
Stellantis en LG gaan samen accufabriek bouwen in Canada
WINDSOR (ANP/AFP) - De Amerikaans-Europese autofabrikant Stellantis gaat samen met het Zuid-Koreaanse LG Energy Solution een nieuwe fabriek bouwen in Canada voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen. De bedrijven steken gezamenlijk omgerekend zo'n 3,6 miljard euro in de nieuwe faciliteit in Windsor, Ontario.
Volgens de Canadese minister van Industrie François-Philippe Champagne, die in Windsor was voor de aankondiging, gaat het om "de grootste investering ooit" in de autosector van het land. De minister merkte daarbij op dat Canada "het enige land op het westelijk halfrond is met de capaciteit en de materialen om kobalt, grafiet, lithium en nikkel om te zetten in de volgende generatie batterijen die nodig zijn om elektrische auto's van stroom te voorzien".
Stellantis, eigenaar van automerken als Fiat, Jeep, Chrysler en Peugeot, stelt dat de nieuwe fabriek batterijen zal leveren voor een "aanzienlijk deel" van de productie van elektrische voertuigen van de autogroep in Noord-Amerika. De fabriek, die een jaarlijkse productiecapaciteit van meer dan 45 gigawattuur zal hebben en werk biedt aan 2500 mensen, wordt naar verwachting in 2024 in gebruik genomen.
Elektrische auto's
Topman Carlos Tavares van Stellantis verwacht dat de autoverkopen van het concern in Canada en de Verenigde Staten tegen het einde van het decennium voor de helft uit elektrische voertuigen zullen bestaan. In Europa, waar Stellantis ook batterijfabrieken bouwt in Frankrijk, Duitsland en Italië, is het bedrijf van plan om al zijn voertuigen, waaronder ook Citroën, Opel en Alfa Romeo vallen, tegen 2030 elektrisch te laten rijden.
Het Zuid-Koreaanse LG Energy Solution liet afzonderlijk weten dat het nog eens 1,4 miljard dollar, omgerekend zo'n 1,3 miljard euro, zal investeren in de bouw van een accufabriek in de Amerikaanse staat Arizona. De bouw van deze fabriek begint naar verwachting in de komende maanden en is in de tweede helft van 2024 klaar voor productie.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
18 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
46 minuten geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
2 uur geleden