Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds meer vrouwen werken in de techniek

Steeds meer vrouwen werken in de techniek

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer vrouwen werken als monteur, data-analist of servicetechnicus. In 2020 waren 15.406 vrouwen werkzaam in de technieksector, nu zijn dat er 17.169. Dit meldt brancheorganisatie Techniek Nederland op basis van eigen onderzoek in aanloop naar Girls' Day, een initiatief om meisjes te enthousiasmeren voor technische opleidingen en beroepen.

"Vrouwen kunnen in de techniek snel carrière maken", zegt voorzitter Doekle Terpstra. "En de branche biedt geweldige mogelijkheden om door te groeien." Dit is volgens hem van groot belang voor meiden die nadenken over hun opleiding.

Volgens Terpstra is er veel werk voor zowel praktisch als theoretisch geschoolde meiden. Ook kunnen vrouwen in de technieksector bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie. "Als meer meisjes kiezen voor techniek, komt het behalen van de klimaatdoelen snel binnen handbereik", denkt Terpstra.

Te langzaam

Directeur Sahar Yadegari van VHTO, een expertisecentrum op het gebied van genderdiversiteit in bèta, techniek en IT, vindt dat de toename van vrouwen in de technieksector veel te langzaam gaat. De afgelopen jaren steeg het aandeel vrouwen gemiddeld met enkele procentpunten per jaar. In dat tempo duurt het nog tientallen jaren voordat het aandeel vrouwen 30 procent bereikt. "Met 30 procent kun je als minderheid invloed uitoefenen op de sfeer en cultuur in een organisatie", legt ze uit.

Tegelijkertijd verlaten veel vrouwen de techniekbranche, zegt zij. 65 procent van de vrouwen gaat uiteindelijk toch weer wat anders doen. "Juist in tijden van tekorten moeten bedrijven talent niet zomaar de deur uit laten lopen", aldus Yadegari.

Volgens Techniek Nederland waarderen vrouwen in de techniek hun baan meer dan hun mannelijke collega's. Mannen beoordelen hun werk gemiddeld met een 8,1 en vrouwen met een 8,3. Vrouwen vinden het werk uitdagend en geven aan dat ze nooit uitgeleerd zijn, aldus Techniek Nederland.

Meer uit Financieel

Cannabisbedrijven knallen omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Aandelen van cannabisbedrijven gingen dinsdag hard omhoog op Wall Street, na berichten dat de Amerikaanse overheid cannabis als minder risicovol gaat beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico.

24 minuten geleden
Oprichter Binance moet vier maanden de cel in

NEW YORK (ANP/RTR) - De oprichter en voormalig topman Changpeng Zhao van cryptobeurs Binance moet van een Amerikaanse rechter vier maanden de gevangenis in voor onder meer het overtreden van antiwitwasregels. Amerikaanse aanklagers hadden een celstraf geëist van drie jaar.

38 minuten geleden
Meeste exporteurs merken nog weinig van fysieke controles in VK

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse brancheorganisaties van exporteurs merken vooralsnog weinig van de fysieke inspecties die sinds dinsdag bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd. Een dag eerder hadden enkele brancheverenigingen hun zorgen geuit over bijvoorbeeld extra kosten en vertraagde leveringen door de controles op bloemen, planten, vlees, vis en zuivel. Zo'n twintig vrachtwagens van plantenexporteur Joh. van der Haas uit Kwintsheul in Zuid-Holland hebben echter wel last van de nieuwe regels.

4 uur geleden
Air France-KLM omlaag op negatief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM was dinsdag een van de grootste dalers op het Damrak na de publicatie van tegenvallende resultaten. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis.

4 uur geleden
Carlsberg verwacht nog jaren juridisch getouwtrek om Rusland

KOPENHAGEN (ANP) - Het juridische getouwtrek over de in beslag genomen Russische activiteiten van de Deense bierbrouwer Carlsberg duurt waarschijnlijk nog jaren, zegt Jacob Aarup-Andersen, topman van het bedrijf.

5 uur geleden
Nederlandse chipmaker NXP stijgt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - NXP Semiconductors behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De in Eindhoven gevestigde chipproducent boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. De omzet lag in lijn met de verwachtingen. Topman Kurt Sievers stelde "voorzichtig optimistisch" te zijn voor de rest van dit jaar, ondanks de moeilijkheden in de sector door de zwakke economische groei wereldwijd. Het aandeel werd 3,3 procent hoger gezet.

7 uur geleden
Schiphol loopt achter met plaatsen beloofde tilhulpen

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is op meer dan een derde van de werkplekken in de bagagehallen nog geen tilhulp aanwezig, hoewel de luchthaven dat wel van plan was. Tilhulpen moeten bagagemedewerkers fysiek ontlasten, maar Schiphol loopt naar eigen zeggen tegen technische en operationele uitdagingen aan waardoor het aantal achterblijft.

7 uur geleden