Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steun in Kamer groeit voor een Volksbank in publieke handen

Steun in Kamer groeit voor een Volksbank in publieke handen

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer groeit de steun om de Volksbank in publieke handen te houden. Tijdens een debat over staatsdeelnemingen gaven regeringspartijen CDA en ChristenUnie aan daar wel wat voor te voelen. Tot dusver zagen zij vooral meer in een coöperatieve bank.

Aan de linkerkant van de Kamer en bij de PVV wordt er al langer opgeroepen om de bank in publieke handen te houden. De Volksbank is sinds 2013 volledig in handen van de Staat, dat de bank zo van de ondergang redde. Verder is ook nog de meerderheid van de aandelen van ABN AMRO in handen van Financiën.

CDA-Kamerlid Inge van Dijk zei in het debat "wel te neigen naar een dergelijke vorm", al hoeft de bank van haar niet per se een staatsbank te zijn. Hij kan ook nog steeds een coöperatieve vorm krijgen. Datzelfde zei ook Pieter Grinwis van de ChristenUnie.

Ver van klanten

Zo'n volksbank moet met begrijpelijke producten komen en niet te veel risico's nemen, zei Grinwis. "Banken zijn te ver van klanten komen af te staan", vindt Van Dijk. De Kamer praat eind februari verder met het kabinet over de toekomst van de Volksbank en de bankensector.

In juli liet minister Sigrid Kaag (Financiën) weten dat de Volksbank nog niet klaar is voor een eventuele privatisering. Zij komt voor de zomer van 2023 met een nieuwe tussenstand over de toekomst van de Volksbank, het moederconcern van onder meer SNS, RegioBank en ASN.

Sondering

Kaag wil weten hoe de Kamer naar de toekomst van de Volksbank kijkt. "Een eerste sondering, een eerste weging, een eerste uitwisseling van ideeën zou ik namens het kabinet verwelkomen." Dat standpunt kan dan weer worden meegenomen in de uiteindelijke positiebepaling van het kabinet, zei ze.

De bewindsvrouw wees er nog op dat vorig jaar zomer al toekomstopties voor de bank naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Daar is volgens haar door de Kamerleden nog weinig mee gedaan. "Die politieke keuze, dat debat is al anderhalf jaar niet gevoerd, valt me op."

Meerdere jaren

De aandelenbelangen van de overheid in de Volksbank en ABN Amro zijn ondergebracht bij de NFLI. Deze stichting meldde in juli dat het nog "meerdere jaren" zal duren voordat de veranderingen bij de Volksbank zich vertalen in een structurele verbetering van de financiële resultaten en een volgende stap kan worden genomen in de toekomst van de bank.

Meer uit Binnenland

FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

6 minuten geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

24 minuten geleden
VN-rapporteur hekelt 'excessieve' aanpak klimaatactivisten

GENÈVE (ANP) - Een rapporteur van de Verenigde Naties is uiterst kritisch over de manier waarop Nederland en andere Europese landen milieuactivisten aanpakken. Speciaal Rapporteur Michel Forst noemt in een overzicht van "hardvochtige en buitenproportionele straffen" onder meer de veroordeling voor opruiing van Nederlandse klimaatactivisten die hadden opgeroepen tot het blokkeren van de A12. De inzet van waterkanonnen tijdens klimaatdemonstraties is volgens Forst ook "excessief".

1 uur geleden
Hof: AD mag met voorwaarde Peter R. de Vries-artikel publiceren

AMSTERDAM (ANP) - Het AD mag een artikel publiceren dat is gebaseerd op geluidsopnames die gemaakt zijn door wijlen Peter R. de Vries. Dat oordeelde het hof Amsterdam donderdag in een door Royce de Vries aangespannen kort geding tegen de krant. Het AD moet er echter wel voor zorgen dat bepaalde informatie niet naar personen herleidbaar is.

1 uur geleden
WTC Leeuwarden wordt weer wachtkamer voor Ter Apel

LEEUWARDEN (ANP) - Nieuwe asielzoekers die nog niet kunnen worden opgevangen in het aanmeldcentrum in Ter Apel, krijgen voorlopig onderdak in het WTC in Leeuwarden. Het gebouw is opnieuw beschikbaar als zogenoemde overlooplocatie.

1 uur geleden
Omroepen: reactie WNL doet slachtoffers wangedrag geen recht

HILVERSUM (ANP) - De manier waarop de raad van toezicht van Omroep WNL heeft gereageerd op de ervaringen die tientallen (oud)-medewerkers deelden in het AD "doet geen recht aan hun moed om dit soort verhalen te delen. Als een omroep of de NPO dit soort meldingen niet serieus neemt, zeker na het rapport van de commissie-Van Rijn, dan zijn we geen knip voor de neus waard." Dat stelt voorzitter Arjan Lock namens het College van Omroepen, de koepel waarin Hilversumse omroepen overleggen.

2 uur geleden
Rutte dankbaar voor rapport over kosten MH17, helpt bij claim

DEN HAAG (ANP) - De berekening van de Algemene Rekenkamer van de kosten die de overheid heeft gemaakt in verband met het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne is "een stap op weg naar rechtvaardigheid", vindt demissionair premier Mark Rutte. Op X laat hij weten dat het kabinet "zeer dankbaar is voor dit rapport" hoewel "het leed van slachtoffers en nabestaanden natuurlijk op geen enkele manier verzacht kan worden".

3 uur geleden