Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Sterke toename in hypotheekaanvragen door corona'

'Sterke toename in hypotheekaanvragen door corona'

UTRECHT (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen nam in de maand maart fors toe als gevolg van de corona-uitbraak, stelt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Het aantal aanvragen lag op 59.357, bijna twee keer zo hoog als in dezelfde maand in de afgelopen drie jaar.

Volgens HDN is de sterke toename vooral te verklaren door het grote aantal mensen dat een hypotheek laat oversluiten. "Men wil verzekerd zijn van een lage rente", aldus een woordvoerder. "De rentes zijn momenteel extreem laag. Omdat een aantal banken er de laatste weken voor heeft gekozen om de hypotheekrentes met 0,05 procent te verhogen, willen mensen de huidige rentes nog snel laten vastzetten. Zij anticiperen op nog hogere rentes in de toekomst."

Het HDN verwacht dat de groei in de hypotheekmarkt tot medio deze maand aanhoudt. "Is corona begin juni op z’n retour, dan verwachten we dat de woningmarkt en daarmee de hypotheekmarkt teruggaat naar 'normaal’", aldus HDN. "Duurt de crisis drie maanden langer, dan verwachten we dat vooral de kopersmarkt afneemt en het aantal hypotheekaanvragen daalt met 30 procent. In dit scenario verwachten we dat na 1 september de hypotheekmarkt, gezien de krapte op de woningmarkt, weer normaliseert."

In het slechtste geval, waarin de coronacrisis langer dan zes maanden aanhoudt, verwacht het HDN dat het aantal hypotheekaanvragen tot de helft daalt. Wel zullen veel mensen hun hypotheek blijven oversluiten omdat bij veel hypotheken de rentevaste periode dit jaar afloopt, denkt het HDN.

Meer uit Financieel

Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

38 minuten geleden
Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Warner Bros. Discovery stijgt verder op hoger Wall Street

NEW YORK (ANP) - Warner Bros. Discovery heeft de handelsdag op Wall Street opnieuw met een stevige plus van 6,9 procent afgesloten. Het entertainmentconcern kondigde woensdag aan een deel van zijn schuldenlast te hebben afbetaald, tot genoegen van beleggers.

4 uur geleden
Overwinning Jack Daniel’s bij hof VS in zaak over hondenspeeltje

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Door een hondenspeeltje te ontwerpen naar het evenbeeld van een kenmerkende whiskyfles van Jack Daniel’s, heeft een bedrijf uit Arizona het merkenrecht geschonden. Zo luidt het oordeel van het Amerikaanse hooggerechtshof in een zaak die door de whiskymaker was aangespannen vanwege het speeltje met de naam ‘Bad Spaniels’.

5 uur geleden
'Groene' termen maken opmars in vacatureteksten

AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.

7 uur geleden
Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

8 uur geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

8 uur geleden