Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stef Blok kan lid EU-rekenkamer worden, vindt parlementscommissie

Stef Blok kan lid EU-rekenkamer worden, vindt parlementscommissie

BRUSSEL (ANP) - Nationaal sanctiecoördinator Stef Blok mag lid worden van de Europese Rekenkamer (ERK), vindt de begrotingscommissie van het Europees Parlement. Blok is door de Nederlandse regering voorgedragen om de half april plotseling overleden Alex Brenninkmeijer op te volgen. De oud-minister werd in Brussel gehoord over zijn loopbaan en ambities als lid van de rekenkamer. Volgende week stemt het voltallige parlement over zijn voorgestelde benoeming.

Blok vertelde de commissie uitvoerig over zijn lange en ook internationale ervaring in de bankenwereld, als parlementslid en als minister. Hij had in die functies ook regelmatig contact met de Algemene en de Europese Rekenkamer, zei hij. Zijn ervaring kan hij volgens hemzelf goed gebruiken als lid van de rekenkamer, die de uitgaven en inkomsten van de EU controleert en over de doelmatigheid oordeelt van projecten die met Europese middelen worden gefinancierd.

Op vragen over zijn nauwe banden met de politiek antwoordde de 57-jarige VVD'er zich "zeer bewust van het belang van de onafhankelijkheid" van een rekenkamerlid te zijn. "De waarheid moet boven komen, ook als die de Nederlandse regering in verlegenheid zou brengen", betoogde hij. Blok pleitte onder andere voor meer samenwerking tussen de ERK en het Europees Parlement en voor meer transparantie van de rekenkamer. Een belangrijke motivatie om bij de rekenkamer in Luxemburg te willen werken is dat hij wil bijdragen aan de maatschappij en de EU beter wil helpen maken, aldus Blok, die zei een flat te gaan huren of kopen in zijn nieuwe werkstad.

De parlementscommissie gaf met twintig stemmen voor en zes tegen haar fiat aan Blok. De leden van de ERK worden na raadpleging van het parlement door de EU-lidstaten benoemd.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

5 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

5 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

6 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

11 uur geleden