Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

StemWijzer vanaf donderdag te raadplegen voor raadsverkiezingen

StemWijzer vanaf donderdag te raadplegen voor raadsverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De StemWijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen is met ingang van donderdag te raadplegen. Met de online stemhulp van voorlichtingscentrum ProDemos kunnen kiezers uit 55 gemeenten via verschillende stellingen inzicht krijgen in welke politieke partij het beste bij hen past.

In totaal komen er donderdag 41 gemeentelijke StemWijzers online. Het gaat onder meer om grote gemeenten als Amsterdam en Den Haag, maar ook om kleinere gemeenten zoals Baarn, Katwijk, Soest en Wageningen. De stemhulpen van veertien andere gemeenten volgen in de dagen daarna.

Op 23 februari worden ook acht kortere stemwijzers voor de zeven stadsdelen van Amsterdam en het stadsgebied Weesp gepubliceerd. De inwoners van Weesp stemmen dit jaar voor de gemeenteraad van Amsterdam, waar ze nog dit jaar bij gaan horen.

Gebrek aan kennis

Vier jaar geleden waren er nog 44 gemeentelijke StemWijzers, die in totaal ruim 1 miljoen keer werden geraadpleegd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar werd er nog vaker om stemhulp gevraagd. Toen vulden kiezers 7,8 miljoen keer de StemWijzer in.

Volgens ProDemos is gebrek aan kennis over gemeentelijke onderwerpen, partijen en standpunten voor veel mensen een reden om niet te gaan stemmen. "De StemWijzer is een stemhulp die inzicht geeft in welke onderwerpen er spelen bij de verkiezingen en hoe de politieke partijen hierover denken."

Kieskompassen

Ook de online stemhulpen van Kieskompas en MijnStem zijn dit jaar weer te gebruiken bij het maken van een partijkeuze. Een woordvoerder van Kieskompas laat weten dat de gemeentelijke kieskompassen naar verwachting op 17 februari gepubliceerd worden. De 250 stemhulpen van MijnStem gaan gefaseerd live en staan vanaf 25 februari compleet online.

Aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart, waarbij ook op de twee voorgaande dagen al kan worden gestemd, doen 334 van de 345 gemeenten mee. In elf gemeenten wordt dus nu niet gestemd. In acht daarvan zijn vanwege herindelingen in de afgelopen jaren al raadsverkiezingen geweest, en in drie gemeenten volgt de stembusgang vanwege een fusie op een later moment.

Meer uit Binnenland

Paard dood door aanrijding trein en trailer in Boxtel

BOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

1 uur geleden
Goes wil Cees van den Bos van Urk als burgemeester

GOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.

2 uur geleden
Veel dak- en thuislozen maken gebruik van winterkoudeopvang

DEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.

3 uur geleden
Opvanglocaties asielzoekers in Assen en Maastricht langer open

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.

3 uur geleden
Plasterk spreekt vrijdag met laatste vier partijleiders

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk voert vrijdag gesprekken met leiders van de overgebleven vier partijen die in ieder geval één zetel hebben binnengesleept bij de verkiezingen van vorige week. Hij gaat achtereenvolgens in gesprek met Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP). DENK staat ook op drie zetels, maar voorman Stephan van Baarle weigert met Plasterk in gesprek te gaan, omdat hij de verkenner als "de boodschapper van extreemrechts" ziet.

4 uur geleden
Ouwehand: nieuw kabinet moet rechtsstaat respecteren

DEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.

6 uur geleden
OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

6 uur geleden