Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

StemWijzer in eerste uren al 125.000 keer ingevuld

StemWijzer in eerste uren al 125.000 keer ingevuld

DEN HAAG (ANP) - In de eerste uren dat de StemWijzer voor de komende Kamerverkiezingen online staat, is de kieshulp al ongeveer 125.000 keer ingevuld. "We zaten om 12.00 uur klaar en boem ineens begon het. Iedereen ging de uitslag delen, het was heel druk", aldus de makers van de stellingenlijst, het instituut ProDemos. Over precies vijf weken zijn de verkiezingen.

Bij de StemWijzer kunnen mensen bij dertig stellingen aangeven of ze het ermee eens of oneens zijn. De kieshulp vergelijkt de keuzes met de partijprogramma's van 30 van de 37 partijen die aan de komende verkiezingen meedoen. Dat loopt van VVD, PVV, CDA en D66 tot U-Buntu Connected Front, Jezus Leeft, JONG en Splinter. Partijen die in minder dan tien kieskringen meedoen, staan niet in de StemWijzer "omdat gebruikers anders uitkomen op partijen waarop ze niet blijken te kunnen stemmen". Aan het eind zien mensen hoe hun eigen antwoorden overeenkomen met elke partij.

Mensen kunnen ook aangeven welke onderwerpen ze belangrijk vinden, zodat de Stemwijzer de antwoorden op die stellingen meer kan laten meewegen. Gebruikers vinden voltooid leven het belangrijkste onderwerp, gevolgd door het Nederlandse EU-lidmaatschap, de bouw van een kerncentrale, het opnemen van meer vluchtelingen en het invoeren van een vleesbelasting en een vaccinatiebewijs.

Verdeeldheid

Over sommige stellingen zijn de meningen verdeeld, maar op andere punten zijn de eerste deelnemers redelijk eensgezind. Zo is 82 procent van de eerste gebruikers tegen het verlaten van de Europese Unie en vindt 83 procent dat mensen hulp moeten krijgen bij zelfdoding als zij hun leven voltooid vinden. Ongeveer driekwart vindt dat softdrugs gelegaliseerd moeten worden. Zeven op de tien gebruikers zijn het niet eens met de stelling dat mensen altijd zelf moeten kunnen kiezen of ze een mondkapje dragen.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vier jaar geleden werd de StemWijzer in de eerste 24 uur ongeveer 550.000 keer ingevuld. Of dat aantal in de komende uren wordt gehaald, durft ProDemos niet te voorspellen. In de hele verkiezingsperiode in 2017 werd de StemWijzer in totaal 6,8 miljoen keer ingevuld.

Meer uit Politiek

Rutte moet zich in Kamer verantwoorden over rol in gasdossier

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer buigt zich opnieuw over het eindrapport van de parlementaire enquête over de aardgaswinning in Groningen, ditmaal met minister-president Mark Rutte erbij. Dat betekent ook dat de premier zich moet verantwoorden over zijn eigen rol in dit dossier. De enquêtecommissie oordeelde dat hij te weinig heeft betekend voor de gedupeerden van de aardbevingen die de gaswinning al jaren veroorzaakt.

1 uur geleden
Van der Burg niet positief over meer werkruimte voor asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg is "niet positief" over een voorstel uit de koker van D66 om asielzoekers de mogelijkheid te geven meer te werken als ze nog in de procedure zitten. Ze zouden al na één in plaats van na zes maanden na hun asielverzoek moeten kunnen werken als ze dat willen en ook langer dan de 24 weken die nu maximaal is toegestaan per jaar, staat in de initiatiefnota van D66-Tweede Kamerlid Marijke Podt die de Kamer maandag besprak.

9 uur geleden
Asscher wil verlenging EU-status Oekraïners tot wederopbouw

BRUSSEL (ANP) - Voormalig vicepremier Lodewijk Asscher pleit voor het verlengen van de speciale status voor naar de EU gevluchte Oekraïners. In een rapport in opdracht van de Europese Commissie stelt hij voor de kort na de Russische invasie, begin vorig jaar, door de EU ingestelde tijdelijke beschermingsrichtlijn te verlengen voor de verwachte duur van de heropbouw van Oekraïne, mogelijk tien jaar.

11 uur geleden
GroenLinks wil Zuid-Hollands Statenlid Fernald royeren na stemrel

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks wil Statenlid Debora Fernald royeren na de 'stemrel' van vorige week bij de Eerste Kamerverkiezingen. Een woordvoerster laat weten dat het partijbestuur de procedure voor royement van Fernald als lid van GroenLinks in gang heeft gezet. Volgens het bestuur heeft de Rotterdamse in strijd met de statuten gehandeld door de partij "op onredelijke wijze te benadelen".

16 uur geleden
SP wil debat in Tweede Kamer met premier Rutte over VDL Nedcar

HOLTUM (ANP) - De SP wil een debat met premier Mark Rutte over VDL Nedcar. Op die manier wil de partij Nedcar-eigenaar VDL onder druk zetten om tegemoet te komen aan de eisen van de vakbonden voor een beter sociaal plan in de Limburgse autofabriek. Dat zei SP-Tweede Kamerlid Bart van Kent maandag tijdens een actiebijeenkomst van de vakbonden in Holtum, op steenworp afstand van Nedcar. Vele honderden stakers luisterden er op de Markt in het Limburgse dorp naar toespraken van onder meer FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

17 uur geleden
Staatssecretaris Heijnen: storing slecht voor vertrouwen in trein

DEN HAAG (ANP) - "Hoewel storingen in systemen kunnen voorkomen, is deze grote storing heel slecht voor het vertrouwen in de trein", zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur. Ze reageert op de grote treinstoring rond Amsterdam. Ze verwacht een "een grondige uitleg van NS en ProRail hoe dit heeft kunnen gebeuren".

20 uur geleden
Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

2 dagen geleden