Steeds minder mensen worden nog gevaccineerd
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat per week wordt gevaccineerd tegen het coronavirus daalt verder, nu ongeveer 85 procent van de volwassen Nederlanders in elk geval één prik heeft gekregen. Twee op de drie Nederlanders zijn volledig ingeënt.
In de afgelopen week hebben 812.269 mensen een prik gekregen, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds begin mei. Het is de vijfde achtereenvolgende week dat het aantal prikken daalt. Een week eerder kregen iets meer dan een miljoen mensen een inenting. De drukste week was begin juni, toen 1,67 miljoen mensen gevaccineerd werden.
Bijna zeven maanden geleden begon de vaccinatiecampagne. Tot en met afgelopen zondag zijn 20,9 miljoen prikken gezet. Daaronder zijn 12,4 miljoen eerste prikken. Mensen die het vaccin van Janssen krijgen en dus na de eerste prik klaar zijn, zijn hier in meegerekend. Vorige week hebben 166.488 mensen een eerste prik gekregen, het laagste aantal eerste prikken sinds de week van 15 tot en met 21 maart.
Vaccinatielocaties sluiten
In totaal hebben ongeveer 8,5 miljoen mensen de tweede prik gekregen, bijna 650.000 meer dan vorige week.
Vanwege het dalende aantal prikken hebben meerdere GGD'en aangekondigd dat ze vaccinatielocaties gaan sluiten. Zo gaat de prikplek in Houten woensdag dicht en eind deze maand ook de locatie in de Jaarbeurs in Utrecht. De Van Nellefabriek in Rotterdam wordt niet meer gebruikt voor vaccineren en over een tijdje stopt ook het prikken bij het ss Rotterdam. In Nijmegen sluit woensdag de vaccinatielocatie in De Goffert, het stadion van voetbalclub NEC, en volgende week zondag is de laatste prikdag bij het stadion van ADO Den Haag. In Groningen is schaatsbaan Kardinge eind augustus niet meer beschikbaar, omdat daar een nieuwe ijsvloer komt te liggen voor het winterseizoen. In elke regio blijven nog een paar locaties over, en de GGD'en rijden bijvoorbeeld met prikbussen rond om de nog niet gevaccineerde mensen te bereiken.
Vaccinatiegraad 65-plussers
Uit de cijfers blijkt dat het aantal prikken met name onder 65-plussers nauwelijks nog toeneemt. Zo zijn vorige week 179 mensen van 90 jaar en ouder gevaccineerd, tegen iets meer dan 700 de week ervoor. Onder die 179 zijn zestien 90-plussers die een eerste prik kregen. Verder kregen 452 tachtigers vorige week een eerste of tweede inenting, tegen 5261 in de week ervoor.
De vaccinatiegraad onder mensen van 60 tot 89 ligt boven de 90 procent. De vaccinatiecampagne begon bij deze groepen, omdat zij het meeste risico lopen bij een besmetting. Onder vijftigers en onder 90-plussers is bijna 90 procent ingeënt. Verder zijn driekwart van alle veertigers en twee op de drie dertigers gevaccineerd.
Nederland heeft vorige week iets meer dan een miljoen vaccindoses gekregen, waarmee het totaal aantal geleverde doses is gestegen naar bijna 24 miljoen. Pfizer leverde vorige week bijna 724.000 doses, het hoogste aantal in ongeveer een maand. Verder kwamen er ruim 206.000 doses van Moderna bij, wat voor dat bedrijf de grootste levering ooit is, en bijna 125.000 doses Janssen. AstraZeneca heeft al bijna een maand niets geleverd.
Meer uit Binnenland
LEENDE (ANP) - Voor de derde keer in minder dan twee maanden is in de Strijperstraat in het Noord-Brabantse Leende een explosie geweest. Niemand raakte gewond, er is enkel schade aan de garagedeur van een woning, meldt de politie.
35 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - De politie heeft dinsdag in het tv-programma Opsporing Verzocht beelden getoond van twaalf verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de gewelddadigheden in Amsterdam rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Van hen zijn eerder al geblurde beelden gedeeld, evenals van drie anderen, maar die zijn al aangehouden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Huis voor Klokkenluiders mag voorlopig geen boetes uitdelen aan werkgevers die klokkenluiders het leven zuur maken. Een regel waar die mogelijkheid in staat, blijft nog buiten werking omdat die juridisch niet deugt, zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) dinsdag in een commissiedebat. De minister bereidt een nieuwe wet voor, maar die kan naar haar verwachting pas in 2026 of 2027 van kracht worden.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Zuid-Korea moeten wegblijven van onder meer demonstraties, het parlementsgebouw en de presidentiële woning. Dat adviseert de Nederlandse ambassade in Seoul in een e-mail aan Nederlanders ter plaatse. In het land is de militaire noodtoestand uitgeroepen.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Nederlandse Ombudsman Reinier van Zutphen maakt goede kans om de nieuwe Europese Ombudsman te worden, schat hij zelf in. Dinsdag werd hij door het Europees Parlement onderworpen aan een hoorzitting, waarin hem werd gevraagd naar zijn opvattingen en ideeën over de functie van ombudsman. Na afloop van de hoorzitting zei Van Zutphen dat zijn kans er "in ieder geval niet minder" op is geworden.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Dat het regime in Syrië door tegenstanders wordt teruggedrongen, daar kan buitenlandminister Caspar Veldkamp niet rouwig om zijn. Maar dat het juist jihadisten zijn die nu de overhand lijken te hebben, baart hem wel "buitengewoon veel zorgen".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor Nederlanders die zich momenteel in Zuid-Korea bevinden lijkt er geen direct gevaar te zijn. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, maar met de kanttekening dat nog veel onduidelijk is over wat zich in het land afspeelt. De president heeft er de militaire noodtoestand uitgeroepen.
10 uur geleden