Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds meer partijgenoten roepen op tot vertrek premier Johnson

Steeds meer partijgenoten roepen op tot vertrek premier Johnson

LONDEN (ANP) - Steeds meer partijgenoten van de Britse premier Boris Johnson roepen op tot zijn vertrek. Britse media melden dat een vertrouwensstemming bij de Conservatieve Partij dichterbij komt als gevolg van het schandaal rondom de feestjes van overheidspersoneel tijdens de lockdowns, ook wel bekend als partygate.

De Conservatieve Partij houdt een stemming als minstens 15 procent van haar leden in het Lagerhuis van het parlement per brief laat weten niet langer achter Johnson te staan. Dat komt neer op 54 brieven. Deze moeten naar het zogeheten 1922 Committee worden gestuurd. Alleen voorzitter Graham Brady weet hoeveel brieven er zijn.

Meerdere partijgenoten hebben de afgelopen maanden publiekelijk laten weten dat zij de voorzitter hebben geschreven. Volgens de Britse omroep Sky News hebben in totaal veertig Conservatieve parlementariërs de positie van Johnson in twijfel getrokken, dertien meer dan een week geleden. Van die groep willen er 27 dat hun partijleider onmiddellijk opstapt.

Stemming

Meerdere parlementariërs denken dat er al 54 brieven zijn of dat het niet lang meer duurt voordat het zover is, schrijft The Guardian. Volgens de Britse krant zal Brady na de ontvangst van de laatste brief mogelijk niet direct bekendmaken dat er wordt gestemd over de politieke toekomst van Johnson. Het parlement is namelijk deze week met reces.

Een eventuele vertrouwensstemming wordt zo snel mogelijk gehouden. In 2018 vond voor het laatst zo'n stemming plaats, tegen de toenmalige premier en partijleider Theresa May. Hoewel ze de stemming overleefde, trad ze ruim een half jaar later alsnog af omdat er onvoldoende steun was voor haar Brexit-deal. De politica werd na verkiezingen binnen de Conservatieve Partij opgevolgd door Johnson.

Partygate kwam eind vorig jaar via Britse media aan het licht. Na grote publieke verontwaardiging over het schandaal begon de politie een onderzoek met als resultaat 126 coronaboetes, waaronder een voor Johnson. Topambtenaar Sue Gray deed op verzoek van Johnson onderzoek. Zij kwam in januari met haar kritische bevindingen, maar deelde haar eindrapport pas vorige week na afronding van het politieonderzoek.

Meer uit Buitenland

VN-missie MINUSMA vertrekt na 10 jaar uit Mali

BAMAKO (ANP/AFP/RTR) - De VN-missie MINUSMA in Mali is na tien jaar officieel beëindigd. Op het hoofdkwartier bij het vliegveld Bamako is de VN-vlag gestreken. Op het beëindigen van de missie was aangedrongen door de militaire machthebbers in Mali.

15 minuten geleden
Russische kiescommissie bevestigt verkiezingen in bezet Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische kiesraad heeft bevestigd dat de presidentsverkiezingen in maart ook worden gehouden in de vier Oekraïense regio's die Rusland vorig jaar eenzijdig heeft geannexeerd, Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja. Dat was na de Russische inval van februari 2022 in het buurland.

18 minuten geleden
EU-ombudsman bekritiseert fraudeaanpak Europarlement na Qatargate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Ombudsman is kritisch over antifraudemaatregelen bij het Europees Parlement. Het Europarlement heeft weliswaar de ethische regels aangescherpt na het omkoopschandaal vorig jaar waarbij Europarlementariërs geld ontvingen van Qatar en Marokko. Maar de ombudsman vindt het onduidelijk hoe die nieuwe maatregelen worden gecontroleerd.

56 minuten geleden
Britse premier onder vuur van partijgenoten over migratieplan

LONDEN (ANP) - Conservatieve parlementariërs klagen steen en been dat hun premier Rishi Sunak niet in staat lijkt illegale migratie te stoppen. Ze vinden zijn voornaamste plan om dat te doen in samenwerking met Rwanda ook ontoereikend. Dinsdag komt het Lagerhuis bijeen om over Sunaks inmiddels aangepaste plan te debatteren en te stemmen.

58 minuten geleden
Onvermurwbaar Hongarije jaagt EU-landen schrik aan

BRUSSEL (ANP) - EU-landen maken zich zorgen over het verzet van Hongarije tegen hulp aan Oekraïne en de volgende stap voor dat land naar EU-lidmaatschap. Drie dagen voor de EU-top waar de EU-leiders het daarover eens hopen te worden, geeft Hongarije nog geen krimp.

2 uur geleden
Raad van Europa bezorgd over asielzoekers aan Finse grens

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa, die toeziet op de naleving van de mensenrechten in Europa, heeft Finland laten weten zorgen te hebben over de rechten en verzorging van asielzoekers aan de Finse grens, nu Finland zijn grens met Rusland heeft gesloten.

2 uur geleden
Twee doden bij schietpartij in Zwitserland, politie zoekt dader

SION (ANP/RTR) - De Zwitserse politie is op zoek naar een man die twee mensen heeft doodgeschoten in de Zwitserse plaats Sion. Een derde raakte gewond, aldus de politie.

3 uur geleden