Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steun partij BEP maakt kiezen Surinaamse president mogelijk

Steun partij BEP maakt kiezen Surinaamse president mogelijk

PARAMARIBO (ANP) - Door toezegging van de steun van politieke partij BEP kunnen de president en vicepresident direct door het Surinaamse parlement worden gekozen. De beoogde nieuwe regering van VHP, ABOP, NPS en PL is blij met de steun van de BEP voor de kandidaten die de coalitie zal voordragen. Dat heeft woordvoerder Alven Roosveld van de VHP zaterdag gezegd.

Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe parlement bijeenkomt om de president en vicepresident te kiezen. Dit zal in ieder geval na 29 juni zijn, de dag waarop de nieuw gekozen volksvertegenwoordigers worden toegelaten tot het parlement. In een volgende bijeenkomst zullen de 51 nieuwe leden daarover stemmen. Om de president aan te stellen is twee derde meerderheid nodig, dus 34 stemmen. Door de toezegging van de BEP, die twee zetels heeft, is er een meerderheid van 35 ontstaan.

"We spreken onze waardering uit naar de BEP over hun voornemen mee te werken bij het kiezen van de president en vice president. We vertrouwen erop dat ze onze voordracht zullen ondersteunen’’, aldus Roosveld.

Ronnie Asabina, voorzitter van de BEP, wil met de ondersteuning laten zien dat de BEP zich constructief opstelt. "De beoogde nieuwe regering heeft gezegd goed en integer te gaan werken met veel aandacht voor de financiële en gezondheidsproblematiek van het land. Dat is ook wat het volk wil’’, aldus Asabina.

Toch betekent de steun van de BEP volgens Asabina niet dat de partij iedere keer de coalitie zal volgen. "Er is voor ons nu geen sprake van regeerverantwoordelijkheid zoals we als BEP de afgelopen vijf jaar wel hadden. Wij gaan ons constructief opstellen en meedoen met wat goed is voor het land’’, aldus Asabina.

Meer uit Buitenland

Steeds meer migranten trekken naar Griekse eilanden

ATHENE (ANP/DPA) - Op of voor de kust van Griekse eilanden niet ver van Turkije zijn in vier dagen tijd 1691 illegale immigranten opgepakt volgens het Griekse ministerie van Migratie. Steeds meer migranten trekken van de Turkse kust naar de eilanden. Op de eilanden Chios, Farmakonisi, Leros, Kos, Lesbos, Pserimos, Rhodos en Samos zijn van 23 tot 27 september bijna 1700 migranten aangekomen, voornamelijk mannen volgens de kustwacht.

1 uur geleden
VN voorbereid op opvang van 120.000 vluchtelingen in Armenië

GENÈVE (ANP/RTR) - De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) is voorbereid op de opvang van zo'n 120.000 vluchtelingen in Armenië. In dat land zijn sinds vorige week meer dan 88.000 inwoners uit Nagorno-Karabach aangekomen. Zij zijn op de vlucht voor Azerbeidzjan, dat zich volgens hen schuldig maakt aan etnische zuiveringen.

1 uur geleden
Tientallen doden door bomaanslag in Pakistan

ISLAMABAD (ANP/RTR/AFP/DPA) - Een zelfmoordterrorist heeft vrijdag een bom laten afgaan bij een religieuze bijeenkomst in de Pakistaanse provincie Balochistan. Er zijn zeker 54 doden en meer dan 70 gewonden. De toestand van meerdere gewonden is kritiek.

2 uur geleden
Dodental explosie Nagorno-Karabach loopt op tot 170

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Bij een grote explosie in Nagorno-Karabach zijn afgelopen maandag zeker 170 mensen om het leven gekomen. De autoriteiten meldden eerder dat er 68 doden waren, maar hebben het dodental nu flink verhoogd. Toen was er ook nog sprake van bijna driehonderd gewonden en 105 vermisten. De oorzaak van de ontploffing is niet bekend.

3 uur geleden
Concert in Moskou voor verjaardag annexaties Oekraïense regio's

MOSKOU (ANP/DPA) - Op het Rode Plein in Moskou wordt vrijdagmiddag een concert gegeven om te vieren dat Rusland een jaar geleden delen van Oekraïne heeft geannexeerd. Onder de artiesten die optreden zijn Dima Bilan, Sergej Lazarev en Polina Gagarina. Het concert is aan de vooravond van de Dag van Hereniging zoals president Poetin de 30e september heeft genoemd toen hij voor de internationaal niet erkende annexatie tekende van Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja.

3 uur geleden
Republikeinen openen onderzoek naar afzettingsprocedure Biden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn een onderzoek begonnen die uit zou kunnen monden in een afzettingsprocedure tegen president Joe Biden. Een commissie moet onderzoeken of Biden mogelijke geprofiteerd zou hebben van zakelijke relaties van zijn familieleden tijdens zijn vicepresidentschap en zijn invloed zou hebben misbruikt. Tijdens de eerste hoorzitting kwam nog geen hard bewijs op tafel.

4 uur geleden
Poetin spreekt met ex-commandant van Wagner Groep

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft met een ex-commandant van huurlingenbedrijf de Wagner Groep, Andrej Trosjev, gesproken over de inzet van vrijwilligers in de oorlog in Oekraïne. Een onderminister van Defensie, Joenoes-Bek Jevkoerov, was ook bij het onderhoud aanwezig. Poetin zou Trosjev hebben gevraagd om vrijwilligers voor de strijd in Oekraïne te regelen.

5 uur geleden