Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stembureaus gesloten, het tellen kan beginnen

Stembureaus gesloten, het tellen kan beginnen

DEN HAAG (ANP) - Het tellen van de stemmen kan beginnen, de stembureaus in de Nederlandse gemeenten en op de tientallen treinstations zijn om 21.00 uur dichtgegaan. Duizenden mensen verspreid over het land gaan de komende uren aan de gang om de papieren stembiljetten te tellen.

Bijna altijd komt binnen een half uur na het sluiten van de stembureaus de eerste uitslag binnen. De kleine gemeenten op de waddeneilanden Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal strijden doorgaans om deze eer. De laatste paar verkiezingen was Schiermonnikoog, met één stembureau en ongeveer duizend stemgerechtigden, de snelste.

Op de BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) kan nog uren worden gestemd. Daar gingen de stemlokalen om 12.30 uur (Nederlandse tijd) open en sluiten ze pas om 02.00 uur in de nacht van woensdag op donderdag. Sinds een grondwetswijziging in 2018 stemmen ook de inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba over de samenstelling van de Eerste Kamer. Aangezien de bijzondere gemeenten geen Provinciale Staten hebben, gaat dit via afzonderlijk gekozen kiescolleges.

Zetels Eerste Kamer

De in totaal 570 gekozen Provinciale Statenleden stemmen op 30 mei voor de zetels in de Eerste Kamer, zogeheten getrapte verkiezingen. Het kabinet-Rutte IV heeft nog tot het begin van de zomer te maken met de Eerste Kamer in de huidige samenstelling. De Kiesraad maakt op 1 juni de nieuwe leden van de Eerste Kamer bekend.

De oude Eerste Kamer vergadert op dinsdag 13 juni voor het laatst en draagt die dag de macht over aan de nieuwe senaat, zoals de Eerste Kamer ook wel wordt genoemd.

Meer uit Politiek

VVD-leden uiten zorgen in brief aan partijtop

DEN HAAG (ANP) - Een groep VVD'ers uit in een brief aan de partijtop hun zorgen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Ze schrijven aan onder anderen het partijbestuur, de Tweede Kamerfractie en ook partijleider Mark Rutte dat de top geen verbinding heeft met leden van en stemmers op de partij.

4 uur geleden
Kamer: minder afhankelijkheid binnen EU van Zwitsers wapentuig

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat de krijgsmachten in Europa minder afhankelijk worden van de Zwitserse wapenindustrie. De coalitie staat achter een motie van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden waarin wordt opgeroepen om samen met andere landen te kijken of daarvoor initiatieven kunnen worden opgezet.

5 uur geleden
Wet goed verhuurderschap supersnel door senaat en gaat 1 juli in

DEN HAAG (ANP) - Waarschijnlijk per 1 juli krijgen huurders al betere bescherming tegen misstanden zoals een veel te hoge huur of slecht onderhoud. De Tweede Kamer had pas onlangs ingestemd met de Wet goed verhuurderschap en de Eerste Kamer deed het wetsvoorstel dinsdag af als een hamerstuk. Dat betekent dat er niet meer over gedebatteerd is maar dat de senatoren zich in het voorstel kunnen vinden.

6 uur geleden
Toch steun vanuit coalitie voor debat over verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat toch in debat over de verkiezingsuitslag. De coalitie steunt alsnog het verzoek voor een debat van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het debat zal op 4 april worden gehouden, zo is overeengekomen.

8 uur geleden
Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is laaiend omdat de coalitiepartijen geen plenair Kamerdebat willen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver had daarom gevraagd.

11 uur geleden
Ex-voorzitter Veiligheidsberaad bezorgd over spreidingswet

NIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.

12 uur geleden
Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 "zet de hakken in het zand", voorspelt zij.

12 uur geleden