Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steden en dorpen solidair met Oekraïne

Steden en dorpen solidair met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - In veel steden en dorpen in Nederland is zaterdag de Oekraïense vlag gehesen en zijn er bijeenkomsten en manifestaties ter ondersteuning van Oekraïne. Steden als Rotterdam, Tilburg, Wageningen, Den Bosch, Maastricht, Groningen, Amsterdam en Arnhem, maar ook dorpen zoals Beesel, Wijchen, Veghel en het eiland Vlieland doen mee aan een oproep van een groot aantal Europese steden om bijeenkomsten te organiseren of blauw-gele vlaggen uit te hangen.

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch zag in een bijeenkomst in het stadhuis van de Brabantse hoofdstad zaterdagmiddag dat de behoefte aan een fysieke ontmoeting erg groot is bij Oekraïense vluchtelingen. "Ze kunnen wel online dingen opzoeken, maar een echte ontmoeting is beter."

Het stadhuis opende de deuren om 13.00 uur voor Oekraïners, en het eerste half uur kwamen er al tientallen vluchtelingen en andere mensen op af, aldus Mikkers. "Ook Bosschenaren, die huisvesting aanbieden of taalles willen geven", zei hij. Er zijn vertegenwoordigers van de gemeente, kerken, het Rode Kruis, vrijwilligerswerk en de rotary om mensen hulp te bieden en hun vragen te beantwoorden.

Solidariteitsbijeenkomst

In de Martinikerk in Groningen vond een solidariteitsbijeenkomst plaats met de Oekraïense ambassadeur en burgemeester Koen Schuiling. Ook daar waren volgens een woordvoerster van de gemeente Oekraïense studenten en landgenoten die gevlucht waren bij. "Het was een mooie opkomst", zei ze. "De toespraken waren via tolken te volgen."

Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht zei te hopen dat "de Oekraïense en Russische inwoners van onze stad naar Plein 1992 komen, zodat we ook met hen in gesprek kunnen en waar nodig steun kunnen bieden". Die bijeenkomst begon om 14.00 uur.

Manifestatie

In Amsterdam begint om 18.00 uur een manifestatie met sprekers en muziek op de Dam. Onder anderen burgemeester Femke Halsema houdt een toespraak. Op hetzelfde moment is in Rotterdam een bijeenkomst op Plein 1940. Onder meer Victoria Koblenko, Hugo Borst en de ambassadeur van Oekraïne werken mee aan het programma. Ook burgemeester Aboutaleb spreekt en draagt een gedicht voor.

Buiten ons land doen onder meer steden als Brussel, Florence, Frankfurt, Gent, Milaan, Nice, Parijs, Rome, Sevilla, Stuttgart, Stockholm, Tallinn, Riga en Zagreb mee.

Meer uit Binnenland

Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, een overleden

RHENEN (ANP) - Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

37 minuten geleden
Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

6 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

9 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

13 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

15 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

15 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

15 uur geleden