Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stembusgang aanhang Assad zorgt voor onrust in Beiroet

Stembusgang aanhang Assad zorgt voor onrust in Beiroet

BEIROET (ANP/RTR/DPA) - Woedende menigtes hebben zich in Libanon gekeerd tegen aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad. Die waren met bussen en auto's onderweg naar de Syrische ambassade in Beiroet om te stemmen voor de presidentsverkiezingen in hun thuisland.

De Syriërs hadden foto's van de omstreden leider meegenomen en zwaaiden met Syrische vlaggen. Ook klonk pro-Assad-muziek uit speakers. Dat leidde volgens Libanese media tot onrust op straat. Daar zouden mannen voertuigen tot stoppen hebben gedwongen om vlaggen af te pakken en foto's van Assad te verscheuren. Veiligheidstroepen rukten uit om verdere escalatie te voorkomen.

"Ze mogen gaan stemmen en dan weer vertrekken, maar het is niet goed dat ze de Syrische vlag hier tonen", zei een betoger, die anoniem wilde blijven. "Dat is een provocatie."

Grote economische problemen

In Libanon bevinden zich naar schatting ruim een miljoen Syriërs. Het gaat in veel gevallen om mensen die zijn gevlucht voor de burgeroorlog in hun thuisland. Daar hebben de troepen van Assad inmiddels weer de controle over grote delen van het land. Syrië kampt nog wel met grote economische problemen, maar dat staat de herverkiezing van de leider naar verwachting niet in de weg.

De verkiezing wordt in Syrië gehouden op 26 mei. Syriërs in het buitenland mochten donderdag alvast naar de stembus. Het Syrische staatspersbureau SANA bericht dat Syriërs in landen als Bahrein, Koeweit, Oman, Irak, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten kwamen stemmen bij ambassades.

IJzeren vuist

De familie Assad heerst al tientallen jaren met ijzeren vuist over Syrië. Bashar volgde in 2000 zijn vader Hafez op. Om de paar jaar worden verkiezingen gehouden, maar die worden door critici gezien als een schijnvertoning. Toen burgers in 2011 demonstreerden voor meer democratie, drukten de autoriteiten dat met geweld de kop in. Dat leidde uiteindelijk tot de burgeroorlog van de afgelopen jaren.

Syrië stuurde in de jaren 70 ook troepen naar buurland Libanon toen daar een burgeroorlog gaande was. Aan die militaire aanwezigheid kwam pas in 2005 een einde. Assad kreeg de afgelopen jaren militaire steun van de machtige Libanese sjiïtische Hezbollah-beweging, die evenals Assads regime in Damascus nauwe banden heeft met Iran.

Meer uit Buitenland

Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

1 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

3 uur geleden
Veiligheidsraad vrijdag bijeen wegens conflict Venezuela-Guyana

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen om het te hebben over de oplopende spanningen tussen Venezuela en Guyana. De Zuid-Amerikaanse landen zijn in conflict over de olierijke regio Essequibo in Guyana, een buurland van Suriname.

3 uur geleden
Deens parlement steunt verbod op koranverbrandingen

KOPENHAGEN (ANP/AFP) - Het Deense parlement heeft een wet aangenomen die "ongepaste behandeling" van religieuze teksten verbiedt. Het verbod volgt op een reeks koranverbrandingen in Denemarken die voor veel onrust zorgden.

3 uur geleden
Autoriteiten Gaza: ruim 17.100 doden sinds uitbreken oorlog

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook meldt dat 17.177 Palestijnen om het leven zijn gekomen sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël. Volgens het Palestijnse ministerie raakten zo'n 46.000 mensen gewond.

5 uur geleden
China-EU top eindigt in ijzige sfeer en zonder resultaat

BEIJING (ANP) - Een topontmoeting tussen de EU en China in Beijing over onder meer de handelsbalans en de oorlog in Oekraïne is in een ijzige sfeer geëindigd. Na afloop ontbrak een gemeenschappelijke verklaring of een concreet gemeenschappelijk voornemen.

5 uur geleden
Egypte: we staan niet toe dat bevolking uit Gaza wordt verdreven

CAÏRO (ANP/AFP/RTR) - Egypte zal niet toelaten dat de Palestijnen uit de Gazastrook worden verdreven en opent zijn grens niet voor mensen uit Gaza. Dit zei de chef van de Egyptische staatsinformatiedienst, Diaa Rashwan. De twee maanden geleden begonnen Israëlische aanvallen op de kuststrook hebben 85 procent van de bevolking ontheemd. Vele mensen zijn naar het zuiden gedreven waar ze in of bij Rafah aan de Egyptische grens verblijven. Bij Rafah is de enige opening in de omheinde Gazastrook waar burgers en goederen onder strenge voorwaarden in of uit kunnen.

6 uur geleden