Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steden: structurele bevoegdheid om huizen te sluiten noodzakelijk

Steden: structurele bevoegdheid om huizen te sluiten noodzakelijk

UTRECHT/AMSTERDAM (ANP) - Het sluiten van een woning na een explosie of beschieting is een ingrijpend middel, maar gezien de impact op de omgeving is het noodzakelijk dat gemeenten daar meer bevoegdheden voor krijgen. De grote steden, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, pleitten hier al eerder voor en dinsdagmiddag stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel waarmee burgemeesters makkelijker woningen kunnen sluiten bij (dreigend) geweld.

Uit een rondvraag in de steden komt naar voren dat in Utrecht dit jaar vier woningen zijn gesloten en in Amsterdam één huis, na twee explosies. "In de praktijk houden explosies of beschietingen gericht op een specifieke woning op nadat het pand is gesloten", zegt een woordvoerster van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

In het hele land is sprake van een toename van het aantal dreigingen met extreem geweld, zegt een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. "Conflicten worden uitgevochten in woonwijken, soms op klaarlichte dag en niet alleen meer gericht op de persoon zelf, maar ook op zijn of haar familieleden. Met alle risico's en gevolgen voor de buurt van dien."

Tientallen incidenten

Eerder deze maand schreven de vier grote steden in een brief aan de Kamer dat het gaat om tientallen incidenten per stad op jaarbasis. "Jonge uitvoerders worden geronseld om 'klusjes op te knappen' zoals het plaatsen van een explosief. Dit levert een groot gevaar op voor bewoners, omwonenden en passanten", staat in de brief. "Uit de praktijk blijkt dat het geweld gericht op specifieke panden niet altijd beperkt blijft tot een incident."

Tot nu toe sloten burgemeesters woningen aan de hand van een noodbevel. "De wettelijke basis waarop panden nu gesloten worden, is enkel bedoeld voor noodgevallen en niet voor structurele problemen, zoals dit huidige fenomeen van explosies en beschietingen in woonwijken", zegt de woordvoerder van Dijksma.

Bewoners kunnen vaak terecht bij familie of vrienden, aldus de woordvoerster van Halsema. Lukt dat niet, dan is er maatschappelijke opvang. "In veel gevallen willen bewoners die getroffen worden door herhaaldelijk geweld verhuizen." Ze erkent dat niet valt uit te sluiten dat het probleem zich verplaatst als mensen hun woning moeten verlaten. "Mede doordat het vermoedelijke doelwit elders verblijft." De woordvoerder van Dijksma zegt hierover: "Mocht er op een nieuwe locatie toch sprake zijn van een dreiging dan worden daar de nodige maatregelen genomen."

Meer uit Binnenland

Putters hoopt formatie weer op gang te brengen in marathonsessie

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters hoopt de formatie weer in beweging te krijgen door in een marathonsessie van twee dagen gesprekken te voeren met bijna alle politiek leiders. Maandag spreekt hij de fractieleiders van de zes grootste fracties PVV, BBB, GroenLinks-PvdA, NSC, D66 en VVD. Dinsdag komen de andere partijleiders op bezoek, behalve Stephan van Baarle van DENK, die heeft bedankt voor de uitnodiging.

2 uur geleden
Kort geding over komst 250 asielzoekers in hotel in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - Bij de rechtbank in Den Bosch dient maandag een kort geding over een tijdelijk asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in de stad. De gemeente wil vanaf dinsdag maximaal 250 asielzoekers opvangen in het hotel aan het Pettelaarpark, niet ver van de A2 en het provinciehuis van Noord-Brabant.

2 uur geleden
Grootste kas Hortus Botanicus Amsterdam dicht voor renovatie

AMSTERDAM (ANP) - De grootste kas van de Hortus Botanicus Amsterdam gaat vanaf maandag langer dan een jaar dicht voor een verbouwing. De zogeheten Drieklimatenkas, die in 1993 is gebouwd, moet vernieuwd en verduurzaamd worden. De rest van de Hortus blijft geopend voor publiek.

2 uur geleden
Twaalf dagen minder treinen naar Schiphol om werkzaamheden

SCHIPHOL (ANP) - Vanaf maandag rijden er bijna twee weken minder treinen van, naar en via Schiphol vanwege werkzaamheden. Tot en met vrijdag 8 maart moeten reizigers die via de luchthaven reizen rekening houden met een aangepaste dienstregeling.

2 uur geleden
Enquêtecommissie brengt verslag uit over fraudeaanpak overheid

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire-enquêtecommissie die onderzoek deed naar het fraudebeleid en de dienstverlening van de overheid, komt met haar eindverslag. Het rapport moet meer inzicht geven in hoe het zo mis kon gaan in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de aanpak van bijvoorbeeld (vermeend) misbruik van uitkeringen.

2 uur geleden
OM begint aan slotbetoog in liquidatieproces Eris

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie begint maandag aan het slotbetoog, het zogeheten requisitoir, in het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt de zaak in hoger beroep, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde in juli 2022 vier verdachten tot een levenslange gevangenisstraf.

2 uur geleden
Provincies hadden de kritiek op stikstofplannen al verwacht

DEN HAAG (ANP) - "In de lijn der verwachting", noemt het Interprovinciaal Overleg (IPO) de kritiek van onderzoeksinstanties op de plannen voor de hervorming van het landelijk gebied. Volgens een woordvoerder worden de pakketten met maatregelen "voortdurend bijgesteld".

5 uur geleden