Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stemhulpen op eerste verkiezingsdag druk geraadpleegd

Stemhulpen op eerste verkiezingsdag druk geraadpleegd

UTRECHT (ANP) - De onlinestemhulpen worden op de eerste dag van de gemeenteraadsverkiezingen druk geraadpleegd.

Op MijnStem, een stemhulp die in 253 gemeenten online staat, hebben sinds maandagochtend 10.00 uur een kleine 68.000 mensen de vragenlijst ingevuld om zo te komen tot een partij die voor hen geschikt is. In totaal hebben al bijna 1,2 miljoen mensen MijnStem ingevuld. Een woordvoerster verwacht dat dit aantal dinsdag, de dag voor de 'echte' verkiezingsdatum, nog flink zal toenemen.

"50 procent van het totaal verwachten we op de laatste dag voor de verkiezingen en de dag zelf. Ik verwacht dinsdagavond het drukste moment", zegt de woordvoerster van MijnStem.

Ook StemWijzer meldt een grote toename van het aantal invullers. Daar stond de teller maandagochtend om 09.00 uur op 915.000, en kort voor 16.00 uur was dat aantal opgelopen naar 982.000. Een woordvoerster verwacht nog deze maandag de miljoen invullers aan te tikken. StemWijzer is te maken in 55 gemeenten.

Kieskompas, online in 35 gemeenten, ziet eveneens een stijging in de afgelopen dagen. Zondag vulden al 40.000 mensen gedurende de hele dag deze stemhulp in, maandag was dat aantal al rond 16.00 uur bereikt. Het totaal aantal invullers komt daarmee maandagmiddag op 375.000. In gemeenten met een Kieskompas heeft nu 18 procent van de kiesgerechtigden deze stemhulp ingevuld. "Dat is substantieel meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen twee dagen voordat de stembussen zullen sluiten", aldus een woordvoerder.

Meer uit Politiek

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

58 minuten geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

1 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

1 uur geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

1 dag geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

1 dag geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

1 dag geleden