Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stemhulpen op eerste verkiezingsdag druk geraadpleegd

Stemhulpen op eerste verkiezingsdag druk geraadpleegd

UTRECHT (ANP) - De onlinestemhulpen worden op de eerste dag van de gemeenteraadsverkiezingen druk geraadpleegd.

Op MijnStem, een stemhulp die in 253 gemeenten online staat, hebben sinds maandagochtend 10.00 uur een kleine 68.000 mensen de vragenlijst ingevuld om zo te komen tot een partij die voor hen geschikt is. In totaal hebben al bijna 1,2 miljoen mensen MijnStem ingevuld. Een woordvoerster verwacht dat dit aantal dinsdag, de dag voor de 'echte' verkiezingsdatum, nog flink zal toenemen.

"50 procent van het totaal verwachten we op de laatste dag voor de verkiezingen en de dag zelf. Ik verwacht dinsdagavond het drukste moment", zegt de woordvoerster van MijnStem.

Ook StemWijzer meldt een grote toename van het aantal invullers. Daar stond de teller maandagochtend om 09.00 uur op 915.000, en kort voor 16.00 uur was dat aantal opgelopen naar 982.000. Een woordvoerster verwacht nog deze maandag de miljoen invullers aan te tikken. StemWijzer is te maken in 55 gemeenten.

Kieskompas, online in 35 gemeenten, ziet eveneens een stijging in de afgelopen dagen. Zondag vulden al 40.000 mensen gedurende de hele dag deze stemhulp in, maandag was dat aantal al rond 16.00 uur bereikt. Het totaal aantal invullers komt daarmee maandagmiddag op 375.000. In gemeenten met een Kieskompas heeft nu 18 procent van de kiesgerechtigden deze stemhulp ingevuld. "Dat is substantieel meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen twee dagen voordat de stembussen zullen sluiten", aldus een woordvoerder.

Meer uit Politiek

Kamer debatteert 3 juli over regeringsverklaring kabinet-Schoof

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat woensdag 3 juli in debat over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet onder leiding van beoogd premier Dick Schoof. Dat is althans het "streven" van Kamervoorzitter Martin Bosma. Dat kabinet is dan net één dag beëdigd: op dinsdag staat de ministersploeg op het bordes.

46 minuten geleden
Landbouwminister Wiersma: kunnen niet iedereen tevreden stellen

DEN HAAG (ANP) - De beoogde minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB) is zich ervan bewust dat ze verantwoordelijk wordt voor een ingewikkeld dossier. "In het algemeen denk ik dat we het nooit iedereen helemaal tevreden kunnen maken", aldus de aanstaande bewindsvrouw na een gesprek met de formateur en de beoogde premier. "Dat is gewoon de realiteit waar we in leven."

1 uur geleden
PVV'er Markuszower zegt inhoud AIVD-screening niet te kennen

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is niet op de hoogte van de inhoud van de AIVD-screening over hemzelf, zegt hij. "Vooralsnog ken ik de feiten niet." Na die zogeheten 'naslag' trok PVV-leider Geert Wilders Markuszower terug als kandidaat-minister van Asiel en Migratie. Markuszower: "Ik heb betere weken gekend."

1 uur geleden
Hongaarse premier Orbán steunt Rutte als nieuwe NAVO-chef

BOEDAPEST (ANP) - De Hongaarse premier Viktor Orbán steunt Mark Rutte als volgende secretaris-generaal van de NAVO. Orbán lag lang dwars bij de benoeming, maar had maandag een "goed gesprek" met de Nederlandse demissionaire premier. Hij liet toen al doorschemeren hem te zullen steunen.

1 uur geleden
Wiersma blijft tot beëdiging als minister Fries gedeputeerde

LEEUWARDEN (ANP) - Beoogd minister van Landbouw Femke Wiersma blijft tot haar beëdiging gedeputeerde, ook voor landbouw, in de provincie Friesland. Veel van haar taken worden echter al overgenomen door haar vier collega's, omdat Wiersma (BBB) veel in Den Haag moet zijn de komende weken.

1 uur geleden
Aspirant-minister Beljaarts geeft Hongaarse nationaliteit op

DEN HAAG (ANP) - Dirk Beljaarts heeft vlak voordat hij minister van Economische Zaken wordt afstand gedaan van zijn tweede nationaliteit, de Hongaarse. Dat heeft hij gedaan op eigen initiatief en niet op verzoek van PVV-leider Geert Wilders, die Beljaarts heeft voorgedragen en vaak bezwaar heeft gemaakt tegen de dubbele nationaliteit van andere politici.

4 uur geleden
Rechtstaat veilig bij PVV-kabinet, denkt beoogd minister Bruins

DEN HAAG (ANP) - De rechtstaat is veilig onder het kabinet met de PVV, denkt de aankomende minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Hij was ooit lid van het CDA, maar stapte vervolgens over naar de ChristenUnie. Een van de redenen daarvan was de deelname van het CDA aan een coalitie met gedoogsteun van de PVV. De afspraken die zijn gemaakt om de rechtstaat te beschermen geven Bruins nu evenwel genoeg vertrouwen om in een kabinet te stappen met de rechts-radicale partij als grootste coalitiepartner.

5 uur geleden