
Stedin stopte vorig jaar 266 illegale hennepkwekerijen
ROTTERDAM (ANP) - Stedin en Liander hebben vorig jaar een eind gemaakt aan 626 illegale en brandgevaarlijke hennepkwekerijen in onder meer Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. De netbeheerders deden dat samen met politie en gemeenten. Een jaar eerder waren het er nog 405 bij Stedin en ruim 600 bij Liander. Stedin vermoedt dat criminelen de kwekerijen beter weten te verbergen. Bovendien komen er volgens de netbeheerders minder meldingen binnen van omwonenden.
Jaarlijks zijn er ongeveer 65 woningbranden die worden veroorzaakt door illegale en ondeugdelijke technische installaties in woningen, becijfert Stedin. De netbeheerder stopte vorig jaar 266 illegale hennepkwekerijen. "In hennepkwekerijen knoeien ze met kabels en stelen ze grote hoeveelheden elektriciteit’’, zegt Jan van Oorschot, directeur Consument van Stedin. "Hierdoor is het risico op oververhitting en kortsluiting met brand als gevolg groot. Daar wil je niet naast wonen." De netbeheerder roept iedereen op toch (eventueel anoniem) te blijven komen met tips.
Ook kleven er maatschappelijke kosten aan deze vorm van criminaliteit. De 266 opgerolde hennepkwekerijen stalen samen 16 miljoen kilowattuur aan elektriciteit. Dat is het gemiddelde jaarverbruik van 6500 huishoudens, meldt Stedin.
Liander
Liander laat weten 360 hennepkwekerijen te hebben opgerold afgelopen jaar, de meeste in Noord-Holland. Het lijkt er volgens de netbeheerder op dat de bereidheid van burgers om een vermoedelijke hennepkwekerij te melden is gedaald.
Als de schade niet kan worden verhaald op degene die de elektriciteit heeft gestolen, worden de kosten doorbelast in de nettarieven van alle elektriciteitsgebruikers.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
57 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
5 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
9 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
9 uur geleden