Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds meer grote zeeschepen in quarantaine in haven Rotterdam

Steeds meer grote zeeschepen in quarantaine in haven Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Steeds meer grote zeeschepen moeten in quarantaine blijven in de haven van Rotterdam vanwege coronabesmettingen. Volgens de laatste cijfers van het Havenbedrijf gaat het om achttien schepen met in totaal honderden mensen aan boord en tal van containers en andere vracht. Begin januari waren het er nog negen.

Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) wil dat de regels voor zeeschepen snel worden aangepast omdat er anders grote problemen kunnen ontstaan in de toeleveringsketen. Werknemers in essentiële bedrijfsprocessen hoeven in Nederland niet in quarantaine wanneer ze geen klachten hebben maar voor de scheepvaart gelden nog strenge regels, ondanks dat het een vitale sector is. "Van alle producten om je heen komt 90 procent per zeeschip naar Nederland", zegt KVNR-directeur Annet Koster. "We zijn een onmisbare schakel."

De branche vindt het disproportioneel dat hele zeeschepen in quarantaine worden geplaatst en wil dat individuele bemanningsleden aan boord in zelfisolatie mogen, zodat het werk kan doorgaan. Volgens Koster is bij het laden en lossen bijvoorbeeld geen fysiek contact tussen bemanningsleden en personeel aan wal. Het loodsen zou ook op afstand kunnen.

Minder ziekmakend

Door de omikronvariant worden volgens de KVNR steeds meer schepen in quarantaine geplaatst, terwijl deze variant van corona minder ziekmakend is. Volgens de nieuwste cijfers zitten in de haven van Rotterdam 18 schepen in quarantaine en 24 in de haven van Antwerpen. Het gaat om schepen van minstens zestig meter lang, maar vaak zijn ze nog veel groter.

"Dit aantal gaat alleen maar toenemen. Het zal leiden tot grote verstoringen en extra kosten in de vervoersketen. Er zijn nu al tekorten en die zullen groter worden", aldus Koster. Vertraging van een schip kan grote gevolgen hebben omdat het gebruik helemaal wordt volgepland.

Baggeraars

De KVNR wil dat schepen van baggeraars zoals Van Oord ook niet meer in quarantaine worden geplaatst. "Hun werkzaamheden zijn essentieel voor de energietransitie", zegt Koster. Volgens haar zullen ook hier de gevolgen groot zijn bij vertragingen. Of er al sprake is van vertragingen is onduidelijk, maar baggeraar Boskalis liet bijvoorbeeld bij een kwartaalupdate in november weten dat het wereldwijd kampt met coronamaatregelen. Toen wees de baggeraar er vooral op dat reis- en verblijfsrestricties in het Verre Oosten drukten op de marges van projecten.

De branchevereniging verzoekt de Nederlandse overheid ook het belang van het versoepelen van de quarantaineregels ook in internationaal verband uit te dragen. De regels kunnen per land verschillen.

Meer uit Financieel

Ryanair roept op tot hervorming EU-luchtvaart na Franse stakingen

BRUSSEL (ANP) - Ryanair, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, roept de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op om dringend actie te ondernemen om de EU-luchtvaartdiensten te hervormen. De oproep volgt op de nieuwe stakingen van de Franse luchtverkeersleiding op donderdag en vrijdag. Door de werkonderbreking moet Ryanair 170 vluchten annuleren en worden meer dan 30.000 passagiers getroffen.

2 minuten geleden
Schiphol verwacht drukkere zomervakantie dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht een drukkere zomervakantie. Tot eind augustus rekent de luchthaven op 13 miljoen reizigers, ruim 7 procent meer dan vorig jaar. Dagelijks gaat het om meer dan 200.000 passagiers, zowel vertrekkende, aankomende als overstappende reizigers.

1 uur geleden
AEX-index licht hoger in afwachting banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index ging donderdag licht omhoog, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers wachten op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven. Dat rapport wordt normaal gesproken op vrijdag gepubliceerd, maar verschijnt vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten een dag eerder. Door de feestdag zijn de Amerikaanse beurzen vrijdag dicht en donderdag wordt op Wall Street slechts een halve dag gehandeld.

1 uur geleden
Waarderingskamer ziet sterke daling aantal WOZ-bezwaren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal WOZ-bezwaren is de afgelopen jaren sterk gedaald, ziet de Waarderingskamer die gemeenten daarop controleert. Dit komt mogelijk doordat gemeenten nauwkeuriger taxeren. Ook de nieuwe regels die de vergoedingen aan bezwaarbureaus beperken, kunnen hierbij een rol spelen.

1 uur geleden
TNO denkt dat aardwarmtedoel 2050 moeilijk te halen is

DEN HAAG (ANP) - De kans is klein dat Nederland zijn doel voor aardwarmte in 2050 haalt, stelt onderzoeksinstituut TNO in een nieuw rapport. Om de klimaatdoelen te halen moeten we voor onze verwarming meer gebruikmaken van de warmte die diep onder de aardbodem zit en via boorinstallaties omhoog wordt gehaald. TNO wijst erop dat het onzeker is of er genoeg van die installaties worden bijgebouwd.

1 uur geleden
UWV: zonder bijscholing vergroot AI de kloof op de arbeidsmarkt

DEN HAAG (ANP) - Het gebruik van kunstmatige intelligentie kan de krapte op de arbeidsmarkt verminderen, maar zonder bijscholing van werkenden en werkzoekenden vergroot AI het verschil tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, meldt uitkeringsinstantie UWV na onderzoek. "Om groeiende mismatch te voorkomen moet er ingezet worden op bijscholing en op het aanleren van kritische, digitale en ethische vaardigheden", staat in het rapport.

2 uur geleden
VS heffen beperkingen op export chipsoftware naar China op

HONGKONG (ANP) - De Amerikaanse regering heeft de exportbeperkingen naar China opgeheven van bepaalde software voor het ontwerpen van chips. De regering-Trump legde die restricties op als onderdeel van een escalerend handelsconflict met China. In een onlangs gesloten tussentijdse handelsdeal beloofden de Amerikanen die beperkingen weer op te heffen.

2 uur geleden