Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Sterke toename in hypotheekaanvragen door corona'

'Sterke toename in hypotheekaanvragen door corona'

UTRECHT (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen nam in de maand maart fors toe als gevolg van de corona-uitbraak, stelt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Het aantal aanvragen lag op 59.357, bijna twee keer zo hoog als in dezelfde maand in de afgelopen drie jaar.

Volgens HDN is de sterke toename vooral te verklaren door het grote aantal mensen dat een hypotheek laat oversluiten. "Men wil verzekerd zijn van een lage rente", aldus een woordvoerder. "De rentes zijn momenteel extreem laag. Omdat een aantal banken er de laatste weken voor heeft gekozen om de hypotheekrentes met 0,05 procent te verhogen, willen mensen de huidige rentes nog snel laten vastzetten. Zij anticiperen op nog hogere rentes in de toekomst."

Het HDN verwacht dat de groei in de hypotheekmarkt tot medio deze maand aanhoudt. "Is corona begin juni op z’n retour, dan verwachten we dat de woningmarkt en daarmee de hypotheekmarkt teruggaat naar 'normaal’", aldus HDN. "Duurt de crisis drie maanden langer, dan verwachten we dat vooral de kopersmarkt afneemt en het aantal hypotheekaanvragen daalt met 30 procent. In dit scenario verwachten we dat na 1 september de hypotheekmarkt, gezien de krapte op de woningmarkt, weer normaliseert."

In het slechtste geval, waarin de coronacrisis langer dan zes maanden aanhoudt, verwacht het HDN dat het aantal hypotheekaanvragen tot de helft daalt. Wel zullen veel mensen hun hypotheek blijven oversluiten omdat bij veel hypotheken de rentevaste periode dit jaar afloopt, denkt het HDN.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

FNV peilt actiebereidheid bij medewerkers Tata Steel

BEVERWIJK (ANP) - Vakbond FNV zinspeelt op meer stakingen bij Tata Steel in IJmuiden, na de wilde acties van afgelopen tijd. Alvorens daadwerkelijk tot actie over te gaan wordt de actiebereidheid onder medewerkers gepeild. Dat gebeurt op de parkeerplaats van De Bazaar in Beverwijk. Daar worden om 10.00 uur zeker 2000 mensen verwacht. Tata Steel Nederland verwierp eerder de eisen uit het ultimatum van FNV.

1 uur geleden
'ECB draait waarschijnlijk geldkraan verder open'

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) draait donderdag waarschijnlijk de geldkraan verder open om de economie van de eurozone extra ondersteuning te bieden te midden van de coronacrisis. Naar verwachting kondigt de centrale bank bij zijn rentebesluit een uitbreiding van zijn opkoopprogramma voor obligaties aan. De rentetarieven worden volgens kenners niet gewijzigd.

1 uur geleden
'Energierekening daalt met 100 euro per jaar'

AMSTERDAM (ANP) - De energierekening van Nederlandse huishoudens daalt per 1 juli met gemiddeld 6,6 procent. Op jaarbasis komt dat neer op een besparing van ruim 100 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden. Dat meldt prijsvergelijkingswebsite Pricewise op basis van de nieuwe tarieven van Vattenfall en Eneco, twee van de drie grootste energieleveranciers. Essent, de andere grote speler, had zijn nieuwe tarieven nog niet beschikbaar.

6 uur geleden
Duitsland stimuleert economie met lagere btw

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse regeringscoalitie is een pakket maatregelen overeengekomen ter waarde van 130 miljard euro om de economie te stimuleren. Tot het einde van het jaar gaat onder meer de btw omlaag. Ook komt er geld voor families en krijgen bedrijven belastingverlichting. Gemeentes kunnen ook extra steun verwachten.

6 uur geleden
Wall Street eindigt opnieuw hoger

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met stevige plussen geëindigd. Daarmee werd de winstreeks op de voorgaande dagen voortgezet. Beleggers op Wall Street blijven optimistisch over het economische herstel van de coronacrisis, ondanks de aanhoudende protesten in de Verenigde Staten tegen politiegeweld. Daarnaast viel het banenrapport van loonstrookverwerker ADP minder slecht uitviel dan verwacht.

7 uur geleden
VS trekt landingsrechten Chinese luchtvaartmaatschappijen in

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten gaan de landingsrechten van Chinese luchtvaartmaatschappijen intrekken. Dat gebeurt halverwege deze maand, maar president Donald Trump kan er eventueel nog voor kiezen dat eerder te doen. De stap komt als reactie op een beslissing van China om het aantal vluchtbewegingen van buitenlandse maatschappijen te beperken in de strijd tegen het coronavirus. Volgens de VS maakt dat voor Amerikaanse maatschappijen onmogelijk om hun vluchten naar China weer te herstarten.

8 uur geleden
KLM-toestel keert terug naar gate om mondkapjesweigeraar

AMSTELVEEN (ANP) - Een vliegtuig van KLM is deze week vlak voor het opstijgen teruggekeerd naar de gate op Schiphol, omdat een passagier weigerde een mondkapje te dragen. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving door NH Nieuws

11 uur geleden