Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds meer demonstraties tegen racisme en politiegeweld

Steeds meer demonstraties tegen racisme en politiegeweld

ARNHEM (ANP) - Het aantal demonstraties in Nederland naar aanleiding van het politiegeweld in de Verenigde Staten breidt zich snel uit. Voor vrijdag en zaterdag zijn al bijeenkomsten aangekondigd in Utrecht, Nijmegen, Enschede, Eindhoven en Tilburg. In Leeuwarden willen actievoerders volgende week zaterdag bijeen komen. Demonstreren is een grondrecht, maar burgemeesters beraden zich wel op voorwaarden waaronder de betogingen door kunnen gaan nu er ook strenge coronamaatregelen gelden.

De betogingen hebben allemaal hetzelfde "vreedzame doel" als eerdere bijeenkomsten van BlackLivesMatter in onder meer Amsterdam, Groningen en Maastricht. Ze worden wel door verschillende groepen georganiseerd. Zo hebben in Enschede particulieren het initiatief genomen voor een demonstratie, omdat ze willen laten zien dat "Nederland meer is dan de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Misschien is er per saldo in een provincie als Overijssel nog wel meer discriminatie dan in de Randstad. Het gaat niet alleen om openlijke discriminatie, maar ook om heel subtiele vormen."

In Leeuwarden en Eindhoven roeren tegenstanders van Zwarte Piet zich. In Tilburg en Nijmegen hebben bestaande actiegroepen tegen racisme het voortouw genomen. Voor de demonstratie vrijdag in het Goffertpark in Nijmegen heeft burgemeester Hubert Bruls toestemming gegeven, onder voorwaarde dat er niet meer dan 750 deelnemers komen opdagen. Die kunnen met 1,5 meter afstand van elkaar op de Goffertwei staan volgens de gemeente. De organisatie is verantwoordelijk voor het naleven van alle coronaregels en een ordelijk verloop van de bijeenkomst.

Meer uit Binnenland

Verdachten voor de rechter na gebruik app van FBI

ZWOLLE (ANP) - Acht verdachten staan vanaf woensdag terecht in een strafzaak die vooral draait om een app die in opdracht van de FBI is ontwikkeld. Terwijl de acht volgens het Openbaar Ministerie communiceerden over de invoer van cocaïne las de Amerikaanse opsporingsinstantie mee.

56 minuten geleden
Voorarrest van insulinemoord op moeder verdachte vrouw verlengd

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag het voorarrest van een 53-jarige vrouw uit Sittard met drie maanden verlengd. De vrouw wordt ervan verdacht haar moeder bewust een te hoge dosis insuline te hebben toegediend, waardoor de bejaarde vrouw kwam te overlijden. Volgens het openbaar Ministerie (OM) is er sprake van moord.

58 minuten geleden
Veerdienst naar Ameland hervat na storing

HOLWERT (ANP) - De veerdienst tussen het vasteland en Ameland is dinsdagmorgen hervat. Door problemen met de autobrug in de haven van Holwert konden reizigers met een auto maandagavond niet van boord en werden ze teruggebracht naar Ameland, waar ze noodgedwongen de nacht door hebben gebracht.

2 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een theehuis op de Schiedamseweg in Rotterdam-West is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt de politie. Wel raakte de voordeur beschadigd door de ontploffing, die rond 03.00 uur plaatsvond.

4 uur geleden
Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

7 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

8 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

11 uur geleden