Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stemmen opnieuw geteld in aantal gemeenten

Stemmen opnieuw geteld in aantal gemeenten

NIJKERK (ANP) - Een aantal gemeenten gaat maandag of dinsdag opnieuw de stemmen tellen die zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige week. Het gaat vooralsnog om Heerlen, Rhenen, Putten, Nijkerk, Zutphen, Dordrecht, Bergen (Noord-Holland), Loon op Zand en Goeree-Overflakkee. In enkele andere gemeenten is een verzoek om hertelling gedaan, maar daarover is nog geen besluit genomen. Aanleiding is in alle gevallen een miniem verschil in de uitslagen, die partijen een zetel meer of minder kan opleveren.

In Nijkerk vroeg de lokale partij PRO21 hertelling aan om er zeker van te zijn dat de partij recht heeft op een restzetel. PRO21 won de restzetel met één stem verschil van de VVD, die daardoor van vier naar drie zetels ging. PRO21 kreeg er juist een zetel bij, van vijf naar zes. Nijkerk maakt de nieuwe uitslag dinsdagmorgen bekend.

In Putten wil de VVD een hertelling, omdat de partij één stem tekort kwam om recht te hebben op drie raadszetels. Putten en Rhenen verwachten maandagavond klaar te zijn met de hertelling. Loon op Zand in Noord-Brabant denkt ook maandagavond opnieuw te hebben geteld. Daar moet vastgesteld worden of een tweede restzetel naar de juiste partij is gegaan.

In Zutphen, in Heerlen en in Dordrecht blijkt er een heel klein verschil te zijn tussen het aantal ingeleverde stembiljetten en het aantal ingenomen stempassen. Dat kan van invloed zijn op een restzetel. Dordrecht telt dinsdag opnieuw en komt woensdag met de uitslag, net als Goeree-Overflakkee. Daar vroeg de VVD een hertelling aan. Heerlen telt pas woensdag opnieuw en verwacht donderdag de definitieve uitslag te weten.

Meer uit Politiek

SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

3 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

3 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

4 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

4 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

4 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

5 uur geleden
Justitieminister noemt aanval op Trump schok voor democratie

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel noemt de aanval op de Republikeinse presidentskandidaat "schokkend". In eerste plaats voor Trump zelf en de andere slachtoffers van de schietpartij, "maar ook voor Amerika en voor iedere democratie".

5 uur geleden