Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds meer meldingen van probleemplant Japanse duizendknoop

Steeds meer meldingen van probleemplant Japanse duizendknoop

DEN HAAG (ANP) - Het aantal meldingen van de Japanse duizendknoop is in de afgelopen jaren flink toegenomen, blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus op basis van cijfers van Waarneming.nl. De snelle groei en makkelijke verspreiding van de plant vormen een groot probleem in Nederland. Deze is namelijk erg moeilijk te bestrijden en kan veel schade aanrichten aan funderingen, wegen en riolering.

Landelijk nam het aantal meldingen flink toe ten opzichte van voorgaande jaren. Alleen al in dit jaar tot eind mei werden er bijna anderhalf keer zoveel meldingen gedaan als de eerste maanden van vorig jaar. Chris van Dijk, plantendeskundige en onderzoeker aan de Wageningen University, zegt dat de plant al langer wijdverspreid is in Nederland. Volgens hem is het goed dat er meer meldingen van worden gedaan. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de probleemplant, hoe beter verspreiding kan worden ingeperkt.

Japanse duizendknoop kan worden herkend aan frisgroene bladeren die in het voorjaar een rode nerf hebben. De stengel is groen met rode stipjes en hol. Van augustus tot oktober heeft de duizendknoop witte bloemen. De plant richt schade aan door via bestaande scheuren in beton, metselwerk of asfalt omhoog te groeien. Hierdoor worden deze scheuren groter of kan de omliggende grond omhoog geduwd worden. De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot en verdringt al woekerend andere planten die hier oorspronkelijk groeien. De soort komt oorspronkelijk niet voor in ons land en is in 1823 uit Japan geïmporteerd.

"De Japanse duizendknoop wordt alleen door mensen verspreid, dieren dragen er niet aan bij", aldus plantendeskundige Van Dijk. Vaak gebeurt de plantvermeerdering per ongeluk. "Er wordt veel gegraven in de Nederlandse grond. Als in de afgegraven grond een klein stukje wortel zit en deze grond ergens anders wordt gebruikt, is de plant zo verspreid."

Het helpt volgens Van Dijk als mensen de invasieve exoot eerder herkennen, zodat ze beter weten wat ze ermee moeten doen. Het wegmaaien van de plant zorgt bijvoorbeeld soms alleen maar voor verdere verspreiding. Ook is het belangrijk dat het plantafval niet bij het tuinafval maar bij het restafval wordt gegooid, om te voorkomen dat de plant zich verder verspreidt.

Dennis Geraerts van bestrijdingsbedrijf Geraerts-Someren geeft aan dat de plant ondanks zorgvuldige verwijdering vaak weer terugkomt. "Het uitputten van de plant is de enige manier om er vanaf te komen. Je moet bezig blijven om de plant helemaal uit te roeien."

Meer uit Binnenland

Verdachte dubbele moord McDonald's zwijgt

ZWOLLE (ANP) - "Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

1 uur geleden
Meer gemeenten tellen stemmen voor Tweede Kamer opnieuw

DEN HAAG (ANP) - In meer gemeenten moeten stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen opnieuw worden geteld. Er zitten mogelijk foutjes in de tellingen, en die moeten worden opgehelderd voordat de einduitslag wordt vastgesteld.

1 uur geleden
OM: Gökmen T. schuldig aan neersteken gevangenisbewaarder

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie acht tramschutter Gökmen T. schuldig aan een poging tot moord op een gevangenisbewaarder in de Rotterdamse gevangenis De Schie. De bewaker werd volgens de officier van justitie in februari 2021 met kracht gestoken in zijn hals en gezicht met een koperen leiding die T. uit zijn koelkast had gesloopt. Het slachtoffer werd geraakt in zijn rechterwang en oor.

2 uur geleden
Gökmen T. woont strafzaak geboeid bij

ROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.

3 uur geleden
Onderzoek: Nederlandse tieners weten weinig van burgerschap

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren weten weinig over burgerschap en leren er op school ook weinig over. De kennis van jongeren over hoe een democratische samenleving eruit ziet en wat hun rol daarin is, blijft "op veel punten achter bij die in andere landen". Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

3 uur geleden
Ruim 980.000 kilo zout gestrooid om gladheid

DEN HAAG (ANP) - Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.

5 uur geleden
Klimaatenquête: meeste Nederlanders tegen fossiele subsidies

LUXEMBURG (ANP) - Het merendeel van de Nederlanders is voorstander van het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor de luchtvaartsector en alle bedrijven die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De Europese Investeringsbank (EIB) meldt op basis van de jaarlijkse Klimaatenquête dat 72 procent hier voor is.

7 uur geleden