Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steenbergen pakt op WK eerste Nederlandse zwemgoud sinds 2013

Steenbergen pakt op WK eerste Nederlandse zwemgoud sinds 2013

DOHA (ANP) - Zwemster Marrit Steenbergen heeft op de 100 meter vrije slag op de WK in Doha de eerste Nederlandse individuele wereldtitel veroverd in bijna elf jaar tijd. De 24-jarige Friezin was in de finale van het koningsnummer veel te sterk (52,26) voor Siobhan Haughey uit Hongkong (52,56) en de Australische Shayna Jack (52,83). Daarmee verbeterde Steenbergen ook weer het Nederlands record, net als een dag eerder in de halve finales (52,53).

Het goud van Steenbergen is de tiende individuele wereldtitel voor Nederland op de langebaan. Negen daarvan gingen naar een vrouw, waarvan vijf naar Inge de Bruijn. Marcel Wouda pakte in 1998 als enige man het WK-goud. Ranomi Kromowidjojo was tot vrijdag de laatste Nederlander met een wereldtitel (op de 50 vrij in 2013).

Op de 100 meter vrije slag had Steenbergen, die vorig jaar al WK-brons pakte op dit nummer, onder anderen geen last van wereldrecordhoudster Sarah Sjöström uit Zweden en de Australische wereldkampioene Mollie O'Callaghan. Met het oog op de naderende Olympische Spelen hebben meerdere toppers besloten dit toernooi in Doha over te slaan.

Estafettevrouwen

"Dit is niet normaal", zei Steenbergen in het interview direct na de race. "Ik had nooit verwacht om 52,2 te zwemmen." De start van de Nederlandse was niet eens heel goed, maar ze maakte de achterstand op Haughey in het tweede deel meer dan goed. "De tweede helft is dan ook mijn specialiteit."

Steenbergen verbeterde donderdag in de halve finales al de oude nationale toptijd van Femke Heemskerk (52,69), die sinds 2015 stond. Met de estafettevrouwen pakte Steenbergen zondag al verrassend de wereldtitel op de 4x100 meter vrij.

Meer uit Sport

TT van Assen verlengt contract met MotoGP tot en met 2031

ASSEN (ANP) - De TT van Assen heeft het contract met de MotoGP met vijf jaar verlengd. Het circuit in Drenthe is nu tot en met 2031 verzekerd van de koningsklasse van de motorsport dankzij een nieuwe overeenkomst met rechtenhouder Dorna.

40 minuten geleden
Handbalkeepster Lieder stopt per direct bij Oranje

OUDERKERK AAN DE AMSTEL (ANP) - Tess Lieder heeft per direct afscheid genomen als handbalinternational. De handbalkeepster werd in 2019 wereldkampioen met de Nederlandse handbalsters.

1 uur geleden
Wielrenner Sagan maakt na hartproblemen rentree in Hongarije

KARCAG (ANP/Belga) - Drievoudig wereldkampioen wielrennen Peter Sagan maakt na zijn hartproblemen een rentree in een wegkoers. De Slowaak start volgende week in de Ronde van Hongarije, meldde zijn team Pierre Baguette Cycling.

1 uur geleden
Schumacher voorziet leegloop Red Bull na vertrek Newey

BERLIJN (ANP/DPA) - Voormalig Formule 1-coureur Ralf Schumacher verwacht dat meer personeel zal vertrekken bij Red Bull nadat het Formule 1-team heeft aangekondigd dat topontwerper Adrian Newey begin 2025 opstapt. "Ik denk dat dit het begin is van een nieuw tijdperk voor Red Bull. Hij zal niet de laatste zijn die vertrekt", zei de 48-jarige broer van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher tegen persbureau dpa.

2 uur geleden
Basketballers Boston Celtics naar tweede ronde play-offs

BOSTON (ANP/RTR) - De basketballers van de Boston Celtics hebben de tweede ronde van de play-offs in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA bereikt. In eigen huis versloegen ze Miami Heat met 118-84 en beslisten zo de onderlinge strijd in de play-offs van de Eastern Conference met 4-1.

6 uur geleden
Zevenvoudig wereldkampioen O'Sullivan uitgeschakeld op WK snooker

SHEFFIELD (ANP) - Het wereldkampioenschap snooker gaat verder zonder Ronnie O'Sullivan. De zevenvoudig wereldkampioen uit Engeland was in Sheffield niet opgewassen tegen zijn landgenoot Stuart Bingham (10-13).

13 uur geleden
Sinner zegt met heupblessure af voor kwartfinale in Madrid

MADRID (ANP) - Jannik Sinner heeft zich afgemeld voor zijn wedstrijd tegen Felix Auger-Aliassime in de kwartfinales van het masterstoernooi van Madrid. De als eerste geplaatste Italiaan heeft een heupblessure, meldt de organisatie. Eerder op woensdag raakte het toernooi ook al titelverdediger Carlos Alcaraz kwijt. De Spanjaard verloor in drie sets van de Rus Andrej Roeblev.

17 uur geleden