Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sterke krimp Chinese economie door coronavirus

Sterke krimp Chinese economie door coronavirus

PEKING (ANP/RTR) - De economie in China is als gevolg van de coronacrisis in het eerste kwartaal van 2020 met 6,8 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Nationaal Bureau voor de Statistiek in China bekendgemaakt. Het gaat om de eerste geregistreerde krimp sinds ten minste 1992, toen het bijhouden van de kwartaalcijfers van het bruto binnenlands product in China begon.

De inzinking komt door de maatregelen die de Chinezen namen om de verspreiding van het coronavirus, dat daar eind vorig jaar voor het eerst opdook, tegen te gaan. Fabrieken, winkelcentra en transportcentra sloten toen hun deuren. Inmiddels is op veel plekken het land weer volop in bedrijf.

In heel veel landen zijn soortgelijke maatregelen nu van kracht. Die hebben een verwoestende impact op de wereldhandel en zorgen er waarschijnlijk voor dat het economisch herstel van China nog ver weg zal zijn.

Vierde kwartaal

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 kromp de tweede economie van de wereld met bijna 10 procent. De Chinese overheid heeft verschillende maatregelen aangekondigd om de economie te stimuleren.

Het statistiekbureau kwam ook met cijfers over de industriële productie en de winkelverkopen in maart. De productie in de omvangrijke Chinese economie kromp met 1,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat is veel minder sterk dan gevreesd want economen hadden verwacht dat er een daling met meer dan 7 procent zou zijn. In de eerste twee maanden van dit jaar ging de Chinese industriële productie met 13,5 procent onderuit omdat veel fabrieken stil werden gelegd vanwege de uitbraak.

De winkelverkopen in China kelderden vorige maand met bijna 16 procent op jaarbasis, na een krimp met meer dan 20 procent in de eerste twee maanden. Om de uitbraak van het virus tegen te gaan werden winkels, horeca en uitgaansgelegenheden in het land gesloten.

Meer uit Financieel

Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

44 minuten geleden
Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

3 uur geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

20 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

22 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

23 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

1 dag geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

1 dag geleden