Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steden en dorpen solidair met Oekraïne

Steden en dorpen solidair met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - In veel steden en dorpen in Nederland is zaterdag de Oekraïense vlag gehesen en zijn er bijeenkomsten en manifestaties ter ondersteuning van Oekraïne. Steden als Rotterdam, Tilburg, Wageningen, Den Bosch, Maastricht, Groningen, Amsterdam en Arnhem, maar ook dorpen zoals Beesel, Wijchen, Veghel en het eiland Vlieland doen mee aan een oproep van een groot aantal Europese steden om bijeenkomsten te organiseren of blauw-gele vlaggen uit te hangen.

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch zag in een bijeenkomst in het stadhuis van de Brabantse hoofdstad zaterdagmiddag dat de behoefte aan een fysieke ontmoeting erg groot is bij Oekraïense vluchtelingen. "Ze kunnen wel online dingen opzoeken, maar een echte ontmoeting is beter."

Het stadhuis opende de deuren om 13.00 uur voor Oekraïners, en het eerste half uur kwamen er al tientallen vluchtelingen en andere mensen op af, aldus Mikkers. "Ook Bosschenaren, die huisvesting aanbieden of taalles willen geven", zei hij. Er zijn vertegenwoordigers van de gemeente, kerken, het Rode Kruis, vrijwilligerswerk en de rotary om mensen hulp te bieden en hun vragen te beantwoorden.

Solidariteitsbijeenkomst

In de Martinikerk in Groningen vond een solidariteitsbijeenkomst plaats met de Oekraïense ambassadeur en burgemeester Koen Schuiling. Ook daar waren volgens een woordvoerster van de gemeente Oekraïense studenten en landgenoten die gevlucht waren bij. "Het was een mooie opkomst", zei ze. "De toespraken waren via tolken te volgen."

Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht zei te hopen dat "de Oekraïense en Russische inwoners van onze stad naar Plein 1992 komen, zodat we ook met hen in gesprek kunnen en waar nodig steun kunnen bieden". Die bijeenkomst begon om 14.00 uur.

Manifestatie

In Amsterdam begint om 18.00 uur een manifestatie met sprekers en muziek op de Dam. Onder anderen burgemeester Femke Halsema houdt een toespraak. Op hetzelfde moment is in Rotterdam een bijeenkomst op Plein 1940. Onder meer Victoria Koblenko, Hugo Borst en de ambassadeur van Oekraïne werken mee aan het programma. Ook burgemeester Aboutaleb spreekt en draagt een gedicht voor.

Buiten ons land doen onder meer steden als Brussel, Florence, Frankfurt, Gent, Milaan, Nice, Parijs, Rome, Sevilla, Stuttgart, Stockholm, Tallinn, Riga en Zagreb mee.

Meer uit Binnenland

Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

3 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

5 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

7 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

8 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

9 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

10 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

13 uur geleden