Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sterkste daling Chinese export sinds 2020

Sterkste daling Chinese export sinds 2020

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De Chinese export is in juli voor de derde maand op rij afgenomen en liet daarbij de grootste daling zien sinds juli 2020. De daling vormt een nieuw bewijs dat de fabrikanten in het land moeite hebben om klanten te vinden voor hun producten doordat consumenten wereldwijd voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven vanwege de hoge inflatie en hogere rentetarieven.

De uitvoer van de op één na grootste economie ter wereld nam vorige maand met 14,5 procent af. De daling was groter dan verwacht. Economen hadden gerekend op een exportdaling met 12,5 procent. Afgezien van een korte opleving in maart en april, is de Chinese export al sinds oktober vorig jaar voortdurend aan het dalen.

De dreiging van een recessie in de Verenigde Staten en Europa, in combinatie met hoge inflatie, heeft de afgelopen maanden bijgedragen aan een verzwakking van de internationale vraag naar Chinese producten. Ook de binnenlandse vraag bleef echter zwak. De import daalde namelijk met 12,4 procent, terwijl economen uitgingen van een daling met 5 procent. De invoer daalt al negen maanden op rij.

Jeugdwerkloosheid

De wereldwijde vraag naar goederen was de afgelopen drie jaar een sterke aanjager van de Chinese economische groei, maar die begon eind 2022 af te nemen. Nu de wereldwijde groei lijkt te vertragen en veel centrale banken de rente nog steeds verhogen om de inflatie te drukken, is het onwaarschijnlijk dat de Chinese overheid kan rekenen op een sterke exportvraag om de economie uit het slop te trekken. De daling van de import wijst daarbij ook op zwakte van de binnenlandse vraag.

De Chinese economie groeide in april-juni slechts met 0,8 procent op kwartaalbasis, terwijl de jeugdwerkloosheid een recordhoogte van meer dan 20 procent heeft bereikt. De Chinese regering is dan ook op zoek naar meer stimulansen om de binnenlandse groei te ondersteunen.

Bescheiden groeidoel

De topleiders van het land, bekend als het politbureau, hebben vorige maand al een 20-puntenplan uitgebracht om de consumptie over de hele linie te verhogen, van huisvesting, cultuur en toerisme tot elektrische voertuigen. Ook heeft de centrale bank de afgelopen weken ook verschillende rentetarieven verlaagd om de economie nieuw leven in te blazen.

De Chinese overheid heeft voor dit jaar slechts een bescheiden groeidoel van ongeveer 5 procent gesteld. De Chinese premier Li Qiang heeft al gewaarschuwd dat het niet gemakkelijk zal zijn om deze te halen.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

14 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

17 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

19 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

20 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden