
Sterkste daling Chinese export sinds 2020
BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De Chinese export is in juli voor de derde maand op rij afgenomen en liet daarbij de grootste daling zien sinds juli 2020. De daling vormt een nieuw bewijs dat de fabrikanten in het land moeite hebben om klanten te vinden voor hun producten doordat consumenten wereldwijd voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven vanwege de hoge inflatie en hogere rentetarieven.
De uitvoer van de op één na grootste economie ter wereld nam vorige maand met 14,5 procent af. De daling was groter dan verwacht. Economen hadden gerekend op een exportdaling met 12,5 procent. Afgezien van een korte opleving in maart en april, is de Chinese export al sinds oktober vorig jaar voortdurend aan het dalen.
De dreiging van een recessie in de Verenigde Staten en Europa, in combinatie met hoge inflatie, heeft de afgelopen maanden bijgedragen aan een verzwakking van de internationale vraag naar Chinese producten. Ook de binnenlandse vraag bleef echter zwak. De import daalde namelijk met 12,4 procent, terwijl economen uitgingen van een daling met 5 procent. De invoer daalt al negen maanden op rij.
Jeugdwerkloosheid
De wereldwijde vraag naar goederen was de afgelopen drie jaar een sterke aanjager van de Chinese economische groei, maar die begon eind 2022 af te nemen. Nu de wereldwijde groei lijkt te vertragen en veel centrale banken de rente nog steeds verhogen om de inflatie te drukken, is het onwaarschijnlijk dat de Chinese overheid kan rekenen op een sterke exportvraag om de economie uit het slop te trekken. De daling van de import wijst daarbij ook op zwakte van de binnenlandse vraag.
De Chinese economie groeide in april-juni slechts met 0,8 procent op kwartaalbasis, terwijl de jeugdwerkloosheid een recordhoogte van meer dan 20 procent heeft bereikt. De Chinese regering is dan ook op zoek naar meer stimulansen om de binnenlandse groei te ondersteunen.
Bescheiden groeidoel
De topleiders van het land, bekend als het politbureau, hebben vorige maand al een 20-puntenplan uitgebracht om de consumptie over de hele linie te verhogen, van huisvesting, cultuur en toerisme tot elektrische voertuigen. Ook heeft de centrale bank de afgelopen weken ook verschillende rentetarieven verlaagd om de economie nieuw leven in te blazen.
De Chinese overheid heeft voor dit jaar slechts een bescheiden groeidoel van ongeveer 5 procent gesteld. De Chinese premier Li Qiang heeft al gewaarschuwd dat het niet gemakkelijk zal zijn om deze te halen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag hoger geëindigd. Beleggers leken de ontwikkelingen rond de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump van zich af te schudden. Ze verwerkten daarnaast onder meer positieve resultaten van Delta Air Lines.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ben & Jerry's krijgt voor het eerst een Nederlandse topman. Jochanan Senf komt aan het roer te staan van het ijsmerk dat onderdeel is van de binnenkort af te splitsen ijsdivisie van Unilever. Dat maakt The Magnum Ice Cream Company (TMICC) donderdag bekend.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De bitcoin heeft donderdag opnieuw een recordniveau bereikt. De waarde van de meest verhandelde cryptomunt ter wereld klom donderdagavond tot ruim boven de 113.000 dollar, nadat woensdag nog voor het eerst de grens van 112.000 dollar werd doorbroken.
8 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil zijn zelfrijdende taxi's naar het gebied rond San Francisco brengen. Daarmee doet de elektrische autofabrikant onder leiding van Elon Musk een poging het gebruik van het voertuig uit te breiden na de kleinschalige lancering vorige maand in de Texaanse stad Austin.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met aanzienlijke winst gesloten. Beleggers lijken zich weinig aan te trekken van de nieuwe importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. De president heeft inmiddels aan rond de twintig landen brieven gestuurd met importheffingen, die grotendeels overeenkomen met de percentages die Trump al in april had aangekondigd.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vraagt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om aandacht voor het concurrentiespeelveld tussen traditionele supermarkten en onlinesupermarkten, zoals Picnic. De marktwaakhond schreef een brief aan de minister naar aanleiding van een mogelijk besluit om een nieuwe supermarkt-cao voor de hele sector verplicht te maken. Picnic wil hiervan worden uitgezonderd.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV schort acties bij het grondpersoneel van KLM op tot na de zomervakantie. De afgelopen weken werden al tot tweemaal toe aangekondigde stakingen op Schiphol door de rechter verboden.
11 uur geleden