Het zijn vooral arbeidsmigranten uit het midden en oosten van Europa die worden uitgebuit door malafide uitzendbureaus.
De invoering van de wet laat ook veel te lang op zich wachten, vindt de Kamer. Minister Van Hijum hoopt hierover volgende maand meer duidelijkheid te geven. Het gaat nog wel een aantal jaren duren voordat de wetgeving volledig is ingevoerd. Het stelsel vraagt om een "lange adem", aldus de bewindsman. Het debat wordt over twee weken voortgezet.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
29 minuten geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
1 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
2 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
2 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
4 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
5 uur geleden