
'Sterkste krimp economie sinds financiële crisis door corona'
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal waarschijnlijk flink gekrompen als gevolg van de coronacrisis. Het gaat naar verwachting om de grootste terugslag sinds de financiële crisis ruim tien jaar terug. Dat is de gemiddelde verwachting van economen die persbureau Bloomberg peilde, vooruitlopend op de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag naar buiten brengt.
Het bruto binnenlandse product (bbp) nam in het voorbije kwartaal waarschijnlijk met 3 procent af vergeleken met de voorgaande periode. De enige keer dat de economie in een kwartaal harder achteruitging, was in de eerste drie maanden van 2009, toen sprake was van 3,6 procent krimp. Dat was destijds de grootste kwartaalkrimp ooit gemeten door het CBS. Op jaarbasis schatten de kenners dat de Nederlandse economie met 1,9 procent is gekrompen. Dat is eveneens de sterkste daling sinds 2009. In het laatste kwartaal van 2009 bedroeg de neergang van het bbp 2,4 procent.
Behalve op het totaalcijfer zullen economen vrijdag ook alert zijn op hoe sterk verschillende onderdelen van de economie werden geraakt door de crisis. Bekend is dat bedrijven massaal investeringen hebben teruggeschroefd. Dat geld hebben ze dringend nodig om rekeningen te kunnen blijven betalen. Voor de handel, waarvan Nederland zeer afhankelijk is, lijkt het beeld eveneens somber. Vanuit de belangrijkste afzetmarkten, zoals andere Europese landen, de Verenigde Staten en China, werd de vraag waarschijnlijk gedempt door de pandemie. Daarnaast zaten grenssluitingen en vertragingen in het vrachtvervoer de Nederlandse export in de weg.
Meer uit Financieel
HANOI (ANP/RTR) - De regering in Vietnam heeft ingestemd met een investering van 1,5 miljard dollar van The Trump Organization en een Vietnamese vastgoedontwikkelaar. Dat meldde de Vietnamese staatskrant Tuoi Tre vrijdag. De investering is bedoeld voor het realiseren van een complex met onder meer golfbanen en hotels in Vietnam.
15 minuten geledenLUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie heeft in maart de uitvoer van goederen naar de Verenigde Staten flink opgevoerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Die maand liepen de handelsspanningen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de rest van de wereld flink op, in aanloop naar zijn "bevrijdingsdag" op 2 april. Op die dag kondigde Trump tarieven aan voor heel veel landen, waarmee hij al langer dreigde.
58 minuten geledenKOPENHAGEN (ANP) - Lars Fruergaard Jørgensen treedt af als topman van Novo Nordisk, heeft de Deense farmaceut vrijdag bekendgemaakt. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe topman van het bedrijf, dat is uitgegroeid tot een van de waardevolste Europese bedrijven dankzij zijn populaire diabetes- en afslankmiddelen Ozempic en Wegovy.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Microsoft hoopt Europese klachten over oneerlijke concurrentie met zijn chat- en vergaderdienst Teams weg te nemen met een aantal toezeggingen. Het techconcern heeft bij de Europese Commissie onder andere voorgesteld om het softwarepakket Office 365 en Microsoft 365 ook zonder Teams aan te bieden.
2 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - Het tariefbestand van negentig dagen tussen China en de Verenigde Staten is te kort en moet worden verlengd. Dat meldt de Chinese staatskrant Global Times vrijdag na een ontmoeting van de handelsvertegenwoordigers van beide landen in Zuid-Korea.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Aegon stond vrijdag bij de dalers op de Amsterdamse beurs na een kwartaalupdate. De aanwas van kapitaal bij het verzekeringsconcern viel daarbij tegen. Ondanks de onzekere economische omstandigheden denkt Aegon wel de financiële doelstellingen voor dit jaar te halen. Ook kondigde het bedrijf een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 200 miljoen euro. Het aandeel werd 1 procent lager gezet.
5 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van TikTok ByteDance verwacht dit jaar bijna even groot te worden als het Amerikaanse Meta. Het Chinese concern mikt op een omzetgroei van ongeveer een vijfde tot 186 miljard dollar, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, rekent op een omzet van 187 miljard dollar.
6 uur geleden