Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steun in Kamer groeit voor een Volksbank in publieke handen

Steun in Kamer groeit voor een Volksbank in publieke handen

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer groeit de steun om de Volksbank in publieke handen te houden. Tijdens een debat over staatsdeelnemingen gaven regeringspartijen CDA en ChristenUnie aan daar wel wat voor te voelen. Tot dusver zagen zij vooral meer in een coöperatieve bank.

Aan de linkerkant van de Kamer en bij de PVV wordt er al langer opgeroepen om de bank in publieke handen te houden. De Volksbank is sinds 2013 volledig in handen van de Staat, dat de bank zo van de ondergang redde. Verder is ook nog de meerderheid van de aandelen van ABN AMRO in handen van Financiën.

CDA-Kamerlid Inge van Dijk zei in het debat "wel te neigen naar een dergelijke vorm", al hoeft de bank van haar niet per se een staatsbank te zijn. Hij kan ook nog steeds een coöperatieve vorm krijgen. Datzelfde zei ook Pieter Grinwis van de ChristenUnie.

Ver van klanten

Zo'n volksbank moet met begrijpelijke producten komen en niet te veel risico's nemen, zei Grinwis. "Banken zijn te ver van klanten komen af te staan", vindt Van Dijk. De Kamer praat eind februari verder met het kabinet over de toekomst van de Volksbank en de bankensector.

In juli liet minister Sigrid Kaag (Financiën) weten dat de Volksbank nog niet klaar is voor een eventuele privatisering. Zij komt voor de zomer van 2023 met een nieuwe tussenstand over de toekomst van de Volksbank, het moederconcern van onder meer SNS, RegioBank en ASN.

Sondering

Kaag wil weten hoe de Kamer naar de toekomst van de Volksbank kijkt. "Een eerste sondering, een eerste weging, een eerste uitwisseling van ideeën zou ik namens het kabinet verwelkomen." Dat standpunt kan dan weer worden meegenomen in de uiteindelijke positiebepaling van het kabinet, zei ze.

De bewindsvrouw wees er nog op dat vorig jaar zomer al toekomstopties voor de bank naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Daar is volgens haar door de Kamerleden nog weinig mee gedaan. "Die politieke keuze, dat debat is al anderhalf jaar niet gevoerd, valt me op."

Meerdere jaren

De aandelenbelangen van de overheid in de Volksbank en ABN Amro zijn ondergebracht bij de NFLI. Deze stichting meldde in juli dat het nog "meerdere jaren" zal duren voordat de veranderingen bij de Volksbank zich vertalen in een structurele verbetering van de financiële resultaten en een volgende stap kan worden genomen in de toekomst van de bank.

Meer uit Binnenland

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

ZEIST (ANP) - Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1. De koolmees, op nummer 2, werd in de meeste tuinen gezien. Op nummer 3 staat de pimpelmees.

4 uur geleden
Amnesty: niet iedereen kreeg ruimte die hoort bij actie A12

DEN HAAG (ANP) - Niet iedereen kreeg bij de klimaatactie op de Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag zaterdag de ruimte die hoort bij demonstraties, zegt Amnesty International zondag. Het gaat om voorlopige bevindingen die de organisatie, die aanwezig was bij de actie zaterdag om het verloop te controleren, naar buiten brengt.

9 uur geleden
Honderden mensen bij herdenking Holocaust in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Met een stille tocht en een bijeenkomst waar na twee jaar coronamaatregelen weer publiek bij kon zijn, is zondag bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in Amsterdam de Holocaust herdacht. Deze week is het 78 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

10 uur geleden
Nog twee mensen vast na klimaatactie op A12 in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Na de klimaatactie op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag zitten nog twee mensen vast, laat de politie zondag weten. In totaal werden zaterdag 768 mensen aangehouden. Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zei eerder op zondag dat zo'n 725 actievoerders weer op vrije voeten waren.

11 uur geleden
Milieudefensie kondigt nieuwe klimaatzaak aan

DEN HAAG (ANP) - Na de zaak tegen Shell in 2021, gaat Milieudefensie eind dit jaar een nieuwe klimaatzaak beginnen tegen een bedrijf dat veel broeikasgassen uitstoot. Dat maakte de directeur van Milieudefensie, Donald Pols, zondagochtend bekend in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Om welk bedrijf het gaat, kon hij nog niet zeggen.

11 uur geleden
Veel aandacht en beveiliging op Bonaire voor bezoek Amalia

KRALENDIJK (ANP) - Het bezoek van prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het Caribisch deel van Nederland bracht een hoop teweeg op Bonaire, de eerste bestemming van de zes eilanden die ze aandoen. Veel toeristen kwamen op het bezoek af, in mindere mate stonden Bonairianen langs de kant en de beveiliging was duidelijk aanwezig.

12 uur geleden
Halsema spreekt op Holocaustherdenking in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema is een van de sprekers op de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking. Die vindt deze zondag plaats bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam. Ook premier Mark Rutte is aanwezig. Hij legt samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen een krans bij het monument.

18 uur geleden