Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sterke start van 2020 voor Europese beurzen

Sterke start van 2020 voor Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag sterk aan het nieuwe jaar begonnen. De eerste handelsdag van 2020 werd afgesloten met stevige winsten. Daarbij kreeg het sentiment steun van de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat de voorlopige handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China op 15 januari zal worden ondertekend in het Witte Huis. De details van het akkoord zijn echter nog niet bekend.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,4 procent hoger op 612,87 punten. In 2019 won de hoofdindex al bijna 24 procent. De MidKap kreeg er 1,7 procent bij tot 925,45 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen dikten tot 1,1 procent aan.

Bijna alle 25 hoofdfondsen op het Damrak gingen vooruit. Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger met een koerswinst van 2,7 procent. Ahold Delhaize klom 1,8 procent. Het supermarktconcern begint met het opkopen van aandelen als onderdeel van zijn eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro. Informatieleverancier RELX was de enige daler met een verlies van 0,4 procent.

Airbus

In de MidKap ging chiptoeleverancier Besi op kop met een plus van net geen 4 procent. Postbezorger PostNL was de grootste daler van een klein groepje bedrijven dat minnen noteerde. PostNL werd 0,4 procent lager gezet. Bij de kleinere bedrijven won Sligro 6,9 procent. Het groothandelsbedrijf zag de omzet in 2019 met 2,1 procent stijgen tot 2,39 miljard euro.

In Parijs steeg Airbus 2,3 procent. Volgens persbureau Reuters heeft de vliegtuigbouwer voor het eerst sinds 2011 zijn Amerikaanse rivaal Boeing van de troon gestoten als grootste fabrikant van vliegtuigen ter wereld. Beursuitbater London Stock Exchange (LSE) daalde 0,9 procent. De Chinese overheid heeft naar verluidt tijdelijk de samenwerking van de beurzen in Londen en Shanghai gestaakt bij beursnoteringen. Peking beschuldigt de Britse regering van bemoeienis bij de protesten in Hongkong.

De euro was 1,1186 dollar waard tegen 1,1232 dollar op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent in prijs tot 60,79 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 65,82 dollar per vat.

Meer uit Financieel

IT-koepel: Duitsland kampt met veel meer Russische cyberaanvallen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft het afgelopen jaar veel meer last gehad van cyberaanvallen uit Rusland en China, meldt Bitkom, de koepelorganisatie van de Duitse IT-sector. De aanvallen zorgen volgens Bitkom jaarlijks voor 148 miljard euro aan schade. Vaak zitten de georganiseerde misdaad en buitenlandse inlichtingendiensten daarachter, zegt topman Bernhard Rohleder van Bitkom tegen de zender ZDF.

34 minuten geleden
Oprichter beleggingsfonds Archegos mogelijk jarenlang cel in

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De oprichter van het Amerikaanse investeringsfonds Archegos dat miljardenverliezen in de financiƫle sector veroorzaakte, moet mogelijk jarenlang de cel in. Het fonds van de omstreden zakenman deed risicovolle beleggingen en viel uiteindelijk om. Volgens openbaar aanklagers heeft Hwang zich schuldig gemaakt aan fraude en marktmanipulatie. Het proces tegen Hwang, die vorig jaar april werd gearresteerd, begint maandag bij een federale rechtbank in Manhattan en kan mogelijk weken duren.

37 minuten geleden
Verhuurders vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro's aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet in lijn zijn met Europese wetgeving. Dat meldt de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN) op basis van een studie naar de gevolgen van de rechtelijke uitspraken.

1 uur geleden
Recordjaar voor luchtvaartmaatschappij Emirates

DUBAI (ANP) - Emirates heeft een recordjaar achter de rug door de sterke vraag naar internationale vliegreizen. De luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten is 's werelds grootste aanbieder van intercontinentale vluchten en vliegt onder meer vanaf Schiphol. Daarmee is Emirates ook een concurrent van Air France-KLM.

1 uur geleden
Philips stijgt in licht hogere AEX na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Philips behoorde maandag tot de stijgers in de AEX-index op het Damrak. Analisten van investeringsbank Bernstein schroefden hun beleggingsadvies voor het zorgtechnologieconcern op naar kopen. De stap volgt op de schikking van omgerekend zo'n 1 miljard euro die Philips eind april heeft getroffen in verband met de slaapapneu-affaire. Ook het koersdoel ging flink omhoog. Het aandeel won 0,8 procent.

2 uur geleden
EIB: te weinig arbeidskrachten om Nederland van gas af te krijgen

AMSTERDAM (ANP) - De doelstelling om gebouwen in Nederland in 2050 klimaatneutraal te hebben, is "realistisch niet haalbaar". Tot die conclusie komt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat in een nieuwe studie opmerkt dat er veel te weinig bouwvakkers en technici zijn om bijvoorbeeld alle gebouwen van het gas af te halen.

2 uur geleden
Aandacht voor Ajax op Damrak na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Ajax. Analisten van de Duitse investeringsbank Berenberg hebben de beursgenoteerde voetbalclub van de kooplijst gehaald. Het koersdoel voor het aandeel werd verlaagd van 17 euro naar 11 euro. Afgelopen vrijdag eindigde het aandeel Ajax op 10,45 euro.

3 uur geleden