
Steeds meer burgers wekken samen stroom op
UTRECHT (ANP) - Op steeds meer plaatsen in Nederland nemen burgers zelf het initiatief om duurzame energie op te wekken. Ze laten vooral zonneparken aanleggen, maar ook het aantal burgerprojecten voor windenergie en warmtenetten stijgt. De totale productie van zonne-energie door zogeheten energiecoöperaties is in 2019 met 60 procent gestegen, becijfert de Lokale Energie Monitor. Het windenergievermogen steeg met 22 procent.
Het was een goed jaar voor burgerwindparken. Zo opende koning Willem-Alexander in mei Windpark Krammer op de Krammersluizen in Zeeland. Dit is met 34 windturbines en een vermogen van 102 megawatt het grootste coöperatieve windpark van het land. De groei zet door, want de komende drie jaar staat de bouw van nog eens 33 coöperatieve windparken gepland, volgens het rapport goed voor 88 procent meer windenergie die door burgers is opgewekt.
In totaal wekken de windmolens van burgercoöperaties genoeg elektriciteit op voor zo'n 200.000 huishoudens. Collectieve parken met zonnepanelen zijn goed voor een hoeveelheid stroom waarop 35.000 huishoudens kunnen draaien.
De Lokale Energie Monitor wordt sinds 2015 jaarlijks uitgegeven door stichting HIER opgewekt, een kennisplatform dat zich richt op lokale duurzame energie-initiatieven. De omvang van de lokale energiebeweging is sinds de eerste uitgave "enorm gegroeid", constateert directeur Gijs Termeer.
Verdubbeling
Het totale aantal energiecoöperaties in het land is gestegen tot 582. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2015, toen de monitor voor het eerst uitkwam. Volgens de stichting doen zeker 85.000 Nederlanders inmiddels via een coöperatie mee aan een energiecollectief.
Warmteprojecten van burgers staan nog in de kinderschoenen, maar het aantal initiatieven nam wel toe van 17 in 2018 tot 37 in het afgelopen jaar. In Terheijden (Noord-Brabant) wordt momenteel een coöperatief warmtenet aangelegd, een van de eerste van het land. Het systeem haalt onder meer warmte uit het water van de rivier de Mark. Alleen in Culemborg is al een warmtenet in handen van burgers.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft excuses gemaakt aan de provincies voor een rekenfout bij de uitkering van wegenbelasting. De twaalf provincies hebben afgelopen jaar gezamenlijk bijna 57 miljoen euro te veel gekregen, staat in een brief van de fiscus aan het Interprovinciaal Overleg (IPO). De Belastingdienst trekt de te veel uitgekeerde bedragen af van de uitkeringen die de provincies dit jaar nog krijgen.
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft twee nieuwe verdachten aangehouden voor de rellen in Scheveningen begin deze maand. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Den Haag en een 14-jarige jongen uit Beverwijk. In het onderzoek zijn nu vier verdachten aangehouden.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) is ondanks aanpassingen nog steeds tegen het pensioenplan van zijn eigen partij. Kamerlid Agnes Joseph (NSC) wil de wet aanpassen, zodat deelnemers inspraak krijgen of ze wel of niet overgaan naar het nieuwe stelsel.
1 uur geledenBASEL (ANP) - Claude heeft na het behalen van de finale op het Eurovisie Songfestival weinig slaap gehad. Tot diep in de nacht was hij nog bezig met zijn optreden. "Ik ging het om vier uur 's nachts nog terugkijken", lachte hij een dag na het bereiken van de finale.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het deze week te openen migratiemuseum Fenix in Rotterdam heeft grote ambities als het aan directeur Anne Kremers ligt. "We vinden het belangrijk dat mensen van over de hele wereld hiervoor naar Rotterdam komen."
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag de rechtbank Amsterdam gevraagd omroep PowNed vrijuit te laten in de strafzaak rond heimelijke opnames van voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes. Volgens het OM heeft PowNed "een bijdrage geleverd aan het maatschappelijk debat" en "een misstand aan de kaak gesteld".
1 uur geledenLELYSTAD (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van acht maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen een 37-jarige vrachtwagenchauffeur voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval langs de A27 bij Almere. De chauffeur reed op 1 maart vorig jaar een 31-jarige man uit Lelystad aan die op de vluchtstrook stond te wachten na een eerder ongeluk.
1 uur geleden