Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds meer mensen rekenen op verslechtering financiële situatie

Steeds meer mensen rekenen op verslechtering financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer Nederlanders rekenen op een verslechtering van hun financiële situatie nu de inflatie hard is opgelopen. Vooral mensen die maandelijks huurtoeslag ontvangen zijn pessimistisch. Zij hadden vorig jaar ook al vaker te maken met financiële problemen, staat in nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar de materiële welvaart in Nederland.

Van de bevolking van 15 jaar of ouder ging 30 procent er in het eerste kwartaal van uit dat de financiële situatie van hun huishouden het komende jaar zou verslechteren. Begin 2021 was dat nog 16 procent. Bij de cijfers wordt ook onderscheid gemaakt in iemands woonsituatie. Huurtoeslagontvangers blijken dan een stuk somberder dan eigenwoningbezitters en overige huurders.

Het statistiekbureau merkt op dat er in het laatste kwartaal van vorig jaar al sprake was van een duidelijke verslechtering als het gaat om de vooruitzichten van huishoudens. Die ontwikkeling viel toen samen met de destijds strenge lockdown door corona. Dit jaar zijn de coronarestricties losgelaten. Maar de prijzen van tal van zaken zijn hard opgelopen. Vooral energierekeningen vallen nu veel hoger uit.

Onlangs bleek al uit CBS-cijfers dat het consumentenvertrouwen in Nederland nog nooit zo laag is geweest als nu. Dat uit zich vooral in het feit dat mensen het steeds minder een goed moment vinden om grote aankopen te doen.

Meer uit Financieel

Aandacht voor chipbedrijven op Damrak na resultaten Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML. Beleggers verwerken de resultaten van het Amerikaanse AI-chipbedrijf Nvidia. De belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen, wist afgelopen kwartaal opnieuw de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Het optimisme rond AI lijkt daarmee aan te houden. Het aandeel Nvidia koerst af op een stevige openingswinst op Wall Street.

4 minuten geleden
Media: Justitie VS klaagt Ticketmaster-moederbedrijf aan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie en een groep Amerikaanse staten gaan Live Nation Entertainment donderdag aanklagen, melden Amerikaanse media op basis van ingewijden. Dochterbedrijf Ticketmaster zou een te machtige positie hebben bij de verkoop van concertkaartjes.

10 minuten geleden
Bedrijven keren voor record aan dividend uit

LONDEN (ANP) - Bedrijven hebben in het eerste kwartaal van dit jaar een recordbedrag van ruim 313 miljard euro aan dividend uitgekeerd. Dat is een stijging van 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Nederland overtroffen de dividenduitbetalingen het wereldwijde gemiddelde, volgens de Global Dividend Index van vermogensbeheerder Janus Henderson.

25 minuten geleden
Consumentenvertrouwen fractie lager, na stijging afgelopen maanden

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in mei een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kleine daling volgt op acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat, maar iets minder negatief over de koopbereidheid.

1 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

6 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

8 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

8 uur geleden