Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steun spreidingswet asielzoekers na twee dagen nog steeds onzeker

Steun spreidingswet asielzoekers na twee dagen nog steeds onzeker

DEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.

Bij nader inzien ligt het dwangelement de partij "zwaar", zei BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas. "Daar zijn we principieel op tegen. Misschien steun ik hem wel, maar ik wil de tijd nemen om er over na te denken."

Via het amendement wil de Kamer regelen dat gemeenten meer tijd krijgen om onderling tot overeenstemming te komen over het aantal asielzoekers dat zij moeten opnemen. Vrijwilligheid staat voorop in het wijzigingsvoorstel, maar dwang blijft gehandhaafd als gemeenten weigeren asielzoekers op te vangen.

Aanmeldperiode korter

Ook in het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) staat vrijwilligheid voorop. De periode waarin gemeenten vrijwillig opvangplekken kunnen aanmelden, is echter korter.

Pas vrijwel aan het eind van debat trok Van der Plas tot ieders verrassing haar steun voor het amendement in.

Rechts stemt tegen

BBB laat de eventuele steun voor de spreidingswet mede afhangen van de steun die zij krijgt voor de door haar ingediende wijzigingsvoorstellen. BBB wil onder meer in de wet opnemen dat er per jaar maximaal 15.000 asielzoekers worden opgevangen. Dat amendement is ontraden door Van der Burg en kan naar het zich laat inzien niet rekenen op een Kamermeerderheid.

Veel andere fracties bepalen hun definitieve standpunt pas na stemming van dinsdag over alle amendementen. Wel staat vast dat vrijwel alle rechtse partijen tegen stemmen.

Meer uit Politiek

Rutte en Bruins Slot blij dat Nederlandse gijzelaar vrij is

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte en buitenlandminister Hanke Bruins Slot zijn blij dat de Nederlandse gijzelaar Ofir Engel is vrijgelaten door Hamas. "Na deze afschuwelijke tijd kan hij nu eindelijk worden herenigd met zijn familie en vrienden", schrijft Rutte op X. Engel was de enige Nederlander die werd vastgehouden in de Gazastrook.

3 uur geleden
Ondanks kritiek staande ovatie voor Yeşilgöz, die steun ervaart

UTRECHT (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz voelt zich ondanks stevige kritiek van VVD-leden gesteund om op inhoud te gaan onderhandelen met PVV, NSC en BBB. Dat zei ze na afloop van een drukbezochte partijbijeenkomst in Utrecht over haar besluit om een kabinet met de PVV alleen te gedogen, en niet volwaardig mee te regeren.

3 uur geleden
Wilders beticht Omtzigt van 'Haagse spelletjes' in verkenning

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt (NSC) maakt zich volgens PVV-leider Geert Wilders schuldig aan "Haagse spelletjes", omdat de NSC-leider eerst toezeggingen van Wilders wil voordat het tot onderhandelen tussen de twee komt. "Dat is de oude bestuurscultuur en het machtsdenken van CDA 2.0", bijt Wilders zijn potentiële coalitiepartner toe op X.

5 uur geleden
VVD'ers op bijeenkomst willen vooral dat partij wel meeregeert

UTRECHT (ANP) - Ruim 350 voor- en tegenstanders van het besluit van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om een centrumrechts kabinet met PVV, NSC en BBB als een gedoogpartner mogelijk te maken, kwamen woensdagavond op een partijbijeenkomst bijeen om stoom af te blazen over die keuze. Er waren steunbetuigingen voor deze koers, maar veel meer afwijzingen. Een oproep van een van de VVD-leden om niet te gedogen, maar volwaardig mee te regeren werd met luid en lang applaus ontvangen.

5 uur geleden
Plasterk ontvangt zes partijleiders voor verkenningsgesprekken

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk praat donderdag verder met de leiders van zes partijen. Hij spreekt allereerst Rob Jetten (D66), gevolgd door Caroline van der Plas (BBB), Henri Bontenbal (CDA), Lilian Marijnissen (SP), Thierry Baudet (FVD) en Esther Ouwehand (PvdD).

7 uur geleden
Omtzigt: NSC niet klaar om kabinetsonderhandeling te starten

DEN HAAG (ANP) - NSC, de partij van Pieter Omtzigt, is niet klaar om te onderhandelen over de formatie van een kabinet. Dat heeft partijleider Omtzigt tegen verkenner Ronald Plasterk gezegd, vertelt hij na afloop van dat lange gesprek aan de verzamelde pers. Omtzigt ziet nog steeds belemmeringen bij de PVV, onder meer op het gebied van de rechtsstaat. Hij wil dat twee informateurs worden aangesteld die gaan kijken naar overeenkomsten bij partijen. Hoe dat er precies zal uitzien, werd niet duidelijk.

8 uur geleden
Yeşilgöz laat verkenner weten niet in kabinet te willen  

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft aan de verkenner laten weten graag een kabinet van PVV, NSC en BBB mogelijk te willen maken, maar wel vanuit de Tweede Kamer. Ze herhaalde tegen verkenner Ronald Plasterk niet in een coalitie te willen stappen, zei ze na afloop van het onderhoud. Haar partij staat wel "helemaal klaar" om te onderhandelen.

11 uur geleden