Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stemming over schuldenakkoord VS centraal op beurzen

Stemming over schuldenakkoord VS centraal op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen wordt woensdag vooral uitgekeken naar de stemming in het Amerikaanse Congres over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond. Vooral binnen de Amerikaanse Republikeinse partij lijkt het verzet tegen de deal toe te nemen. Zonder een verhoging van het maximale bedrag dat de Amerikaanse overheid mag lenen dreigen de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiële markten kan veroorzaken.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt lager te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met verliezen openen. De Aziatische aandelenmarkten gingen woensdag omlaag na een verdere krimp van de Chinese industrie in mei. De Nikkei in Tokio sloot 1,4 procent lager onder aanvoering van de Japanse exportbedrijven. De Hang Seng-index in Hongkong zakte tussentijds 2,6 procent tot het laagste niveau van dit jaar.

Op het Damrak maakte Heineken bekend in totaal voor 333 miljoen euro aandelen Heineken en aandelen Heineken Holding te hebben gekocht van het Mexicaanse drankenbedrijf Femsa. Femsa liet dinsdag al weten voor 3,3 miljard euro aan aandelen in de bierbrouwer te verkopen en dat Heineken zelf een deel van die stukken zou kopen. Femsa werd in 2010 een grote aandeelhouder van Heineken na de verkoop van zijn biertak aan het Nederlandse drankenconcern.

Obligatieverkoop ASML

ASML liet weten 1 miljard euro te hebben opgehaald met de verkoop van obligaties. De chipmachinemaker zal het geld gebruiken voor algemene bedrijfsdoelen.

TKH kondigde aan de Franse tak te verkopen aan de private investeringsgroep Argos Wityu voor 118 miljoen euro. De technologiegroep neemt op zijn beurt een belang van 40 procent in een nieuw op te richten bedrijf SCS Wityu Holding voor 26,5 miljoen euro. De deal levert TKH naar verwachting een eenmalige boekwinst op van ongeveer 20 miljoen euro.

Kwartaalcijfers Azerion, euro- en oliekoers

Azerion kwam nog met kwartaalcijfers. Het gamesbedrijf, dat de afgelopen tijd sterk in beurswaarde is gestegen, zag de omzet in het eerste kwartaal met 19 procent stijgen. Ook de aangepaste winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen nam toe. Het operationele verlies kwam uit op 7,7 miljoen euro, tegen een verlies van bijna 145 miljoen euro een jaar geleden.

De euro was 1,0689 dollar waard, tegen 1,0720 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent in prijs tot 69,38 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 73,43 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Ministerie: herinvoeren statiegeld lachgascilinders niet mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Er komt geen nieuw statiegeldsysteem voor lachgascilinders. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is zo'n regeling niet mogelijk. Afvalbedrijven willen dat het statiegeld op lege cilinders zo snel mogelijk terugkeert.

7 minuten geleden
EK voetbal geeft Duitse economie korte impuls

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de economie van het land dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Dat meldt het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 0,3 procent.

1 uur geleden
Franse staat biedt 700 miljoen voor strategische onderdelen Atos

BEZONS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Franse staat heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op strategische onderdelen van het noodlijdende IT-concern Atos. Zo kan voorkomen worden dat deze diensten in buitenlandse handen vallen.

1 uur geleden
Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

2 uur geleden
Microsoft stelt nieuwe AI-zoekfunctie Recall uit na kritiek

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Microsoft komt dinsdag toch nog niet met een nieuwe AI-functie voor zijn computers. Na kritiek op de cyberveiligheid test het techconcern de zoekfunctie 'Recall' eerst onder een kleine groep, waarna het in het geval van goede feedback de nieuwe inzet van kunstmatige intelligentie (AI) alsnog breder uitrolt.

2 uur geleden
Canadees uit China bekent diefstal bedrijfsgeheimen Tesla

CENTRAL ISLIP (ANP/BLOOMBERG) - Een in China woonachtige Canadees heeft voor de Amerikaanse rechtbank bekend bedrijfsgeheimen van autofabrikant Tesla te hebben gestolen. De 58-jarige man hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd.

2 uur geleden
Vrouwelijke werknemers betichten Apple van loondiscriminatie

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd, omdat ze vinden dat het techbedrijf vrouwen systematisch minder betaalt dan mannen voor hetzelfde werk. Ze willen duizenden andere vrouwen vertegenwoordigen die met dezelfde vermeende discriminatie te maken hebben.

2 uur geleden