Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sterke start van 2020 voor Europese beurzen

Sterke start van 2020 voor Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag sterk aan het nieuwe jaar begonnen. De eerste handelsdag van 2020 werd afgesloten met stevige winsten. Daarbij kreeg het sentiment steun van de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat de voorlopige handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China op 15 januari zal worden ondertekend in het Witte Huis. De details van het akkoord zijn echter nog niet bekend.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,4 procent hoger op 612,87 punten. In 2019 won de hoofdindex al bijna 24 procent. De MidKap kreeg er 1,7 procent bij tot 925,45 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen dikten tot 1,1 procent aan.

Bijna alle 25 hoofdfondsen op het Damrak gingen vooruit. Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger met een koerswinst van 2,7 procent. Ahold Delhaize klom 1,8 procent. Het supermarktconcern begint met het opkopen van aandelen als onderdeel van zijn eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro. Informatieleverancier RELX was de enige daler met een verlies van 0,4 procent.

Airbus

In de MidKap ging chiptoeleverancier Besi op kop met een plus van net geen 4 procent. Postbezorger PostNL was de grootste daler van een klein groepje bedrijven dat minnen noteerde. PostNL werd 0,4 procent lager gezet. Bij de kleinere bedrijven won Sligro 6,9 procent. Het groothandelsbedrijf zag de omzet in 2019 met 2,1 procent stijgen tot 2,39 miljard euro.

In Parijs steeg Airbus 2,3 procent. Volgens persbureau Reuters heeft de vliegtuigbouwer voor het eerst sinds 2011 zijn Amerikaanse rivaal Boeing van de troon gestoten als grootste fabrikant van vliegtuigen ter wereld. Beursuitbater London Stock Exchange (LSE) daalde 0,9 procent. De Chinese overheid heeft naar verluidt tijdelijk de samenwerking van de beurzen in Londen en Shanghai gestaakt bij beursnoteringen. Peking beschuldigt de Britse regering van bemoeienis bij de protesten in Hongkong.

De euro was 1,1186 dollar waard tegen 1,1232 dollar op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent in prijs tot 60,79 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 65,82 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

5 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

7 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

9 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

11 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

12 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

13 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

13 uur geleden