Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steinmeier bekritiseert Schröder om Russische zakenrelaties

Steinmeier bekritiseert Schröder om Russische zakenrelaties

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft kritiek geuit op oud-bondskanselier Gerhard Schröder vanwege diens Russische zakenrelaties. Deze banden hebben negatieve gevolgen voor zowel Schröder als het land, stelt hij in gesprek met de Duitse krant Bild am Sonntag.

"Schröders toewijding aan Russische energiebedrijven zorgen voor veel vraagtekens in Europa, vooral bij onze Oost-Europese buren, ook met betrekking tot ons land", aldus de president. Hij denkt dat veel van wat Schröder als regeringsleider heeft gedaan daardoor wordt overschaduwd.

De twee sociaaldemocraten (SPD) werkten jarenlang nauw samen, maar de relatie is inmiddels bekoeld. Steinmeier legt uit dat hij met Schröder vijftien jaar "hetzelfde pad" bewandelde, maar nu al zeventien jaar zonder hem zijn eigen politieke weg gaat. "In die tijd heeft Schröder persoonlijke beslissingen genomen die ons uit elkaar hebben gedreven", citeert Bild am Sonntag.

Steinmeier was van 1999 tot 2005 de chef van Schröders kanselarij en werd later buitenlandminister. Beide mannen stelden zich tijdens hun politieke loopbaan pro-Russisch op. Steinmeier erkent dat er fouten zijn gemaakt in het Ruslandbeleid. Schröder besloot recent na kritiek te stoppen als voorzitter van de raad van toezicht van het Russische staatsolieconcern Rosneft. Hij is nog wel betrokken bij de gasleidingprojecten Nord Stream en Nord Stream 2.

Meer uit Buitenland

Oppenheimer en The Bear grote winnaars bij SAG Awards

LOS ANGELES (ANP) - Oppenheimer was zaterdag bij de uitreiking van de Screen Actors Guild (SAG) Awards in Los Angeles een van de grote winnaars. Bij het evenement, dat geldt als belangrijke graadmeter voor de kansen op een Oscar, kreeg de film drie prijzen. In de televisiecategorieën wist ook de serie The Bear drie prijzen te winnen.

1 uur geleden
Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

COLUMBIA (ANP) - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

7 uur geleden
Israël wil in Qatar praten over wapenstilstand

TEL AVIV (ANP) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond besloten om een delegatie naar Qatar te sturen om te praten over een nieuwe wapenstilstand in Gaza. Dat melden Israëlische media op basis van regeringsfunctionarissen. Wanneer de gesprekken plaatsvinden is niet bekend.

7 uur geleden
Haley verliest van Trump in thuisstaat South Carolina

COLUMBIA (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina gewonnen. Hij verslaat volgens Amerikaanse media en peilingbureau Edison Research voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley. De overwinning is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur van de Amerikaanse staat was.

7 uur geleden
Weer aanvallen op Houthi-doelen in Jemen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op achttien doelen van Houthi-rebellen, meldt het Pentagon. Doelwit waren onder meer opslagplaatsen voor raketten en andere wapens, luchtverdedigingssystemen, radars en een helikopter op acht locaties in Jemen.

11 uur geleden
Dahomey van Mati Diop wint Gouden Beer voor beste film

BERLIJN (ANP) - De film Dahomey van de Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft zaterdag de belangrijkste prijs gekregen op het Filmfestival van Berlijn. De film won de Gouden Beer, de prijs voor beste film. De Berlinale wordt traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer voor de beste film en de Zilveren Beren voor onder meer beste regisseur, acteurs en script.

12 uur geleden
Weer aanhoudingen bij herdenkingen Navalny in Rusland

MOSKOU (ANP/DPA) - In Rusland zijn zaterdag tientallen mensen aangehouden die de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny herdachten of stilstonden bij het begin van de oorlog met Oekraïne twee jaar geleden, zeggen burgeractivisten. Een onafhankelijk medium meldde bijna vijftig aanhoudingen.

12 uur geleden