Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stef Blok kan lid EU-rekenkamer worden, vindt parlementscommissie

Stef Blok kan lid EU-rekenkamer worden, vindt parlementscommissie

BRUSSEL (ANP) - Nationaal sanctiecoördinator Stef Blok mag lid worden van de Europese Rekenkamer (ERK), vindt de begrotingscommissie van het Europees Parlement. Blok is door de Nederlandse regering voorgedragen om de half april plotseling overleden Alex Brenninkmeijer op te volgen. De oud-minister werd in Brussel gehoord over zijn loopbaan en ambities als lid van de rekenkamer. Volgende week stemt het voltallige parlement over zijn voorgestelde benoeming.

Blok vertelde de commissie uitvoerig over zijn lange en ook internationale ervaring in de bankenwereld, als parlementslid en als minister. Hij had in die functies ook regelmatig contact met de Algemene en de Europese Rekenkamer, zei hij. Zijn ervaring kan hij volgens hemzelf goed gebruiken als lid van de rekenkamer, die de uitgaven en inkomsten van de EU controleert en over de doelmatigheid oordeelt van projecten die met Europese middelen worden gefinancierd.

Op vragen over zijn nauwe banden met de politiek antwoordde de 57-jarige VVD'er zich "zeer bewust van het belang van de onafhankelijkheid" van een rekenkamerlid te zijn. "De waarheid moet boven komen, ook als die de Nederlandse regering in verlegenheid zou brengen", betoogde hij. Blok pleitte onder andere voor meer samenwerking tussen de ERK en het Europees Parlement en voor meer transparantie van de rekenkamer. Een belangrijke motivatie om bij de rekenkamer in Luxemburg te willen werken is dat hij wil bijdragen aan de maatschappij en de EU beter wil helpen maken, aldus Blok, die zei een flat te gaan huren of kopen in zijn nieuwe werkstad.

De parlementscommissie gaf met twintig stemmen voor en zes tegen haar fiat aan Blok. De leden van de ERK worden na raadpleging van het parlement door de EU-lidstaten benoemd.

Meer uit Binnenland

OVV nog bezig met verkennend onderzoek naar ingestorte garage

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat mogelijk opnieuw langs bij de deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, meldt een woordvoerster. Maandag waren drie onderzoekers al ter plaatse voor verkennende observaties, maar hoelang het nog duurt voor de raad een besluit neemt over een formeel onderzoek is onduidelijk.

12 minuten geleden
FlixBus ziet veel vraag naar busreizen richting EK voetbal

MÜNCHEN (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

27 minuten geleden
OM eist 5 jaar cel en tbs tegen verdachte verkrachting Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar wegens verkrachting vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 51-jarige Ingmar S. Volgens de aanklaagster staat vast dat de man zich in de zomer van 2022 heeft vergrepen aan een vriendin in Alkmaar, met wie hij een seksuele relatie onderhield.

30 minuten geleden
EK-wedstrijden van Nederlands elftal te zien bij Pathé

AMSTERDAM (ANP) - De wedstrijden die het Nederlands elftal gaat spelen op het EK zijn bij Pathé te bekijken, maakte de bioscoopketen dinsdag bekend.

31 minuten geleden
Vrouw overleden na aanrijding taxibusje en scooter in Urk

URK (ANP) - Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

2 uur geleden
Entertainer Sven Ratzke wint Johan Kaart Prijs

AMSTERDAM (ANP) - Sven Ratzke heeft dit jaar de Johan Kaart Prijs gewonnen. De zanger, entertainer en acteur krijgt de theaterprijs voor zijn "vakmanschap op het gebied van spel, zang en performance", aldus de jury in een persbericht. De Duits-Nederlandse Ratzke is behalve in Nederland ook veel in het buitenland actief.

2 uur geleden
Vier aanhoudingen voor mogelijke betrokkenheid bij schietpartijen

VLISSINGEN (ANP) - De politie heeft dinsdagochtend in Vlissingen vier mannen aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij verschillende schietpartijen. Het gaat om mannen van 20, 23, 25 en 28 jaar. Alle vier worden verdacht van bezit van vuurwapens, twee van hen ook van poging moord of doodslag.

3 uur geleden