Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sterkste groei economische bedrijvigheid eurozone in 10 maanden

Sterkste groei economische bedrijvigheid eurozone in 10 maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in maart opnieuw gegroeid, en wel in het sterkste tempo in tien maanden. Dat maakte marktonderzoeker S&P Global bekend op basis van zijn index die de activiteit in de industrie en dienstensector bijhoudt.

De groei is vooral te danken aan de dienstensector, met daarin bijvoorbeeld toerisme, horeca en detailhandel. Daarmee werd de krimp in de industriesector gecompenseerd. De index van S&P Global die de algehele bedrijvigheid in het eurogebied meet, steeg naar een stand van 54,1, van 52,0 een maand eerder. Een niveau van 50 of meer duidt op groei. Het cijfer viel beter uit dan economen hadden verwacht.

De groei van de dienstensector viel sterker uit dan voorzien. Ook zwakte de krimp van de industrie sterker af dan verwacht door een verbetering in de toeleveringsketens. Volgens de onderzoekers van S&P wijst de groei op een verder herstel van de economie van de eurozone, na de krimp aan het einde van vorig jaar. Ook neemt volgens S&P de inflatiedruk steeds verder af door de dalende energieprijzen en blijft de arbeidsmarkt sterk.

In Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economie├źn van het eurogebied, nam de bedrijvigheid sterker dan verwacht toe. In beide landen was dat ook te danken aan de groei in de dienstensector. De industrie liet in de twee landen wel een krimp zien. De groei van de bedrijvigheid in de Britse economie nam daarentegen af door een tegenvallende groei in de dienstensector en een sterkere krimp in de industrie.

Meer uit Financieel

Huizenprijzen opnieuw sterker gestegen, meer woningen verkocht

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ook wisselden die maand meer koopwoningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.

5 uur geleden
CPB bevestigt: relatief minder belasting voor grootverdieners

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders met de hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. Dit komt doordat hun belastingdruk niet zoals bij veel Nederlanders vooral door de sociale premies en belastingen in box 1 wordt bepaald, maar door de vennootschapsbelasting. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) bekendgemaakt in nieuw, langjarig onderzoek naar de hoogste inkomens.

6 uur geleden
Huizenprijzen opnieuw sterker gestegen, meer woningen verkocht

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ook wisselden die maand meer koopwoningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.

6 uur geleden
Kleine plussen op Wall Street, Palo Alto Networks bij dalers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag kleine koerswinsten zien in afwachting van de notulen van de recentste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank en de kwartaalcijfers van AI-chipproducent Nvidia op woensdag. Cybersecuritybedrijf Palo Alto Networks stond bij de dalers op Wall Street na de bekendmaking van resultaten.

7 uur geleden
Lagarde heeft er vertrouwen in dat inflatie onder controle is

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft er vertrouwen in dat de inflatie in de eurozone onder controle is. Dat zei ze in een interview met de Ierse televisie. Lagarde hintte er daarmee op dat een eerste renteverlaging volgende maand waarschijnlijk is.

8 uur geleden
Oprichter en voorzitter Klaus Schwab van het WEF treedt af

DAVOS (ANP/BLOOMBERG) - Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), treedt af als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab gemeld in een mail aan het personeel. Het WEF heeft zijn besluit om de dagelijkse leiding uit handen te geven ook bevestigd.

10 uur geleden
Animatiestudio Pixar schrapt veel banen om kosten te besparen

EMERYVILLE (ANP/BLOOMBERG) - Pixar Animation Studios, bekend van succesvolle animatiefilms als Toy Story en Finding Nemo, gaat ongeveer 175 banen schrappen, ofwel circa 14 procent van het totale personeelsbestand. Moederbedrijf Walt Disney is bezig met forse kostenbesparingen en ook Pixar ontkomt daar niet aan.

11 uur geleden