Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds meer Europese landen krijgen hulp uit China

Steeds meer Europese landen krijgen hulp uit China

KIEV (ANP/AFP/RTR) - Steeds meer Europese landen krijgen hulp uit China bij de aanpak van de coronacrisis. De regering van Oekraïne maakte vrijdag bekend dat de komende dagen miljoenen testkits, mondkapjes en medische apparatuur worden verwacht.

Peking is bezig met een diplomatiek charmeoffensief en heeft medisch materieel, zoals mondmaskers en testkits, verstrekt aan landen in de hele wereld. Ook stuurde Peking medische teams naar het zwaar getroffen Italië, dat wereldwijd het hoogste dodental heeft gemeld.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zei deze week dat China 2 miljoen medische maskers naar Europa stuurt. "We zijn dankbaar voor de Chinese steun", stelde ze.

People's Daily

Ook landen als de Filipijnen, Pakistan, Iran en Irak hebben hulp gekregen uit China. De Chinese staatskrant People's Daily benadrukte donderdag in een commentaar dat China zich opstelt als een verantwoordelijke grootmacht die goed samenwerkt met andere landen.

De relatie met de Verenigde Staten kwam door de uitbraak juist verder onder druk te staan. Het valt in China slecht dat president Donald Trump spreekt over het "Chinese virus", terwijl Washington verontwaardigd is over de uitwijzing van Amerikaanse journalisten door de Chinese overheid.

Geen nieuwe besmettingen

Het coronavirus dook eind vorig jaar op in China en verspreidde zich vervolgens over de wereld. In China worden inmiddels nauwelijks nog nieuwe besmettingen gemeld.

Peking probeert zich volgens waarnemers nu te profileren als redder van andere landen, nadat het eerder kritiek had gekregen op de wijze waarop in eerste instantie is omgegaan met de uitbraak.

Meer uit Buitenland

EU-landen touwtrekken over laatste twistpunten asielakkoord

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben nog geen doorbraak bereikt in de jarenlange patstelling over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze worden het vooral nog niet eens over welke landen in aanmerking komen om onwelkome asielzoekers naar terug te sturen.

1 uur geleden
Kerncentrale schakelt over op reservekoelwater na damdoorbraak

ENERHODAR (ANP/AFP) - Het waterpeil in het stuwmeer van de Oekraïense Dnipro-rivier is na de damdoorbraak zover gedaald dat het water niet meer gebruikt kan worden om de kerncentrale Zaporizja te koelen. Daarom moet nu worden overgeschakeld op de reserves. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zei eerder dat er geen acuut gevaar is omdat er genoeg koelwater is voor een aantal maanden.

1 uur geleden
Amerikaanse media: Oekraïens offensief begonnen in het zuiden

ZAPORIZJA (ANP/RTR) - Het langverwachte Oekraïense offensief is volgens Amerikaanse media nu echt van start gegaan. Onder meer The Washington Post, NBC News en ABC News zeggen op basis van bronnen bij de Oekraïense strijdkrachten dat ze in het zuiden in de aanval zijn gegaan. Officieel is het nieuws niet bevestigd.

1 uur geleden
Laatste foto koningin Elizabeth levert fotograaf prijs op

GLASGOW (ANP) - Jane Barlow is de eerste fotograaf die is uitgeroepen tot journalist van het jaar tijdens de Scottish Press Awards. Ze kreeg de prijs voor haar "ontroerende" laatste openbare beelden van koningin Elizabeth, enkele dagen voor haar dood.

2 uur geleden
Landbouwminister: nog jaren schade aan land door damdoorbraak

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - De damdoorbaak in de Oekraïense Dnipro-rivier heeft voor grote schade gezorgd aan het boerenland in de regio Cherson. De minister van Landbouw waarschuwt dat de verwoesting nog veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen en dat de boeren er nog jaren last van zullen hebben.

3 uur geleden
Nederlands kind gewond bij steekpartij Annecy

ANNECY (ANP/RTR/AFP) - Een van de kinderen die gewond zijn geraakt bij de steekpartij in de Franse Alpen is Nederlands. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Het motief van de aanvaller is nog altijd onduidelijk. De dader had volgens aanklager Line Bonnet-Mathis vermoedelijk geen terroristisch motief.

4 uur geleden
Boegbeeld conservatieven VS Pat Robertson (93) overleden

WASHINGTON (ANP) - De invloedrijke Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Pat Robertson is overleden. Hij stond bekend als een van de boegbeelden van de christelijke conservatieve beweging in de Verenigde Staten. Robertson stierf volgens zijn organisatie op 93-jarige leeftijd in zijn huis in Virginia Beach.

5 uur geleden