Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stemmen opnieuw geteld in aantal gemeenten

Stemmen opnieuw geteld in aantal gemeenten

NIJKERK (ANP) - Een aantal gemeenten gaat maandag of dinsdag opnieuw de stemmen tellen die zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige week. Het gaat vooralsnog om Heerlen, Rhenen, Putten, Nijkerk, Zutphen, Dordrecht, Bergen (Noord-Holland), Loon op Zand en Goeree-Overflakkee. In enkele andere gemeenten is een verzoek om hertelling gedaan, maar daarover is nog geen besluit genomen. Aanleiding is in alle gevallen een miniem verschil in de uitslagen, die partijen een zetel meer of minder kan opleveren.

In Nijkerk vroeg de lokale partij PRO21 hertelling aan om er zeker van te zijn dat de partij recht heeft op een restzetel. PRO21 won de restzetel met één stem verschil van de VVD, die daardoor van vier naar drie zetels ging. PRO21 kreeg er juist een zetel bij, van vijf naar zes. Nijkerk maakt de nieuwe uitslag dinsdagmorgen bekend.

In Putten wil de VVD een hertelling, omdat de partij één stem tekort kwam om recht te hebben op drie raadszetels. Putten en Rhenen verwachten maandagavond klaar te zijn met de hertelling. Loon op Zand in Noord-Brabant denkt ook maandagavond opnieuw te hebben geteld. Daar moet vastgesteld worden of een tweede restzetel naar de juiste partij is gegaan.

In Zutphen, in Heerlen en in Dordrecht blijkt er een heel klein verschil te zijn tussen het aantal ingeleverde stembiljetten en het aantal ingenomen stempassen. Dat kan van invloed zijn op een restzetel. Dordrecht telt dinsdag opnieuw en komt woensdag met de uitslag, net als Goeree-Overflakkee. Daar vroeg de VVD een hertelling aan. Heerlen telt pas woensdag opnieuw en verwacht donderdag de definitieve uitslag te weten.

Meer uit Politiek

Kabinet verleidt derdelanders uit Oekraïne tot vrijwillig vertrek

DEN HAAG (ANP) - Enkele duizenden zogeheten derdelanders uit Oekraïne die vanaf september geen recht meer hebben op opvang in Nederland, krijgen ondersteuning en eventueel een financiële bijdrage als ze op korte termijn vrijwillig terugkeren naar hun moederland. Het bedrag kan oplopen tot 5000 euro per persoon, schrijft asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief. Hoe langer ze wachten met terugkeer, hoe lager het bedrag.

10 minuten geleden
Zorgen over financiële gaten bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

AMSTERDAM (ANP) - Waterschap Amstel, Gooi en Vecht kampt met zulke financiële tekorten dat sommige partijen in het bestuur vrezen voor een "technisch" faillissement. Diverse projecten zijn tijdelijk stilgelegd, maar de bezuinigingsplannen zijn volgens onder anderen VVD-fractievoorzitter Brigitte Wielage "bij lange na niet voldoende".

38 minuten geleden
Rutte met Von der Leyen naar Tunesië voor migratie-overleg

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte bezoekt zondag Tunesië, samen met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Italiaanse premier Giorgia Meloni. De Europese Unie wil afspraken maken met het Noord-Afrikaanse land om illegale migratie te beteugelen.

55 minuten geleden
Miljardenbezuinigingen zijn volgens de VVD 'onvermijdelijk'

DEN HAAG (ANP) - Verdere bezuinigingen zijn wat de grootste coalitiepartij VVD betreft "onvermijdelijk" om het huishoudboekje van de overheid weer op orde te krijgen. Het kabinet loopt met de huidige begroting al tegen de grenzen aan, zegt Kamerlid Eelco Heinen. "Als we eerlijk zijn" moet het kabinet 10 tot 20 miljard euro besparen, aldus de liberaal.

1 uur geleden
Zorgplicht voor sociale veiligheid studenten in wet vastgelegd

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) wil een zorgplicht voor sociale veiligheid voor studenten op hogescholen en universiteiten wettelijk vastleggen. Daardoor kan het externe toezicht verbeteren. Hij volgt hiermee een advies van de Inspectie van het Onderwijs.

4 uur geleden
PvdA en GL eisen sociaal pakket in ruil voor steun voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - De PvdA en GroenLinks willen dat het kabinet nog voor de zomer met "een stevig, sociaal pakket" komt tegen armoede. De 'linkse wolk' dreigt tegen de Voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet nu al met maatregelen komt om te zorgen dat mensen hun rekeningen kunnen blijven betalen. De partijen gebruiken hiervoor opnieuw hun positie in de Eerste Kamer: zonder steun van PvdA en GroenLinks kan het kabinet eigenlijk alleen met steun van de BoerBurgerBeweging een meerderheid krijgen.

6 uur geleden
Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

16 uur geleden