Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds minder hoop op vinden overlevenden ingestort pand VS

Steeds minder hoop op vinden overlevenden ingestort pand VS

SURFSIDE (ANP/RTR) - De zoekactie naar eventuele slachtoffers van het ingestorte appartementencomplex in het Amerikaanse Surfside gaat door, terwijl de hoop op het vinden van overlevenden steeds kleiner wordt. Het gebouw stortte vorige week in de nacht van woensdag op donderdag deels in. Er zijn elf lichamen geborgen, 150 mensen worden nog vermist.

Het is niet duidelijk of alle vermisten wel in het gebouw waren. Het complex van twaalf verdiepingen telde 156 woningen, waarvan een deel niet permanent werd bewoond.

Er wordt dag en nacht gezocht naar slachtoffers. Bij de reddingsoperatie worden onder meer honden en infraroodscanners ingezet. Er zijn diep in het puin holle ruimtes waargenomen, maar het is niet duidelijk of daar overlevenden zitten.

Structurele tekortkomingen

Het is nog niet duidelijk waardoor het pand instortte. Wel is bekend dat bouwkundigen in 2008 al een rapport opstelden waarin ze melding maakten van structurele tekortkomingen. En in november 2018 kregen de bewoners van de rampflat bij Miami nog te horen dat hun gebouw veilig was. Dat gebeurde volgens Amerikaanse media ruim een maand nadat een ingenieur waarschuwde dat sprake was van 'grote structurele schade' aan de woontoren.

De vereniging van eigenaren waarschuwde onlangs nog, in april, dat de zichtbare schade in de parkeergarage erger was geworden en maakte ook melding van schade aan het dak, aldus Amerikaanse media. Voor de reparaties zou 15 miljoen dollar nodig zijn geweest.

Meer uit Buitenland

Poging president Portugal te straffen voor landverraad faalt

LISSABON (ANP/RTR) - De poging van de Portugese politieke partij Chega om de president te vervolgen voor landverraad is door de rest van het parlement afgewezen. De rechts-populisten zijn boos dat president Marcelo Rebelo de Sousa herstelbetalingen heeft voorgesteld voor voormalige Portugese koloniën.

40 minuten geleden
Media: Slovaakse premier Fico beschoten en geraakt

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten. Hij is gewond geraakt, melden Slovaakse media. Een verdachte is aangehouden.

42 minuten geleden
Ontsnapte Franse gevangene op opsporingslijst van Interpol

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De gedetineerde die deze week met veel geweld is bevrijd in Frankrijk, is op de internationale opsporingslijst van politieorganisatie Interpol gezet. Die heeft een zogenoemde 'red notice' uitgevaardigd tegen Mohamed Amra. Dat komt neer op een verzoek aan opsporingsdiensten in de hele wereld om een gezochte persoon aan te houden.

48 minuten geleden
Europese fractie van PVV boos over uitsluiting verkiezingsdebat

BRUSSEL (ANP) - De Europese verzamelfractie ID, waar de PVV ook bij hoort, heeft een boze brief gestuurd naar de voorzitter van het Europees Parlement. Aanleiding is de beslissing van de Europese omroep EBU, dezelfde die ook het Eurovisie Songfestival organiseert, om Identiteit en Democratie niet mee te laten doen met een groot lijsttrekkersdebat volgende week in het Europees Parlement.

1 uur geleden
Biden wil alleen ruim voor verkiezingen in debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wil uitsluitend ruim voor de verkiezingen in november in debat met zijn rivaal Donald Trump. Die heeft inmiddels zijn aanbod geaccepteerd voor confrontaties op televisie in juni en september.

1 uur geleden
Oekraïne evacueert 8000 mensen uit aangevallen regio Charkiv

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt dat inmiddels zo'n 8000 mensen zijn geëvacueerd uit de noordoostelijke grensregio Charkiv om het Russisch offensief daar.

2 uur geleden
VS beloven Oekraïne 2 miljard dollar aan militaire financiering

KYIV (ANP) - De Verenigde Staten hebben Oekraïne voor 2 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan militaire financiering beloofd. Dit is voor Oekraïne een "cruciaal moment" door de "nieuwe, meedogenloze Russische aanvallen" op het land en de "waanzinnige aanvallen" op burgerdoelen, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

2 uur geleden