Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds meer bekend over hoe kabinet-Schoof eruit gaat zien

Steeds meer bekend over hoe kabinet-Schoof eruit gaat zien

DEN HAAG (ANP) - Van steeds meer bewindslieden wordt nu duidelijk dat zij zitting nemen in het kabinet-Schoof. Woensdag zei Mona Keijzer zelf al woonminister en vicepremier namens de BBB te worden, maar bronnen bevestigen inmiddels ook een aantal andere ministers en staatssecretarissen.

Zo wordt Eppo Bruins minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap namens NSC, bevestigde hij zelf eerder al aan het Nederlands Dagblad. Eerder was Bruins Kamerlid voor de ChristenUnie. Partijleider Mirjam Bikker sprak hierover direct haar teleurstelling uit.

Dirk Beljaarts, afzwaaiend algemeen directeur van koepelorganisatie Koninklijke Horeca Nederland, stapt namens de PVV in het kabinet, bevestigen bronnen na een bericht van De Telegraaf. Beljaarts wordt minister van Economische Zaken. Sophie Hermans (voormalig fractievoorzitter van de VVD) wordt minister van Klimaat en Groene Groei. Zij zou haar eigen ministerie krijgen, hoewel de precieze invulling daarvan nog niet duidelijk is.

Namen bewindspersonen

VVD'er Eelco Heinen wordt zoals verwacht minister van Financiën. Dat departement krijgt twee staatssecretarissen van NSC. Fiscaal econoom en oud-VVD'er Folkert Idsinga wordt verantwoordelijk voor belastingzaken en de fiscus, wie de toeslagenpost gaat bezetten is nog niet duidelijk.

Een andere post die bronnen bevestigen is die van Femke Wiersma als minister van Landbouw. Zij is nu nog namens de BBB gedeputeerde van de provincie Friesland. Jean Rummenie zal haar vergezellen op het landbouwministerie als staatssecretaris.

Justitie

Op het ministerie van Justitie zal David van Weel minister worden. Hij was jarenlang adviseur van premier Mark Rutte en werkte daarna als assistent-secretaris-generaal bij de NAVO. Zijn naam ging dan ook eerder rond als mogelijke minister van Defensie. Maar dat wordt volgens bronnen waarschijnlijk Ruben Brekelmans, nu nog Kamerlid voor de VVD. De afgelopen jaren voerde hij voor zijn partij het woord over Buitenlandse Zaken.

Vooral de bezetting van het ministerie van Binnenlandse zaken blijft nog ongewis.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

10 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

12 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

18 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

20 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

21 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

22 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden