Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Steeds vaker Nederlandse drugslabs en drugsafval bij buurlanden'

'Steeds vaker Nederlandse drugslabs en drugsafval bij buurlanden'

HILVERSUM (ANP) - Drugslaboratoria van Nederlandse criminelen duiken steeds vaker op over de grens met België en Duitsland. De politie van de beide buurlanden ziet een stijging van het aantal drugslabs in het grensgebied. De Nederlandse politie kan de explosieve groei van het aantal productiecentra voor verdovende middelen nauwelijks meer bijbenen, meldt KRO-NCRV's Pointer op basis van eigen onderzoek.

In België zijn vorig jaar 28 drugslabs opgerold. De meeste hebben een link met Nederlandse drugscriminelen, zegt Marc Vancoillie, commissaris bij de Belgische federale politie. Hij trof in 2020 een derde meer drugslabs aan dan in 2019.

Duitsland, waar in de deelstaat Noordrijn-Westfalen drie Nederlandse labs zijn ontmanteld, ziet vooral Nederlandse aanwezigheid in het aantal dumpingen van drugsafval. Dat zou blijken uit een analyse van op dumpplekken aangetroffen stoffen, sporenonderzoek en gevonden Nederlandse voertuigen.

Kleinere pakkans

Nederlandse drugscriminelen wijken uit naar het buitenland om de pakkans kleiner te maken, zegt Vancoillie. "In België zijn ze niet bekend, hier kunnen ze gewoon over straat lopen." Ook bemoeilijkt de landsgrens de samenwerking tussen de Nederlandse en de Belgische politie. "Omgekeerd kunnen wij niet zomaar in de auto stappen en handelingen treffen in Nederland."

Zowel Belgische als Duitse autoriteiten pleiten voor meer structurele en systematische samenwerking tussen de landen. De Duitse commissaris Andreas Heisig: "Verschillen in het rechtssysteem leiden keer op keer tot moeilijkheden met de communicatie." Heisig doet een appel op de Nederlandse politie: "Er moet betere samenwerking komen, want alleen samen kunnen we deze internationale criminaliteit succesvol bestrijden."

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

3 uur geleden
Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

7 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

7 uur geleden
D66 kiest Gerbrandy als lijsttrekker voor Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Leden van D66 hebben voormalig Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gekozen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni. Hij versloeg onder anderen Tweede Kamerlid Salima Belhaj en Samira Rafaela die al voor de partij in het Europees Parlement zit.

8 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

8 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

10 uur geleden
Steun spreidingswet asielzoekers na twee dagen nog steeds onzeker

DEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.

10 uur geleden