Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stef Blok adviseert aanstellen permanente sanctiecoördinator

Stef Blok adviseert aanstellen permanente sanctiecoördinator

DEN HAAG (ANP) - Nationaal sanctiecoördinator Stef Blok vindt dat zijn functie permanent moet worden. Hij werd begin vorige maand tijdelijk aangesteld om de strafmaatregelen tegen Rusland te structureren toen bleek dat de uitvoering niet goed ging, tot woede van de Tweede Kamer.

De oud-minister komt met achttien aanbevelingen om het beleid te verbeteren, zei hij tijdens een briefing aan de Kamer. Er moeten "grote verbeterslagen komen in de rijksbrede coördinatie en communicatie". Volgens hem heeft Nederland een "hoop werk te doen bij sancties van deze omvang".

Verder moet het mogelijk worden om meer gegevens te delen tussen instanties zoals de Belastingdienst en het Kadaster, aldus Blok. Daarnaast moet de regelgeving worden aangepast, ook in de EU. Zo zouden meer beroepsgroepen onder een meldplicht moeten vallen. Buitenlandse Zaken moet meer capaciteit krijgen om de sancties te regelen.

Praktische aanpassingen

Een kwetsbaar moment ligt volgens hem kort voor en kort na de invoering van de sancties. Dan hebben mensen nog mogelijkheden om geld weg te sluizen. Ook praktisch kan het anders. De EU moet sancties niet op papier op een zaterdag naar buiten brengen, maar op een doordeweekse dag en banken van tevoren op de hoogte stellen zodat die direct kunnen handelen zodra de sancties bekend worden.

Volgens Blok is het vastgoedbezit van Russen in ons land "verwaarloosbaar". Er bevinden zich ook geen grote bedragen in Nederland. "We hebben bevroren wat kon worden bevroren." Dat bevroren bedrag is ook niet veel meer gegroeid en ligt op ruim 600 miljoen euro, zei hij.

Holdings

Russen hebben vooral holdings in Nederland. Een hoofdkantoor met misschien een bankrekening en een kantoor. "Of er echte activiteiten zijn, is zeer de vraag", aldus Blok.

Het vermogen zit bij werkmaatschappijen in andere landen waar de holding actief is. Op papier kan het hoofdkantoor veel geld bezitten, maar het geld van de omzet, vastgoed en andere zaken bevindt zich in andere landen. Daar kan niets van bevroren worden. Geld stallen de holdings in belastingparadijzen zoals Jersey.

Blok heeft inmiddels ontslag genomen als sanctiecoördinator. Hij vertrekt naar de Europese Rekenkamer.

Meer uit Binnenland

Zes politiemedewerkers buiten functie om ongepaste uitlatingen

APELDOORN (ANP) - De politie heeft zes medewerkers per direct buiten functie gesteld. Ze hadden in een filmpje dat rondgaat op sociale media vanuit een voertuig in Parijs "zich zeer ongepast" uitgesproken over wat ze in hun omgeving zagen. Ook is een onderzoek gestart naar de uitlatingen en de betrokkenheid van de medewerkers, meldt de politie zondag.

4 uur geleden
Dronken Tilburger springt op politieauto en bijt agent

TILBURG (ANP) - Een dronken 49-jarige Tilburger heeft zondagochtend vroeg in zijn woonplaats op de voorruit en het dak van een politieauto staan springen. Ook beet hij bij zijn aanhouding een agent in de hand, meldt de politie.

6 uur geleden
Laatste klimaatactivist XR op vrije voeten

EINDHOVEN (ANP) - De laatste activist die zaterdag bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) werd aangehouden op Eindhoven Airport en nog vastzat, is in de avond weer vrijgelaten, meldt de Koninklijke Marechaussee zondag. De marechaussee hield in totaal 104 mensen van de klimaatactiegroep aan omdat ze zich op verboden terrein begaven.

6 uur geleden
Weeronline: maart 2023 was uitzonderlijk nat en vrij somber

HOUTEN (ANP) - Maart was dit jaar uitzonderlijk nat en vrij somber, vat Weeronline de maand samen. Er viel bijna twee keer zoveel regen als normaal en de zon scheen gemiddeld 30 uur minder in vergelijking met andere jaren. Bovendien is het contrast met maart 2022 "zeer groot".

9 uur geleden
Gewonden bij beëindigen illegale raveparty in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Maastricht een einde gemaakt aan een illegale raveparty in een leegstaand kantoorpand. Daarbij zijn twee feestgangers en een agent gewond geraakt, maakte de politie zondag bekend. Niemand is aangehouden. Gedurende de ontruiming keerden honderden feestgangers zich tegen de politie en gooiden onder meer met stenen en glas.

9 uur geleden
Zomertijd ingegaan, veel mensen hebben uur minder slaap

DEN HAAG (ANP) - De zomertijd is ingegaan en dus is de klok om 02.00 uur vooruitgegaan naar 03.00 uur. Voor veel mensen betekent dat een uur minder slaap.

14 uur geleden
Drie gewonden door mishandeling in Gouda

GOUDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevonden in een woning aan de Bockenbergstraat in Gouda. Ze zouden rond 00.30 uur zijn mishandeld op de Lazaruskade in de Zuid-Hollandse plaats, laat een woordvoerder van de politie weten. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe erg ze er aan toe zijn, kon de voorlichter niet zeggen.

14 uur geleden