Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds minder nieuwe besmettingen met apenpokkenvirus

Steeds minder nieuwe besmettingen met apenpokkenvirus

BILTHOVEN (ANP) - Dertig mensen zijn in de afgelopen week positief getest op het apenpokkenvirus. Dat is de kleinste toename sinds begin juni. In totaal zijn nu 1166 besmettingen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigd.

Deskundigen, waaronder van het RIVM, hadden eerder gewaarschuwd dat de pride-evenementen zouden kunnen leiden tot een "intensievere verspreiding" van het virus. De grootste evenementen waren ongeveer een maand geleden. Wie apenpokken oploopt, krijgt 5 tot 21 dagen later de eerste klachten. Die incubatieperiode is dus voorbij. Volgens het RIVM zijn ongeveer veertig pride-bezoekers positief getest. Het werkelijke aantal zou iets hoger kunnen zijn. Wanneer mensen besmet zijn geraakt tijdens huisfeestjes gedurende de pride worden ze misschien niet geregistreerd als besmettingen op de pride, maar als besmettingen in huis, legt het RIVM uit. "Maar als de stijging van de besmettingen zo laag blijft verwachten we ook geen enorme aantallen meer."

In Noord-Holland en Flevoland zijn in totaal 684 besmettingen geregistreerd en in Zuid-Holland 194.

De meeste mensen die positief testen, zijn mannen die seks hebben met mannen. Een deel van die groep kan zich daarom al preventief laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Ongeveer 32.000 mensen zijn uitgenodigd, en tot nu toe zijn 12.828 prikken gezet. Dat betekent dat ongeveer 40 procent is ingeënt. In Amsterdam zijn 5131 prikken gezet, het hoogste aantal van Nederland.

In de afgelopen week zijn bijna 2400 nieuwe prikken gezet, en dat is vergelijkbaar met de weken ervoor.

Meer uit Gezond

HagaZiekenhuis moet reorganiseren om financiële problemen

DEN HAAG (ANP) - Het HagaZiekenhuis, dat vestigingen in Den Haag en Zoetermeer heeft, zit in financiële problemen en wil daarom bezuinigen op de personeelskosten. De ziekenhuisgroep wil minder krachten inhuren en vertrekkende medewerkers soms niet vervangen.

28 minuten geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt snel

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen zien sinds een paar dagen ineens weer veel coronapatiënten binnenkomen. Het totale aantal opgenomen patiënten is sinds vrijdag met meer dan honderd gestegen. Ook in het rioolwater zijn de laatste tijd weer meer virusdeeltjes te vinden.

22 uur geleden
Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

1 dag geleden
Roche mengt zich met miljardenovername op markt afslankmiddelen

BASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.

2 dagen geleden
Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

2 dagen geleden
Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

4 dagen geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

4 dagen geleden