Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds minder geslaagde aanvallen van piraten op zee

Steeds minder geslaagde aanvallen van piraten op zee

LONDEN (ANP/AFP) - Het aantal gevallen van piraterij op zee is vorig jaar flink gedaald. Volgens de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) waren er voor zover bekend in 2021 132 gewapende aanvallen van piraten op vaartuigen. Dat is het laagste aantal piratenacties sinds 1994. Opmerkelijk was volgens deze maritieme organisatie van de VN de daling van het aantal gevallen voor de kust van West-Afrika. Daar zijn vorig jaar 34 incidenten geregistreerd tegenover 81 in 2020.

En het gaat hierbij om een enorm stuk oceaan dat Golf van Guinee wordt genoemd en dat zich uitstrekt van Angola tot Senegal. Wel waren hier de enige ontvoeringen van bemanningsleden van schepen, waarvan 57 zeelieden het slachtoffer werden. Op andere zeeën zijn geen ontvoeringen door piraten gemeld. Piraterij is ook een plaag voor de kust van Somalië en in de drukke zeestraat bij Singapore. Bij Singapore is het aantal gevallen van piraterij vorig jaar wel fors gestegen. Er zijn er 35 gemeld, circa twee keer zo veel als in 2020.

De terugval van de piraterij is wereldwijd volgens de IMO vooral te danken aan steeds meer tegenacties van nationale, regionale en internationale verbanden die met marineschepen patrouilleren.

Meer uit Buitenland

Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

4 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

5 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

8 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

8 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

10 uur geleden
President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

11 uur geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

11 uur geleden