Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds meer vergunde woningen waarvan bouw niet is gestart

Steeds meer vergunde woningen waarvan bouw niet is gestart

DEN HAAG (ANP) - Het aantal nieuwbouwwoningen met een vergunning waarvan de bouw nog niet is gestart, is toegenomen. Volgens WoningBouwersNL, de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, steeg dit aantal vanaf 2022 van 95.000 woningen naar 115.000 eind 2024.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde recent dat het aantal bouwvergunningen vorig jaar flink is toegenomen. Maar in een nieuw rapport van WoningBouwersNL staat dat het ook steeds langer duurt voordat deze vergunningen daadwerkelijk leiden tot woningbouw. Twee derde van de verstrekte vergunningen wacht na een jaar nog steeds op de start van de bouw, aldus WoningBouwersNL. Hierdoor is het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen juist gedaald, van 75.000 in 2022 naar 69.000 vorig jaar.

De brancheorganisatie spreekt van een enorme prop in de woningbouwpijplijn. Deze is vooral groot in de regio Amsterdam, maar ook in andere delen van het land signaleert de sector problemen. Dan gaat het om wegtrekkende beleggers, heronderhandelingen door de afgenomen winstgevendheid van projecten, vertraging door stikstofgevoelige natuurgebieden en lange bezwaarprocedures.

Oproep aan politiek

De sector signaleert ook dat er een "stuwmeer" is ontstaan van 40.000 wel vergunde maar niet verkochte nieuwbouwwoningen. Steeds vaker wordt voor het verplichte projectdeel sociale huurwoningen geen koper gevonden. Dit terwijl de nieuwbouw als geheel eigenlijk al jaren achterloopt op de vraag naar huizen. Kenners spreken van grote krapte op de woningmarkt, huizenzoekers hebben weinig te kiezen en de huizenprijzen zijn flink gestegen.

WoningBouwersNL dringt bij de politiek aan op maatregelen. Daarbij wijst de organisatie ook op het hoge percentage gereguleerde woningen en binnenstedelijke projecten. Maar de bouwkosten zijn sterk gestegen, terwijl opbrengsten dalen doordat veel projecten "slechts" voor een derde tegen vrijemarktprijzen mogen worden verkocht. De eenvoudigste maatregel volgens het rapport is het loslaten van de eis dat twee derde van de woningen in deze projecten voor lagere en middeninkomens betaalbaar moet zijn. Nu zouden de projecten voor investeerders vaak niet rendabel zijn.

Meer uit Financieel

Opluchting op Amsterdamse beurs, chipbedrijven hard omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.

1 uur geleden
Economen vinden deal VS en China goed nieuws voor EU en Nederland

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.

2 uur geleden
Ook Wall Street flink hoger na deal over tarieven met China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.

3 uur geleden
Iets minder winkels accepteren contant geld, meldt DNB

AMSTERDAM (ANP) - Mensen konden vorig jaar in iets minder Nederlandse winkels met contant geld betalen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn jaarlijkse onderzoek. Vooral in de grote steden en in apotheken en bioscopen komt dit steeds vaker voor.

4 uur geleden
Minister VS verwacht spoedig nieuw handelsoverleg met China

GENÈVE (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat binnen enkele weken nieuwe handelsgesprekken met China zullen plaatsvinden. Dat zei hij in een interview met zakenzender CNBC. Afgelopen weekend spraken de Verenigde Staten en China in het Zwitserse Genève al een forse tijdelijke verlaging af van de wederzijdse importheffingen.

4 uur geleden
Nieuwssite: sommige Tesla-werknemers willen vertrek Elon Musk

AUSTIN (ANP) - Enkele Tesla-medewerkers hebben officieel gevraagd of Elon Musk wil aftreden, waarbij ze bevestigden dat de autofabrikant kampt met een enorm vraagprobleem dat ze toeschrijven aan hun topman. Een medewerker zou om zijn verzet tegen Musk tevens zijn ontslagen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Electrek, waarover ook BNR berichtte.

5 uur geleden
Krant: Apple overweegt prijsverhoging voor nieuwe iPhones

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple overweegt de prijzen voor de nieuwe iPhone-modellen die later dit jaar uitkomen, te verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het techconcern zal eventuele prijsverhogingen toeschrijven aan nieuwe functies van de smartphone. Hiermee wil het bedrijf voorkomen dat de hogere prijzen worden toegeschreven aan de Amerikaanse importheffingen op goederen uit China.

6 uur geleden