Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds meer bloemen op plek van aanslag op De Vries

Steeds meer bloemen op plek van aanslag op De Vries

AMSTERDAM (ANP) - Er liggen steeds meer bloemen in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam op de plek waar misdaadverslaggever en mediapersoonlijkheid Peter R. de Vries dinsdagavond werd neergeschoten. Tientallen mensen, jong of oud, man of vrouw, zijn aangedaan door het nieuws, zo zeggen ze. Ook zanger Douwe Bob brengt een bosje bloemen langs op de plek.

Om de zoveel minuten wandelt een man, vrouw, jongen of meisje langs met een bos bloemen of een ander gebaar aan De Vries. Bijna tien meter van de straat is met deze steunbetuigingen bedekt. Sommige buurtbewoners hangen uit het raam om het tafereel te bekijken, talloze journalisten bevragen mensen die een bos bloemen komen leggen of op andere wijze blijk geven van hun steun aan De Vries. Ook worden er kaarsen aangestoken, soms prevelt een man een gebed.

"Ik vind het verschrikkelijk", zegt een man die een bloem komt neerleggen. Hij zag het nieuws langskomen op televisie, vertelt hij. Een vrouw komt langs en druppelt als een soort ritueel water over de bloemen. En een paar mensen leggen briefjes neer met teksten als 'Vecht, Peter, Vecht' en 'Fight Peter'. Ook wordt er een voetbalshirt van Ajax neergelegd. De Vries staat bekend als een groot fan van de voetbalclub. "Het is een lieve en aardige man, waarom hij?" zegt de man. "En waarom in Amsterdam? Wij zijn ook gewoon maar burgers. Laat de burgers hier met rust."

Onopgeloste zaken

Ook een moeder en dochter komen samen een bosje bloemen neerleggen. "Ik vind het echt heel erg wat er is gebeurd", zegt het meisje. "Hij heeft zich zo hard ingezet voor zoveel zaken die onoplosbaar leken. Dat dit dan gebeurt en een man niet zijn werk kan doen, is echt heel erg."

De Vries staat erom bekend zich voor talrijke zaken in te zetten die niet werden opgelost, de cold cases. Vorige maand zette hij nog een actie op om 1 miljoen euro op te halen voor de gouden tip die tot antwoorden leidt in de Tanja Groen-zaak. De 18-jarige studente verdween in 1993, maar zoekacties hebben tot dusver niets opgeleverd. Ook zette hij zich in onder meer in voor de zaak van de 11-jarige Nicky Verstappen, die in 1998 dood werd gevonden. De Vries stond de familie bij, ook tijdens het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in 2017 en de rechtszaak die daar later op volgde tegen Jos B. Die werd vorig jaar veroordeeld tot 12,5 jaar cel. De zaak loopt nog in hoger beroep.

Meer uit Binnenland

Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

1 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

5 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

7 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

9 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

10 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

11 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

13 uur geleden